İhbar ve kıdem tazminatı, iş sözleşmesi ile çalışan işçinin iş akdinin sona erdirilmesi durumunda belirli süreler geçmeden çalışmasını sonlandıramayacağına dayanan ancak işveren tarafından sözleşmenin haksız feshedilmesi ve bildirim sürelerine uyulmadan işten çıkarılması durumunda ödenmesi gereken tazminat tutarına denilmektedir. İş sözleşmeleri;
İhbar tazminat hesaplaması işçinin çalışma süresine göre değişkenlik göstermekle birlikte örneğin 4 yıldır çalışan işçinin sözleşmesi haksız bir şekilde işveren tarafından feshedilmiş ise bu fesihe göre İşçinin toplam ihbar tazminatı gün sayısı ile sürekliliği devam eden brüt ödemelerin günlük miktarı ile çarpılarak çarpılır. Brüt ücret günlük ücrete çevrilir 8 haftalık süre de 56 güne tekabül edeceğinden bir günlük ücret ile 56 çarpılarak çıkacak tutar İhbar tazminatı olarak ödenmelidir.
Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır. Bu tazminata İhbar Tazminatı denilmektedir. İşveren bildirim süresine ait ücreti peşin vermek suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir.
İhbar Tazminatı ve Kıdem Tazminatı ancak iş akdinin sona ermesi ile doğar. İş kanununa göre ihbar önelleri çalışılan süre bakımından değişkenlik göstermektedir. Kıdem Tazminatının hesaplanması ise en az 1 yıl çalışan işçi bakımından yapılmakta yıl bakımından 1 yıl 2 ay 15 gün çalışan bir işçi bakımından yıl bakımından bir aylık brüt ücret tutarı hesap edilerek, ay bakımından ise 1 günlük ücretin brüt tutarı hesap edilerek 30 ile çarpılmakta ve 12 ye bölünerek 1 aya tekabül eden tazminat miktarı 15 gün hesabı ise günlük brüt ücret 15 ile çarpılıp 12 ‘ye bölünerek hesap edilir. Tüm bu hesaplamalar sonunda çıkan sonuçların hepsi toplanır ve ödenecek kıdem tazminatı miktarı bulunmuş olur.
Kıdem tazminatı işçinin iş akdinin işveren tarafından haksız feshi ile doğabileceği gibi işçi tarafından iş sözleşmesinin haklı nedenlere dayanılarak feshedilmesi halinde işçinin son ay almış olduğu brüt ücretinin her bir yıl bakımından çarpımı ile bulunan tazminatı denilmektedir. Her bir yıl bakımından oluşu dolayısı ile kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin en az 1 yıllık çalışmasının bulunması gerekmektedir.
Kıdem tazminatı işçinin iş akdinin sona ermesi ile doğacaktır. Yani işçi işten çıktıktan sonra hak kazanılır. Kıdem tazminatına hak kazanmak için işçinin belli şartları haiz olması gerektiği gibi fesih şartlarının kanun gereği gibi gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bir yıl boyunca aralıksız olarak çalışan bir kişinin kıdem tazminatı hesabı 2024 yılında 1 yıl için ödenecek kıdem tavanı olarak belirlenen brüt 35.058,58 TL’yi geçmemek şartı ile son aldığınız bir aylık maaşınız kadardır. Bu tutarın içerisine yemek, yol vs gibi düzenli olarak ödenen bedeller de eklenmelidir.
İki yıl boyunca aralıksız olarak çalışan bir kişinin kıdem tazminatı hesabı 2024 yılında 1 yıl için ödenecek kıdem tavanı olarak belirlenen brüt 70.117,16 TL’yi geçmemek şartı ile son aldığınız aylık maaş tutarının iki ile çarpılması sureti ile bulunur. Bu tutarın içerisine yemek, yol vs gibi düzenli olarak ödenen bedeller de eklenmelidir.
Üç yıl boyunca aralıksız olarak çalışan bir kişinin kıdem tazminatı hesabı 2024 yılında kıdem tavanı olarak belirlenen brüt 105.175,74 TL’yi geçmemek şartı ile son aldığınız aylık maaş tutarının üç ile çarpılması sureti ile bulunur. Bu tutarın içerisine yemek, yol vs gibi düzenli olarak ödenen bedeller de eklenmelidir.
Yukarıda ayrıntısı ile bahsedildiği üzere Kıdem Tazminatının doğabilmesi için belli başlı şartların gerçekleşmesi gerektiğini anlatmıştık. Tekrarlayacak olursak;
Bu şartların bulunmayışı durumunda kıdem tazminatı doğmayacaktır. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı taleplerine ilişkin dava açılabilmesi için zorunlu arabuluculuk yolu dava şartı olarak düzenlenmiştir. Yani dava açılabilmesi için zorunlu arabuluculuk yoluna gidilmeli ancak anlaşma olmaması durumunda dava açılabilmektedir. Arabuluculuk yolunda tazminat miktarı üzerinde dilediği gibi anlaşılabilir. Ancak arabuluculuk yolu ile anlaşma sağlandığında üzerinde anlaşılan hususlar bakımından dava açılamaz.
Arabuluculuğa başvurduk ve anlaşamama tutanağı düzenlendi ve dava açıldığını düşünelim. Mahkeme tarafından öncelikle feshin haklı nedenle mi olduğu, geçerli nedenle mi olduğu veya haksız fesih mi yapıldığı tarafa göre değişkenlik göstermek ile dosya bilirkişiye verilerek hesaplama yapılacak ve ardından dosya karara çıkacaktır.
Kıdem tazminatı, uzun süreli çalışmanın bir karşılığı olarak işçilere tanınan önemli bir haktır. Ancak bu haktan yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
Genel Şartlar
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin son 3 aylık ortalama ücretinin 30'a bölünmesi ve bu sonucun kıdem gün sayısı ile çarpılmasıyla hesaplanır.
Örnek: Son 3 aylık ortalama ücreti 5.000 TL olan ve 5 yıl kıdemli bir işçinin kıdem tazminatı:
Zamanaşımına Uğramamak İçin Ne Yapılmalı?
Kıdem tazminatı tavanı, bir işçinin kıdeminden dolayı alabileceği maksimum tazminat miktarını belirleyen bir üst sınırdır. Yani, işçinin maaşı ne kadar yüksek olursa olsun kıdem tazminatı her yıl belirlenen kıdem tavan ücreti baz alınarak hesaplanacaktır.
Neden Kıdem Tazminatı Tavanı Var?
1 yıl kıdem tazminatı ne kadar?
Kıdem tazminatı, çalışanın kıdemi, son 3 aylık ortalama brüt ücreti ve bazı diğer faktörlere göre hesaplanır. Sabit bir tutar vermek mümkün değildir. Kıdem Tazminatı Hesaplama Aracımızdan kıdem tazminatınızı öğrenebilirsiniz.
1 yıllık asgari ücret tazminatı ne kadar 2024?
Asgari ücretle çalışan bir kişinin 1 yıllık kıdem tazminatı da, kişinin son 3 aylık ortalama brüt ücreti, kıdemi ve diğer faktörlere göre hesaplanır. Yıl içinde asgari ücret değişiklikleri olduğu için net bir tutar vermek doğru olmaz. 2024 yılında 1 yıllık asgari ücret tazminatı ortalama olarak 19.536,28 ₺ ‘dir.
5 yıllık kıdem ve ihbar tazminatı ne kadar?
5 yıllık kıdem tazminatı da yukarıdaki gibi hesaplanır. İhbar tazminatı ise çalışma süresine bağlı olup maksimum 8 haftalık ücrete tekabül etmektedir. Toplam tazminat, kıdem ve ihbar tazminatının toplamı olacaktır.
5 yıl çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?
Evet, 5 yıl kesintisiz çalışan bir işçi kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir.
2024 kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?
Evet, kıdem tazminatı üzerinden gelir vergisi kesilir. Ancak, kıdem tazminatı tutarının tamamı değil, belirli bir kısmı üzerinden vergi hesaplanır. Kesilecek vergi miktarı, kişinin diğer gelir durumuna ve kanuni düzenlemelere göre değişmektedir.
Kıdem tazminatı 360 gün mü 365 gün mü hesaplanır?
365 gün üzerinden hesaplanır. Kıdem tazminatı hesaplamasında bir yıl 365 gün olarak kabul edilir.
Kıdem tazminatı tavanı aylık mı?
Hayır, kıdem tazminatı tavanı aylık olarak hesaplanmamaktadır. Her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından en yüksek devlet memuru maaşına uygulanacak tavan açıklanmakta ve hesaplamalarda üst sınır bu tutar olarak belirlenmektedir.
1 yıllık ihbar tazminatı ne kadar?
1 yıllık ihbar tazminatı miktarı, işçinin son bir aylık brüt ücretine göre değişir. İş Kanunu'na göre, işveren işçiyi işten çıkarırken veya işçi iş sözleşmesini feshederken belirli bir süre önceden bildirmek zorundadır. Bu süre, işçinin kıdemine göre değişir. 1 yıllık kıdemli bir işçi için 4 haftalık brüt ücret tutarında ihbar tazminatı ödenir. Yasal kesintileri çıkarıldıktan sonra işçiye net olarak ödeme yapılmaktadır.
2024 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?
Kıdem tazminatının 2024 tavanı 41.828,42 TL olarak belirlenmiştir
2024 Kıdem Tazminatı Tavanı Neye Göre Belirlenir?
Kıdem tazminatı tavanı, en yüksek dereceli devlet memurunun bir yıllık emekli ikramiyesine göre belirlenir. Bu tutar, yılın başında ve ortasında yapılan memur maaş artışlarına bağlı olarak değişir. Yani, her altı ayda bir kıdem tazminatı tavanı güncellenir.
10 Yıllık Bir İşçi İstifa Ederse Tazminat Alır mı?
İşten kendi isteği ile ayrılan işçinin Kıdem Tazminatı hakkı bulunmamaktadır.
Kendi İsteğiyle İşten Ayrılan Tazminat Alır mı?
Kendi isteği ile işten ayrılan işçinin herhangi bir tazminat hakkı bulunmaz. Ancak daha öncesinde çalışma karşılığı işveren tarafından ödenmesi lazım gelen alacakları ödenmelidir.
İstifa Edip Tazminat Nasıl Alınır?
İstifa eden işçinin tazminat hakkı bulunmamakla birlikte işçi tarafından iş sözleşmesinin haklı olarak feshedilmesi halinde işçi tazminata hak kazanmaktadır. İş sözleşmesinin haklı feshine ilişkin şartlar İş Kanunu’nun 24. Maddesinde sayılı sebeplerle yapılabilmektedir.
Ne Gibi Durumlarda Tazminat Alabilirim?
İşçi olarak iş sözleşmenizi haklı olarak feshetmeniz halinde: İş sözleşmenizin feshi haklı bir nedene dayanıyor ise kıdem tazminatı alırsınız.
İşvereniniz tarafından hukuka aykırı olarak işten çıkarılmanız: İş sözleşmeniz işveren tarafından haksız olarak feshedilmiş ise kıdem tazminatı almak hakkınız vardır.
Kıdem Tazminatı Almak İçin Kaç Yıl Çalışmış Olmak Gerekir?
Aynı işverende en az 1 yıl kesintisiz çalışmış olmak kıdem tazminatı alma hakkı kazandırır.
Tazminat Almak İçin Haklı Sebepler Nelerdir?
İşverenin haklı sebepleri olmaksızın iş sözleşmesinin feshi durumunda işçi kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ayrıca iş sözleşmesini işçi haklı sebepler ile fesheder ise yine tazminata hak kazanmaktadır.
Kimler Kıdem Tazminatı Almaya Hak Kazanır?
4857 sayılı İş Kanunu kapsamındaki tüm işçiler, belirtilen şartları sağladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanabilir. Ancak bazı özel kanunlarda farklı düzenlemeler olabilir.