Tapu harcı hesaplamasını yaparken aşağıdaki adımlar takip edilir:
Satış Bedelinin Belirlenmesi: Öncelikle gayrimenkulün satış bedelini belirlemeniz gerekmektedir. Bu bedel, tapu dairesine beyan edilen ve alım satım işlemi için kararlaştırılan tutardır.
Satış Değeri : | ||
Alıcının Ödeyeceği Tapu Harcı (%2) : | ||
Satıcının Ödeyeceği Tapu Harcı (%2) : | ||
Toplam Tapu Harcı (%4) : |
Yüzde Oranının Uygulanması: Tapu harcı genellikle gayrimenkulün satış bedelinin belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır. Türkiye'de tapu harcı oranı gayrimenkulün satış bedelinin %2'si kadardır. Bu oran hem alıcı hem de satıcı için ayrı ayrı uygulanır. Yani, toplamda gayrimenkul bedelinin %4'ü kadar tapu harcı ödenir.
Hesaplama: Satış bedelinin %2'sini hesaplayarak tapu harcı miktarını bulabilirsiniz. Örneğin, 500.000 TL değerinde bir gayrimenkul için her bir tarafın ödeyeceği tapu harcı 500.000 TL x %2 = 10.000 TL olacaktır.
Tapu harcı, Türkiye'de gayrimenkul (ev, arsa, iş yeri vb.) alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı tarafından devlete ödenen bir harç türüdür. Tapu harcının hesaplanması gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yapılır ve belirli bir yüzde oranına dayanmaktadır.Ülkemizde alınan bu harç bedeli,taşınmaz işlemleri ile sorumlu kuruluşun hukuki güvenliğini ve mülkiyet haklarının resmiyet kazanmasını da temin etmektedir.
Tapu harcının yanında her işlem için olmasa dahi örneğin satış işlemlerinde tahakkuk ettirilen ve her yıl artan oranlarda belirlenen döner sermaye tahsilatı da bulunmaktadır. 2024 yılı için tapu harcına ek olarak ödenecek döner sermaye ücreti 822,00 TL’dir.
Tapuda satış işlemi değil yalnızca taşınmazınıza ipotek koyulmasını istenilmesi durumundan İpotek harcı hesaplama şu şekilde yapılmaktadır. Eğer satış değil yalnız ipotek işlemi yapılacak ise tapu harç bedeli olan yüzde 4’lük bir harç bulunmakta yalnız döner sermaye ücreti ödenmektedir. Ancak Satış-ipotek işlemi birlikte yapılacak ise. Hem satış bedelinin yüzde 4’lük kısmı hem de 2 adet döner sermaye ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. İşlemlerin yetki ile yapılması durumunda döner sermaye bedeli 2.5 kat olarak uygulanmaktadır.
Tapu harcını hesaplamak için satıcı tarafından satış başvurusu sırasında beyan edilen gayrimenkulün satış fiyatı üzerinden işlem yapılacaktır. Tapu harcı hem gayrimenkulu satın alan hem de satan tarafından yarı yarıya ödenmektedir. Hesaplama toplam beyan edilen satış bedelinin yüzde 4'üne tekabül eden tutar hesap edilir. Sistem üzerinden Yüzde 2'lik kısmı alıcıya yüzde 2'lik kısmı ise satıcıya tahakkuk ettirilir. Hesaplama kapsamında hem alıcı hem de satıcı, alış/satış işlemi için beyan edilen konut fiyatının %2’si kadar toplamda %4 olacak şekilde (her bir taraf %2) harç öder. Gayrimenkulün niteliğinin ne olduğu tapu harcı bakımından önemli değildir. Tarla tapu masrafı hesaplama içinde aynı harç oranı yani yüzde 4’lük oran geçerlidir. Arsa tapu harcı hesaplama içinde aynı yüzde 4’lük harç oranları geçerlidir.
Tapu harcı hesaplaması toplam satış bedelinin yüzde 4’ü olacağından 2 milyon TL satış bedeli olan gayrimenkul için 80 bin TL harç bedeli tahakkuk ettirilecektir. Yasa gereği yüzde 2’sini alıcı yüzde 2’sini ise satıcı ödemelidir. Ancak uygulamada sıklıkla harcın tamamı alıcı tarafa yüklenmektedir. Anlaşmanın aksini yapmakta mümkündür tarafların arasında yapacağı anlaşmaya bağlı olarak bu bedeli satıcı taraf da ödeyebilmektedir.
Satış başvurusunda bulunduktan sonra, ilgili memur işlemlerinizi hazırladıktan sonra işlem harç ödemeleri için sistem bir tahsilat numarası/seri numarası vermektedir. Bu tahsilat numarası / seri numarası satış sırasında iletişim bilgileri alınan taraflara mesaj olarak iletilmektedir. Bu numara ile banka şubelerinden,internet bankacılığından,PTT şubelerinden veya gelir idaresi başkanlığının sitesinden online olarak ödenebilmektedir.
Tapu harçları tahsilat numarası / seri numarası ile gelir idaresi başkanlığının sitesinde bulunan e-tahsilat numarası ile sorgulama kısmında öğrenilebileceği gibi internet bankacılığına girilen bu numara ile de üzerinize tahakkuk ettirilmiş olan harcı öğrenebilirsiniz.