- Minval Hukuk
- İş Hukuku
- 24 Ocak 2024
- Askerlik borçlanması, askerlik hizmetini yerine getirmiş olan vatandaşlarımız için oldukça önemli bir konudur. Bu yazımızda, askerlik görevini yerine getiren vatandaşlarımızın, askerlik sürelerini sosyal güvenlik sisteminde borçlanarak emekliliklerine daha erken bir tarihte hak kazanmalarını sağlayan bu süreci detaylıca ele alacağız. Askerlik borçlanması, genellikle emeklilik hesaplamalarında önemli bir rol oynamakta ve birçok vatandaş için beklenenden daha erken emeklilik imkanı sunmaktadır. Bu içeriğimizde, askerlik borçlanmasının tanımını, nasıl yapıldığını, hesaplama yöntemlerini, bu sürecin nasıl yürütüleceğini ve sağlayabileceği kolaylıkları ele alacağız. Bu içerikteki amacımız ise karmaşık görünen bu süreci anlaşılır kılmak ve askerlik borçlanmasından faylanmak isteyen kişilere yol gösterici olmaktır.
Askerlik borçlanması için ödenecek bedeller, her yıl belirlenen oranlarda artış gösterir ve bu bedel, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödemenin yapılacağı zaman hesaplanır. Bu hesaplama, borçlanılacak gün sayısı ve günlük kazanç limitleri dikkate alınarak yapılır. Borçlanma bedeli, askerlikte geçirilen sürelerden ne kadarı için borçlanma yapılacağına göre değişkenlik göstermekte ve alt limitler ve üst limitler asgari ücrette bazı alınmak sureti ile hesaplanmaktadır. Borçlanma için gerekli olan belgeler arasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi ve askerlikle ilgili bilgi ve belgeler bulunur. Bu belgelerle birlikte, vatandaşlar ikametgâh adreslerine en yakın olan Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunabilirler.
Askerlik Borçlanması
Askerlik borçlanması, kişilerin askerlikte geçirdikleri süreleri sigortalı hizmet süresine ekleyerek, emeklilik hakkını daha erken elde etmelerini sağlayan bir uygulamadır. Bu sistem, askerlik görevini yapan erkek vatandaşların, askerlik sürelerini Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ödeme yaparak, sigortalı çalışma sürelerine dahil etmelerine olanak tanır.
Bu sayede, emeklilik için gerekli olan toplam prim gün sayısına haliyle daha hızlı ulaşılır ve emeklilik yaşı için sağlanması gereken şart daha erken tamamlanmış olur. Özellikle, askerlik hizmetinden önce sigortalı olmayan vatandaşlar için, bu borçlanma, sigortalılık başlangıç tarihlerinin geriye götürülmesi ve bu sayede daha fazla prim günü kazanılmasını sağlar. Ancak, askerlikten önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış sağlanır.
Bu ayrıntılı süreç, birçok vatandaşın erken emeklilik planlamalarında kritik bir rol oynar ve genellikle emeklilik hesaplamalarında dikkate alınması gereken önemli bir faktördür. Askerlik borçlanması, sigortalı olarak çalışanların, askerlik yaptıkları süreyi sigortalılık sürelerine eklemek için ödedikleri primlerdir. Askerlik borçlanması, sigortalılık süresini ve prim gün sayısını artırarak, emeklilik yaşını düşürür ve emeklilik maaşını yükseltir.
Askerlik Borçlanması Hesaplama
Askerlik borçlanması, sigortalı olarak çalışanlar için 360 gün, yani 12 ay üzerinden yapılabilir. Bu süre, askerlik süresinin tamamı veya bir kısmı olabilir. Askerlik borçlanması bedeli, günlük brüt asgari ücretin %32’si olarak hesaplanır. 2024 yılı için brüt asgari ücret 20.002,50 TL olduğu için günlük brüt kazanç 666,75 TL, askerlik borçlanması bedeli ise günlük en az (667,75*0,32) 213,36 TL olarak hesaplanıyor.
Askerlik borçlanması, sigortalı olarak çalışmayanlar için de yapılabilir. Bu durumda, askerlik borçlanması bedeli, sigortalı olarak çalışmayan kişinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanır.
E-Devlet Askerlik Borçlanması Ne Zaman Sonuçlanır?
Başvuru yapıldıktan sonra e devlet üzerinden “4a Askerlik Borçlanması Başvurusu” yazılarak görüntülenir ve hesaplanacak bedel de hızlıca görüntülenebilmektedir. Askerlik borçlanması en fazla askerde geçirilen süre kadar olabilmektedir. Diyelim ki 12 ay askerlik yapılmış ise kişi ister 6 ay ister 8 ay isterse de 12 ayın tamamı kadar yani dilediği kadar süre askerlik borçlanması yapılabilmektedir. Askerde geçirilen sürelerde kişinin sigortasının yapılmamış olması gereklidir. Aksi halde askerlik borçlanması yapılamamaktadır.
EYT Askerlik Borçlanması
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için askerlik borçlanması, yaşa ve prim ödeme süresine göre değişen emeklik sistemimizde daha avantajlı şartlarda emeklilik hakkı yakayabilmektedir. Askerlik hizmetini sigortalılık başlangıcından önce tamamlayan vatandaşlar, bu borçlanma yoluyla, sigortalılık başlangıç tarihlerini geriye çekebilir ve böylece emeklilik şartlarını daha erken sağlayabilirler. Özellikle, askerlik hizmetini tamamladıktan sonra ilk defa sigortalı olan kişiler için, askerlik borçlanması, sigortalılık başlangıç tarihini öne çekerek EYT durumundan faydalanma imkanı sunar.
Ancak, memurlar için askerlik borçlanmasının etkileri farklı olabilir. Örneğin, bir memur, sigortalılık başlangıcından önce askerlik yaptıysa ve bu süreyi borçlanarak sigortalılık başlangıç tarihini geriye çekmek isterse, bu durum EYT’den faydalanmasına etki etmeyebilir. Bu nedenle, askerlik borçlanması yapmadan önce, özellikle memurların ve EYT durumundaki vatandaşların, konu hakkında detaylı bilgi alması ve danışmanlık hizmeti alması önemlidir.
Askerlik borçlanması, Emeklilikte Yaşa Takılmış kişilerin emeklilik planlamalarında önemli bir rol oynar ve emeklilik şartlarını önemli ölçüde iyileştirebilir. Vatandaşların, bu süreci dikkatli bir şekilde değerlendirmeleri ve kendi durumlarına en uygun seçenekleri belirlemeleri tavsiye edilir.
Askerlik Borçlanması Nasıl Ödenir?
Askerlik borçlanmasının ödemesi tamamen yapılabileceği gibi bir kısmının ödenmesi suretiyle de olabilmektedir. Emekli olabilmek için primleri ödenen bir vatandaşın 2 aylık eksik prim süresi varsa, sadece 2 aylık ödeme yaparak işlemlerini de tamamlayabilmektedir. Aynı zamanda vatandaşın emekli olmak için 2 ayı kalmış olsa bile 2 aylık askerlik borçlanması yapma imkanı vardır. Bu sayede erken emekli olmak veya emeklilik aşamasında daha fazla emekli maaşı almak mümkün hale gelir. İlgili kamu bankasının ödeme kanalına veya SGK’ya bizzat da ödeme yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
12 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar 2024
1 Ocak 2024’ten itibaren yeni yapılan asgari ücret zammı ile beraber;
– 360 gün (12 ay) askerlik borçlanması ücreti 2024 yılı için en az 76 bin 809 Lira 60 Kuruş olarak ödenmesi gerekmektedir.
15 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar 2024
1 Ocak 2024’ten itibaren yeni yapılan asgari ücret zammı ile beraber;
– 450 gün (15 ay) askerlik borçlanması ücreti 2024 yılı için en az 96 bin 012 Lira olarak ödenmesi gerekmektedir.
18 Ay Askerlik Borçlanması Ne Kadar 2024
1 Ocak 2024’ten itibaren yeni yapılan asgari ücret zammı ile beraber;
– 540 gün (18 ay) askerlik borçlanması ücreti 2024 yılı için en az 115 bin 214 Lira 40 Kuruş olarak ödenmesi gerekmektedir.
Askerlik Borçlanması E Devlette Gözükür Mü?
Askerlik borçlanması e devlet sistemi kullanılarak da yapılabilmektedir. E devlet sayfasına girildikten sonra Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidilmelidir. Daha sonra 4A Askerlik Borçlanması kısmına gidilir. İlgilinin askerlik borçlanması dökümü çıkarılır.
Askerlik Borçlanma Süresi
Son Ödeme Tarihi
Aylık ve Yıllık borçlanma Tutarı ile ödeme yapılacak makamlar bir sayfada açılacaktır.
Askerlik Borçlanması Taksit Yapılır Mı?
Askerlik borçlanmasında herhangi bir taksit seçeneği bulunmamaktadır. Ancak askerlik borçlanması için 540 günlük borçlanma bedeli hesap edilip de örneğin 270 günlük süreye tekabül eden bedel ödenir ise 270 günlük borçlanma kabul edilip kalan 270 gün için yeniden başvuru yapılması gerekmektedir.
EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker Mi?
Askerlik borçlanması, emeklilikte yaşa takılanlar bakımından askerliğini ilk sigortalı girişinden daha önce yapanlar yönünden avantajlar sağlamaktadır. Askerlik borçlanması, ilk sigortalı girişini tarih olarak öne çektiği için yaşa takılan kişilerin kişilerin emeklilik haklarını kazanmalarını sağlayabilmektedir.
2 Comments