- Minval Hukuk
- Sigorta Hukuku
- 20 Şubat 2024
Hasar farkı, hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine eş değer parçalar kullanılarak yapılması halinde orijinal parçalarla onarım bedeliyle eş değer parçalarla onarım bedeli arasındaki farka denir. Araçta oluşan zararın orijinal parçalar yerine eş değer parçalarla giderilmesi halinde araçta oluşan gerçek zarar tazmin edilemeyeceği için dava yoluyla bakiye zarar miktarı tazmin edilebilir.
Hasar Farkı Bedeli Nedir?
Trafik kazasında zarar gören aracın tamir masraflarının, aracın piyasa değerinden daha fazla olması halinde aradaki farkın sigorta şirketinden tazminat olarak talep edilmesine hasar farkı bedeli denir. Hasar farkı bedeli, hasar gören aracın trafik sigortası kapsamındadır. Fakat bunun için hasar gören aracın tamir edilemeyecek derecede zarar görmesi gerekir. Aksi halde yalnızca tamir masrafları sigorta kapsamına girer.
Hasar Farkı Tazminatı Nasıl Alınır?
Hasar gören aracın onarımı orijinal olmayan parçalarla tamamlanmışsa oluşan zarar kusurlu olan aracın sürücüsünden, araç sahibinden ya da sigorta şirketinden tazmin edilebilir. Meydana gelen zararı sigorta şirketinden tazmin edebilmek için söz konusu sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunulur. Sigorta şirketinin 15 gün içinde bu başvuruya cevap vermesi gerekir. Cevap verilmediği ya da eksik ödeme yapıldığı hallerde ilgili mahkemede dava açılması veya sigorta tahkim komisyonuna başvurulması gerekir.
Hasar Farkı Tazminat Davası Kime Açılır?
Hasar farkı tazminat davası, aracın onarımını yaptıran sigorta şirketine karşı açılır çünkü onarım kararı sigorta şirketince verilmektedir.
Ayrıca sigorta şirketi tarafından mutabakatla onarım adı altında aracın onarımı için imzalatılan hukuki sorumluluğu daraltan hatta kaldıran anlaşmalar geçersizdir. Nitekim bu husus Karayolları Trafik Kanunu’nun 111. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;
Madde 111 – Bu Kanunla öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmalar geçersizdir.
Tazminat miktarlarına ilişkin olup da, yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir.
Kaza Hasar Fark Bedeli Kime Ödenir?
Trafik kazası sonucu araçta meydana gelen hasar bu hasara neden olan aracın sürücüsü ya da araç sahibi tarafından karşılanır. Kazaya neden olan taraf, karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür. Eğer bu kişilerin kullandıkları aracın zorunlu trafik sigortası var ise hasar bedeli kazaya neden olan tarafın sigorta şirketince poliçe limiti dahilinde karşılanır.