- Minval Hukuk
- Sigorta Hukuku
- 4 Mart 2024
Bu makalemizde KTK 47/1-b Trafik Cezası Ne Kadar?, KTK 47/1-b Ceza Puanı Ne Kadar?, KTK 47/1-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?, KTK 47/1-b Araç Trafikten Menedilir Mi?, Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?, KTK 47/1-b Ödeme Yöntemleri Nelerdir?, 47/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?, KTK 47/1-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?, KTK 47/1-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?, Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?, Sürücü Belgesi Mahkemelerce İptal Edilir Mi?, Ceza Tebliğ Tarihi Ne Zamandır?, Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur? gibi soruların cevaplarını derledik.
Sizlere sunulan işbu çalışmamız 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda hazırlanmış olup trafik ihlallerinde sürücülerin alacağı cezaların tespiti noktasında faydalı olacaktır. Zira sürücülerin, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında düzenlenen yükümlülüklerden herhangi birini ihlal etmesi sonucunda idari para cezasına hükmedilecektir.
Bununla birlikte, idari para cezasına itiraz edilmek suretiyle iptal edilmesi mümkündür. Nitekim, makalemizde detaylıca belirtildiği şekilde araç sürücülerine verilen idari para cezasına itiraz etme imkanı tanınmış olup bu hukuki yola araç sürücüleri tarafından başvurulması, birtakım maddi hak kayıplarının doğmaması açısından son derece önem teşkil etmektedir.
İçerik Başlıkları
KTK 47/1-b Trafik Cezası Ne Kadar?
Karayolları Trafik Kanunu’nun 47/1-b maddesindeki trafik ihlalinde, ihlali yapan sürücülere 2025 yılı için 2.167,00 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
KTK 47/1-b hükmü; Karayolları Trafik Kanunu’nun “Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı 47. maddesinin 1. fıkrasının b bendinde; “Kırmızı ışık kuralına uymamak” olarak tanımlanmıştır.
KTK 47/1-b Ceza Puanı Ne Kadar?
Karayolları Trafik Kanunu’nda suç sayılan eylemlerden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için yönetmelikte belirtilen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri, 2 ay süre ile geri alınır. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı ceza rehberinde,
KTK 47/1-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı 47. maddesinin 1. fıkrasının b bendinde belirtilen ihlal nedeniyle cezai işlem uygulanan kişilerin bu ihlal sebebiyle sürücü belgelerine trafik kolluğunca geriye doğru 1 yıl içinde; 3.defada 30 gün, 6.defada 45 gün, 9.defada 60 gün geçici olarak el konulabilir. Aynı yıl içinde bu madde kapsamında iki ve daha fazla kez sürücü belgesi geri alınanlar; geri alma süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilir. Sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir.
KTK 47/1-b Araç Trafikten Menedilir Mi?
KTK 47/1-b ihlalinde, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin kullandığı araç trafikten menedilmez.
Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?
KTK 47/1-b ihlalinde, hakkında cezai işlem uygulanan sürücü söz konusu ihlal sebebiyle araç kullanmaktan menedilmez.
KTK 47/1-b Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Para cezalarının ödeme şekli” başlıklı 164. maddesinde “Trafik idarî para cezaları; Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka ve PTT aracılığı ile ödenebilir. Banka veya posta ile yapılan ödemelerde paranın bankaya yatırılma veya postaya veriliş tarihi ödeme tarihi sayılır. Trafik idari para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir. Bankalar ile PTT tarafından tahsil edilen paralar ile kredi kartı ile yapılan tahsilâtın muhasebe birimi hesaplarına aktarılma süresi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.” denilmek suretiyle, trafik cezalarının ödeme yöntemleri belirtilmiştir.
47/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezasına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Sulh Ceza Mahkemesine başvuru için gerekli evraklar;
- Trafik cezasına itiraz dilekçesi,
- Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi,
- Trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi,
- Trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi,
- Trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi,
- Trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont,
- Haklılığı kanıtlayan somut deliller.
KTK 47/1-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?
İlgili mevzuatta trafik cezasına itiraz edilebileceği düzenlenmişse, Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak trafik cezasına itiraz edilebilir. Mahkemece itiraz sebeplerinin haklı bulunması durumunda söz konusu trafik cezası iptal edilebilir.
KTK 47/1-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?
“Para Cezalarının Ödeme Süresi” başlıklı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 165. maddesinde “Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde; dörtte bir oranında indirim yapılır.” denilmektedir. Buna göre, 47/1-b maddesinde belirtilen trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirimden faydalanılır. 2025 yılı için KTK 47/1-b da belirtilen idari para cezası erken ödeme indirimiyle 1.6525,25 Türk Lirası olarak ödenir.
Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sürücüler, ehliyet ceza puanlarını ve trafik cezalarını e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaparak kolayca öğrenebilirler.
- Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama
- Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-surucu-belgesi-ve-sahislara-yazilan-ceza-sorgulama
Sürücü Belgesi Mahkemelerce İptal Edilir Mi?
2918 sayılı KTK’nın “Trafik işaret ve kurallarına uyma zorunluluğu” başlıklı 47. maddesinin 1. fıkrasının b bendinde belirtilen ihlal nedeniyle cezai işlem uygulanan kişilerin yalnızca bu ihlal sebebiyle sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilmez. Ancak KTK 47/1-b trafik cezası ihlalinin yanında, sürücü belgelerinin mahkemelerce iptal edilmesini gerektiren başka bir kural ihlali mevcutsa sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilebilir.
Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Trafik idari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse cezaya geciken her ay için %5 oranında faiz uygulanır. Ancak uygulanacak faiz, cezanın iki katından fazla olamaz. Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse kişinin bankada bulunan hesaplarından faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer kişinin bankada parası yoksa maaşına haciz konulur veya hakkında icra takibi başlatılır.
Sıkça Sorulan Sorular
- Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçe ile: Kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde, ikamet ettiğiniz yerde bulunan bulunduğu sulh ceza mahkemesine itiraz sebeplerinizi de belirterek dilekçe ile başvuru yapabilirsiniz.
- E-Devlet üzerinden: E-Devlet şifrenizle sigorta bilgi gözetim merkezinin sitesinden itiraz gerekçelerinizi de bildirerek itiraz edebilirsiniz. Bu itiraz yalnızca taraflar arasında tutulan tutanak dolayısı ile yapılabilir. Polis tutanaklarına itiraz ancak dava yolu ile sağlanabilmektedir.
47/1-b maddesi, genellikle kırmızı ışıkta durma kuralının ihlalidir. KTK 47/1-b kural ihlali asli kusura tekabül etmektedir. Kusur oranı, başkaca herhangi bir kimseye, araca atfedilecek kusur durumu yok ise kaza durumunda bu maddeye dayanan kusur durumu %100 olarak kabul edilmektedir. Ancak, her kazanın kendi özelinde durumları farklılaşacağından her senaryo için oransal farklılık olabilir.
Ceza miktarı, trafik cezaları için her yıl yayınlanan tarife ile değişiklik göstermektedir. Ancak 2025 yılı için 47 1b cezası 2.167,00 TL’dir.
Kırmızı ışık cezası miktarı,2025 yılı için 2.167,00 TL’dir.
Mahkeme masrafları, her sene güncellenmek ile birlikte trafik cezasına itiraz durumunda mahkeme tarafından itirazı reddedilen taraftan alınmakta olup bu tutar ortalama 1.000,00 TL civarında tutmaktadır.
Öncelikle trafik cezası karar tutanağı dikkatlice incelenmeli ve cezanın verildiği tarih ve saatte cezanın düzenlendiği yerde ve saatte orada bulunup bulunulmadığı tespit edilmelidir. Verilen cezanın haksız veya mesnetsiz olduğunu düşünüyorsanız eğer süresi içinde sulh ceza mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunmalısınız aksi durumda ceza kesinleşecek olup itiraz imkanınız bulunmayacaktır.
İtirazınız kabul edilirse ceza iptal edilir ve ödediğiniz tutar size iade edilir. Ödeme yapmadıysanız hakkınızda bulunan ceza iptal edileceğinden ilgili kurumlara da bildirilmektedir.
İtiraz işlemi için başlangıçta herhangi bir ücret talep edilmeyecektir. İtirazınızda haksız çıkmanız halinde yapılan masraflar haksız çıkan taraftan talep edilmektedir.
E-Devlet üzerinden cezanın detaylarına ulaşarak, ve sigorta bilgi gözetim merkezine trafik kazası sonucu kusur atfedilmiş ise itiraz bölümünden gerekli bilgileri doldurarak itiraz edebilirsiniz. Ancak yalnızca ceza kesilmiş ise elektronik imzanız olması durumunda e devlet üzerinden itiraz gerçekleştirilmektedir.
Evet, özellikle hız sınırını aşma gibi durumlarda fotoğraf olmadan da ceza kesilebilir. Ancak tespit yapılması ve delilin bulunması yargılama aşamasında talep edileceğinden özellikle fotoğraf bulunmayan hız sınırı cezalarına itiraz edilmesi, cezayı düzenleyen makam tarafından ispatlanamayacağından iptal edilecektir.
E-devletinizde tarafınıza ceza kesildiğinin görülmesi tebliğ edilmiş olacağı anlamına gelmeyecektir. Dolayısıyla sorumluluğunuz ancak tebliğ ile başlayacağından tebliğ edilmeden tahsil edilmeye çalışılan cezalara karşı da itiraz edilmesi yararınıza olacaktır.
47 1B maddesi kırmızı ışıkta geçme kuralının ihlalidir. Bu maddenin ihlalinde 20 ceza puanı kesilmekte olup bu kuralın 1 yıl içinde; 3.defa ihlali durumunda 30 gün, 6 defa ihlal durumunda 45 gün, 9 defa ihlal durumunda 60 gün geçici olarak ehliyete el konulabilir.
Ceza iptal edildiyse, ödediğiniz parayı veraset ve harçlar vergi dairesine başvuruda bulunarak geri alabilirsiniz. Ceza iptal edildiğinde otomatik olarak tarafınıza geri ödenmez.
Evet, 47 1 maddesi genellikle sürücünün asli kusuru olduğu kabul edilen bir maddedir. Karşı tarafta aynı kazada bir asli kusurlu araç veya kişi var ise bu durumda kusur oranları yüzde 50/50 olacaktır.
Evet, farklı yerlerde ve farklı saatlerde iki veya daha fazla trafik cezası yazılması mümkündür. Ancak aynı ceza tipinden ve birbirlerine yakın zamanlarda verilen cezaların mahkemeye başvuru yapılarak iptal ettirilmesi mümkündür.
Genellikle kırmızı ışık ihlali cezaları, sistem tarafından otomatik olarak tespit edildiği için diğer cezalara göre daha hızlı bir şekilde tebliğ edilebilmektedir.
Hayır, Türkiye’de kırmızı ışıkta geçmek için belirli bir süre (örneğin 3 saniye) bekleme gibi bir kural bulunmamaktadır. Bu halk arasında yanlış bilinen bir konudur. Kırmızı ışık yandığında aracınızı tamamen durdurmanız gerekmektedir.
47/1-B maddesi, Karayolları Trafik Kanunu’nda kırmızı ışıkta geçme ihlalinin belirtildiği maddedir. Bu maddeye göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere ceza kesilir.
2025 yılı itibarıyla kırmızı ışıkta geçme cezası 2.167,00 TL’dir. Ancak bu ceza, 15 gün içinde ödenirse %25 indirimle 1.625,25’ye düşmektedir.
Eğer bir trafik cezasını iki kez ödediyseniz, fazla ödediğiniz tutarı geri almak için ödeme yapılan birimden fazla ödeme yapılan bedelin iadesi talep edilebilmektedir. Gerekli belgelerle birlikte başvurunuzu yaparak fazla ödemeyi iade alabilirsiniz. İlgili vergi dairesinden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Trafik cezaları genellikle e-Devlet üzerinden, Bankalardan/mobil uygulamalardan veya PTT şubelerinden ödenebilmektedir. Ceza bildiriminde ödeme yöntemleri ve ilgili bilgiler yer almaktadır.
47/1-B maddesine istinaden kesilen kırmızı ışık cezası, diğer trafik cezaları gibi e-Devlet üzerinden, Bankalardan/mobil uygulamalardan veya PTT şubelerinden ödenebilmektedir.
Türkiye’de böyle bir kural bulunmamaktadır. Kırmızı ışık yandığından aracı tamamen durdurmanız gerekmektedir.
Evet, 2025 yılında trafik cezalarında erken ödeme indirimi bulunmaktadır. Trafik cezasını size tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde öderseniz %25 indirimden yararlanabilirsiniz.
Trafik cezasının size ulaşma süresi, cezanın kesildiği yer, gönderim şekli gibi farklı faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç hafta içinde ceza bildirimi adresinize ulaşır.