İçerik Başlıkları
Şirketler hukuku, Ticaret hukuku bünyesinde yer alan ve ticaret şirketlerinin (Anonim Şirket, Limited Şirket, Komandit Şirket, Adi Şirket) kurulması, birleşmesi, bölünmesi, devredilmesi, tip değiştirmesi, tasfiyesi gibi konuları ele alan hukuk dalıdır. Şirketler Hukuku şirketlerin büyümesine gelişmesine gerektiğinde borsaya açılmasına ve dünya çapında bir firma haline gelmesinde öncü rol oynayan bunlar yapılırken bir dizi kuralla kurulan yapının bozulmasının önüne geçilmesini sağlamaktadır. Şirketler hukukunun özünü ticaret hukuku oluşturmaktadır. Ticaret hukuku şirketlerin şirketler ile veya şirketlerin şahıslar ile yaptığı bir dizi iş ve işlemlere ilişkin tüm kaideleri belirlemekte ve bu kaidelerde yapılan iş ve işlemlerin salahiyeti bakımından önem arz etmektedir.
Şirketler ve Ticaret Hukuku Nedir?
Şirketler Hukukunun özünü ticaret hukuku oluşturmaktadır. Ticaret Hukukumuzun mevzuatını Ticaret Kanunu oluşturmaktadır. Ticaret Kanunumuzun kapsamında; Ticari İşletme, Ticaret Şirketleri, Kıymetli Evrak, Taşıma İşleri, Deniz Ticareti ve Sigorta Hukuku bulunmaktadır. Ticaret Kanunu‘nun 11 inci maddesine göre: “Ticari işletme, esnaf işletmesi için öngörülen sınırı aşan düzeyde gelir sağlamayı hedef tutan faaliyetlerin devamlı ve bağımsız şekilde yürütüldüğü işletmedir”
Kanuna göre Ticaret Şirketleri;
- Anonim Şirket.
- Limited Şirket.
- Kollektif Şirket.
- Komandit Şirket.
- Sermayesi paylara bölünmüş Komandit Şirket oluşturmaktadır.
Kıymetli Evrak ise hukukumuzda;
- Alacak Senetleri (poliçe, bono, çek), tahvil.
- Pay senetleri
- Emtia senetleri (taşıma senedi, makbuz senedi, varant, konşimento)
- Tahviller.
- Bir hakkın kullanılmasi talebini içeren senetler ; Kuponlar’dır.
Taşıma işleri TTK’nın 850 maddesinde tanımlanmıştır;
Taşıyıcı, taşıma sözleşmesiyle eşya veya yolcu taşıma işini veya ikisini birlikte üstlenen kişidir. Eşya her türlü yükü de kapsar. Taşıyıcı, taşıma sözleşmesiyle eşyayı varma yerine götürmeyi ve orada gönderilene teslim etmeyi veya yolcuyu varma yerine ulaştırmayı; buna karşılık, eşya taşımada gönderen ve yolcu taşımada yolcu, taşıyıcıya, taşıma ücretini ödemeyi borçlanır. Taşıma işleri ticari işletme faaliyetidir.
Deniz ticareti hukuku ise gemiler ve gemilerin denizde seyrüseferine ilişkin hukuki işlemleri düzenleyen hukuk dalıdır.
Sigorta Hukuku; risk ve tehlike barındıran ve rizikonun üçüncü bir kuruluş tarafından belirli bir bedel/prim karşılığında teminat altına aldığı ticaret hukuku kapsamına giren bir özel hukuk dalıdır. Ülkemizde zorunlu mali sorumluluk sigortası dışında bazı riskli ve tehlikeli iş ve işlemler bakımından yapılan yasal düzenlemeler ile düzenlenmesi ve geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Şirketler ve Ticaret Hukuku Neyi Kapsar?
Şirketler Hukukunun kapsamı;
- Tacir Olmak,
- Ticari İşletmenin Unsurları,
- Ticari İşletmenin Devri,
- Ticari İşletmede Merkez ve Şube Ayrımı,
- Ticari İş ve Ticari Davalar,
- Ticari İşletme,
- Marka ve Unvan,
- Rekabet Hukuku,
- Ticari Defterler,
- Cari Hesap
gibi konuları kapsamaktadır.
Şirketler ve Ticaret Hukuku Kapsamında Verdiğimiz Hizmetler
Şirketler ve Ticaret Hukuku kapsamında verdiğimiz hizmetleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Şirketlere kapsamlı hukuki danışmanlık hizmeti
- Arabuluculuk süreçlerinin yürütülmesi
- Hizmet sözleşmeleri, tedarik sözleşmeleri, iç yönergeler, gizlilik sözleşmeleri ile işçi ve işveren arasında akdedilen iş sözleşmeleri
- Şirketlere Önleyici Hukuk Hizmetlerinin sunulması
- Dava ve İcra takip iş ve işlemleri
- Yönetim Kurulunun iş ve işlemlerinin kontrollerinin sağlanması
- Şirket birleşme, bölünme ve tasfiye iş işlemlerinin takibinin sağlanması.