İrtikap suçu adli sicilden silinme süresi, suçun işleniş şekline, verilen cezaya ve memnu hakların iadesi kararının alınıp alınmadığına bağlı olarak değişir. Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlandıktan sonra irtikap suçundan dolayı alınan adli sicil kaydı otomatik olarak silinir ve arşiv kaydına alınır.

Arşiv kaydı ise;

  1. 5 yıl sonra basit irtikap suçlarında silinir.
  2. 10 yıl sonra nitelikli irtikap suçlarında silinir.

İrtikap Suçunda Özel Durumlar

  1. Memnu hakların iadesi kararı alındıysa: Bu durumda, infazın tamamlanmasından itibaren 15 yıl sonra adli sicil kaydı silinir.
  2. Şartlı tahliye süresi içerisinde yeni bir suç işlenmezse: Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmış sayılır ve adli sicil kaydı silinir.
  3. Ertelenen ceza süresi içerisinde yeni bir suç işlenmezse: Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmış sayılır ve adli sicil kaydı silinir.
  4. Hapis cezası yerine para cezası ödenirse: Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmış sayılır ve adli sicil kaydı silinir.

İrtikap suçu, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan önemli suçlardan biridir. Bu suçun işleniş şekline, alınan rüşvetin miktarına ve failin sabıka kaydına göre verilen ceza da değişir. Bu nedenle, adli sicilden silinme süresi de cezanın türüne ve süresine göre değişiklik gösterebilir. Memnu hakların iadesi kararı, ayrı bir dava açılması ve mahkemece verilmesi gereken bir karardır.

Sıkça Sorulan Sorular

İrtikap Suçu nedir?

İrtikap suçu, kamu görevlisinin (memur, bilirkişi vb.), icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak, muhatap olduğu kişilerden yarar sağlamaya veya bu kişileri yarar sağlama yönünde vaatte bulunmaya yönlendirmesi ile oluşur. İrtikap suçu, kamu görevlisinin tek taraflı olarak mağdurun iradesini etkilemesi neticesinde işlenen bir suçtur.

 

İrtikap suçu Yüz kızartıcı suçlar olarak da nitelenen memuriyete engel suçlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m.48/5 kapsamında düzenlenmiş olup; bu suçlar affa uğramış olsalar bile, süresiz hak yoksunluğu getirecek bir düzenleme yapıldığından, bu maddedeki hak yoksunlukları adli sicil kaydının silinmesi yoluyla ortadan kaldırılamaz. Yani, adli sicil kaydının silinmesi, devlet memurluğundan ihraç edilen (çıkarılan) kişinin yeniden memuriyete alınmasını sağlamaz.

Kanunda irtikap suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri uygulanmasına dair bir hüküm bulunmamaktadır. Bu sebeple TCK 250 – irtikap suçu işleyen fail açısından etkin pişmanlık sebepli cezadan indirime gidilemeyecektir.

İrtikap suçu adli sicilden silinme süresi, suçun işleniş şekline, verilen cezaya ve memnu hakların iadesi kararının alınıp alınmadığına bağlı olarak değişir. Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlandıktan sonra irtikap suçundan dolayı alınan adli sicil kaydı otomatik olarak silinir ve arşiv kaydına alınır.

Memnu hakların iadesi kararı alındıysa: Bu durumda, infazın tamamlanmasından itibaren 15 yıl sonra adli sicil kaydı silinir. Şartlı tahliye süresi içerisinde yeni bir suç işlenmezse: Ceza ve güvenlik tedbirinin infazı tamamlanmış sayılır ve adli sicil kaydı silinir. Ertelenen ceza süresi içerisinde yeni bir suç işlenmemiş olması durumunda adli sicil kaydı silinir. Hapis cezası yerine para cezası ödenirse yine infaz tamamlanmış sayılır ve adli sicil kaydı da silinecektir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]