hmk 163

Hmk 163. Madde

Ön Sorunun İleri Sürülmesi

MADDE 163– (1) Yargılama sırasında, davaya ilişkin bir ön sorun ortaya çıkarsa, ilgili taraf, bunu dilekçe vermek suretiyle yahut duruşma sırasında sözlü olarak ileri sürebilir.

Table of Contents

Ön Sorun Nedir?

Ön sorun, devam eden bir davanın esasının incelenmesine geçilmeden önce çözülmesi gereken, davayla bağlantılı ve davayı etkileyebilecek nitelikteki hukuki veya maddi meselelerdir. Örneğin, bir tapu iptal davasında tapunun geçerliliği bir ön sorundur.

Ön Sorunun İleri Sürülmesi

Hmk Madde 163’e göre, bir ön sorun ortaya çıktığında ilgili taraf, bunu mahkemeye iki şekilde bildirebilir.

  1. Dilekçe vererek: Yazılı olarak mahkemeye sunulan bir dilekçe ile ön sorun ileri sürülebilir.
  2. Duruşma sırasında sözlü olarak: Duruşma esnasında da sözlü olarak ön sorun mahkemeye bildirilebilir.

Ön sorun hakkında iki taraf arasında uyuşmazlık varsa, hâkim gerekirse tarafları davet edip dinledikten sonra kararını verir. Hâkim, ön sorun hakkındaki kararını taraflara tefhim veya tebliğ eder.  

Ön Sorunun İncelenmesi ve Karara Bağlanması

Mahkeme, ileri sürülen ön sorunun incelenmeye değer olup olmadığını değerlendirir. Eğer ön sorun incelenmeye değer bulunursa, bu sorunun çözümüne yönelik beyan ve kanıtlarını sunmaları uyuşmazlığın taraflarına tebliğ ya da tefhim edilir ve yargılamanın esasının görülmesi bu sorunun çözülmesine dek bekletilir. Mahkeme, ön sorunu kendisinin karar verebileceği bir husus olarak değerlendirirse kendi karar vererek, yetkili bir makamın değerlendirip rapor veya karar vermesi gerekiyorsa ilgili yere söz konusu sorunu aktararak sorunun çözülmesini beklemeli ve kararını sorun çözüldükten sonra vermelidir.  

Ön Sorun Hakkında Önemli Hususlar

Ön sorun, davanın seyrini etkileyebilecek kritik bir meseledir. Bu nedenle, tarafların ön sorunları dikkatlice değerlendirmesi ve zamanında mahkemeye sunması önemlidir. Bir sorunu bekletici sorun yapıp yapmamak, kural olarak davayı gören mahkemenin takdirindedir. Ancak bazı durumlarda, kanun koyucu, başka bir mahkemenin kararının zorunlu bekletici sorun yapılmasını öngörmüştür. Yani söz konusu durumlarda asıl mahkemenin, diğer mahkemenin kararını beklemesi gerekir.  

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Hemen Ara