tehiri icra

Tehiri icra, bir mahkeme kararının uygulanmasının (icra edilmesinin) dosya kanun yolunda inceleme tamamlanıp karar verilinceye kadar icrasının geçici olarak durdurulması anlamına gelmektedir. Özellikle ilamlı icra takiplerinde, borçlu tarafın üst mahkemeye (istinaf veya temyiz) başvurması ve bu başvurunun sonuçlanmasını beklemek istemesi ve icra müdürlüğü tarafından hesaplanacak teminat tutarı kadar teminat yatırması durumunda, icra işlemlerinin durdurulması için tehiri icra talep edilebilir.

Aslolan hukukumuzda verilen kararların kesinleşmeden icra edilebilmesidir. Ancak İcra İflas Kanununda bunun istisnaları sayılmıştır. Tahdidi sayılanlar dışında kalan kararlar kesinleşme aranmaksızın icra edilebilir. Alacaklı tarafından gerekçeli kararın icra takibine konu edilmesi sonrası dosyanın istinaf veya temyiz incelemesi için üst yargı mercilerine gönderildiği durumlarda kararın yanlış verildiğini üst derece mahkemeler tarafından kararın bozulacağı veya ortadan kaldırılacağını düşünen borçlu inceleme sürecinde icrai takibat sonucu borcu ödemek zorunda kalır ve dosya inceleme sonucu borçlu lehine sonuçlanır ise haksız ödemiş olduğu bedeli geri almak için tekrar yargı yoluna başvurması gerekeceğinden İcra İflas Kanunu 33 maddesi gereği gerekli ve yeterli teminat göstermesi durumunda bu inceleme süreçleri tamamlanıncaya kadar İcranın Durdurulmasına karar verilebilecektir.

Tehiri İcra Nasıl Yapılır?

Tehiri icra kararı almak bir takım karmaşık prosedürlere dayanmaktadır. 

Aşağıda ayrıntısı ile açıklanmıştır. Öncelikle;

1-Alacaklı tarafından ilk derece mahkemesi veya Sigorta Tahkim Komisyonu Kararları gibi kuruluşlardan alınan ilam veya ilam niteliğinde belge ile yapılacak ilamlı icra takibi yapılması gerekir. 

2- Ödeme emri borçluya tebliğ edildikten sonra borçlu dosyayı tehiri icra talepli olarak istinaf ya da temyiz ettiğine dair dosyanın kararını veren mahkemeden “derkenar” almalıdır. Uygulamada icra dosyası bildirilmiş ve talep edilmiş ise Uyap üzerinden doğrudan icra dosyasına derkenar gönderilmektedir.

3-İcra müdürlüğüne tehiri icra kararı getirebilmek için mehil vesikası talep edeceğinizi bu sebeple 3 ay ileri tarihli dosya hesabı talep ettiğiniz bildirin.

4- Müdürlük dosya hesabı yaptıktan sonra hesaplanan tutarı ya nakit yatırmanız banka tarafından düzenlenen teminat mektubunun aslını müdürlüğe teslim etmeniz gerekmektedir.

5- Bu aşamadan sonra müdürlükten tehiri icra kararı getirebilmek için mehil vesikası talebinde bulunulmalıdır.

6- İcra müdürlükleri dosya hesabına yeter nakit teminat yatırılması halinde mehil vesikasını doğrudan düzenler ve icra dosyasına yükler. Ancak banka teminat mektupları için icra hukuk mahkemesine yazması ve teminatın kabul edilip edilmeyeceğine kararı müdürlüğe göndermesini talep eder.

7- İcra Hukuk Mahkemesi teminatın kabul edileceğine dair kararı İcra Müdürlüğüne gönderdikten sonra İcra Müdürlüğü genelde 90 günlük mehil vesikası düzenler.

8- Artık tek yapılması gereken İcra Hukuk Mahkemesinden Tehiri İcra kararı verilmesini talep etmektir. Bu 90 günlük sürede tehiri icra kararı alınmalı ve icra dosyasına sunulmalıdır.

9-Tehiri icra kararı bu 90 günlük sürede alınmaz ise alacaklı hakkınızda haciz işlemleri uygulanmasını yatırdığınız teminatın bozulması gibi haciz işlemlerini müdürlükten talep edip yaptırabilir. Dolayısı ile süreci takip etmek ve sürelere dikkat etmek gerekir.  

10- Tehiri icra kararı alındıktan sonra alacaklı dosyanız kesinleşinceye kadar icra dosyasında herhangi bir işlem yapamayacaktır.

Mehil Vesikası Nedir?

Mehil vesikası, ilamlı icra takibine konu icra dosyasında, dosyasının borçlusu tarafından, icraya konu olan mahkeme kararının istinaf veya temyiz edildiğini gösteren bir belge ile birlikte(derkenar), 3 aylık faizi ve dosya masraflarını kapsayan bir nakit veya banka teminat mektubunun sunulması durumunda, İcra Müdürlüğü tarafından düzenlenen icrayı belirli süreler ile durduran bir belgedir. Mehil Vesikası ile borçlunun icra takibine konu olan mahkeme kararını temyiz veya istinaf yoluna götürdüğünü gerekli teminatı yatırdığını belgelendirmektedir. Ayrıca, borçluya mahkemeden icranın geri bırakılmasına dair kararı getirmesi için belirli bir süre tanınır. Bu süre genellikle 60 veya 90 gün olarak belirlenmektedir. Bu süre boyunca, mehil vesikasına dayanarak icra takibi müdürlük tarafından durdurulur ve alacaklı, bu süre içerisinde haciz gibi herhangi bir icra işlemi yapamaz.

Mehil Vesikası Nasıl Alınır?

Mehil vesikası alınabilmesi için borçlu tarafından yapılması gerekenler aşağıda detayı ile açıklanmıştır.

Mahkemeden Derkenar Alınması: Borçlu, öncelikle icra takibine konu olan kararın verildiği mahkemeden, karar hakkında temyiz veya istinaf başvurusunda bulunduğuna dair bir yazı almalıdır.

Teminatın Yatırılması: Borçlu, mahkemeden aldığı yazı ile birlikte, icra dosyasına esas borcun tutarını, harçlarını, karşı vekalet ücretini ve gelecek 3 aya (90 gün) ait faizlerini de kapsayan bir teminatı icra dosyasına yatırmalıdır. Banka teminat mektubu ise teminat mektubu aslını icra dairesine sunulması gerekir.   

Mehil Talebi Dilekçesi: Teminat yatırıldıktan sonra, borçlu icra dosyasına bir dilekçe sunmalı ve tehiri icra kararı alabilmek için süre istediğini ve bu süre boyunca da icra takibinin durdurulmasını istemelidir. 

Mehil Vesikasının Düzenlenmesi: İcra Müdürlüğü, teminatın yatırılması ve mehil talebinin kabul edilmesi üzerine mehil vesikasını düzenler. Bu belgenin düzenlenmesi ile alacaklı icra dosyası üzerinden takibi ilerletici herhangi bir işlem yapamaz.

Mehil Vesikası Nereden Alınır?

Mehil vesikası, icra takibinin yürütüldüğü İcra Müdürlükleri tarafından düzenlenir. Borçlu, yukarıda belirtilen adımları tamamladıktan sonra, mehil vesikasını ilgili icra müdürlüğünden talep ederek alabilir.

Mehil vesikası, borçlunun icra takibini belirli bir süreliğine durdurmasını sağlar.

Tehiri İcra Kaç Ay Sürer?

Tehiri icra kararı 2021 yılında yapılan değişiklik ile İcra Hukuk Mahkemelerinden alınmaktadır. Mehil vesikası genellikle 90 gün için düzenlenir. İcra müdürlüğü tarafından verilen bu 90 günlük sürede tehiri icra kararı alıp dosyaya sunulması gerekir. Zorunluluk durumlarında bu sürenin uzatılacağına dair İİK madde 36 da hüküm bulunsa genellikle icra müdürlerinin katı tutumu ile karşılaşıp talebiniz reddedilebilir. Bizim tavsiyemiz mehil vesikasının düzenlenmesinden hemen sonra tehiri icra kararı almak için başvuruda bulunmanız. Aksi durumda yatırmış olunan teminatı alacaklı taraf bozdurabilmektedir.

Tehiri İcra (İcranın Geri Bırakılması) Hangi Durumlarda İstenir?

Tehiri icra yani icranın geri bırakılması kararı kanunda sayılı tahdidi nedenler ile istenebilecektir. Bir icrai takibat sonucu borcu ödediğinizi, borcun zamanaşımına uğradığını veya borcun henüz vadesinin gelmediği gibi sebepler ile icranın geri bırakılması talep edebilirsiniz.  Geri bırakılması taleplerinizi icra müdürlüğünden değil icra hukuk mahkemesinde ileri sürebilirsiniz. İtfa veya imhal iddiası yetkili mercilerce re’sen yapılmış veya usulüne göre tasdik edilmiş yahut icra dairesinde veya icra mahkemesinde veya mahkeme önünde ikrar olunmuş senetle tevsik edildiği takdirde icra geri bırakılır. İcra emrinin tebliğinden sonraki devrede tahakkuk etmiş itfa, imhal, veya zamanaşımına dayanan geri bırakma istekleri her zaman yapılabilir. Bunlardan itfa veya imhale dayanan istekler mutlaka noterlikçe re’sen yapılmış veya tasdik olunmuş belgelere veya icra zaptı ile ancak ispatlanabilmektedir.  

Ayrıca icranın geri bırakılması talebinizi kesinleşmemiş ancak ilamlı icraya konu edilmiş bir icra takibi ile talep edilen borcun üst yargı yolu tarafından incelenip karar kesinleşinceye kadar icrasını durdurabilmek adına yeteri kadar teminat yatırıldığında da talep edebilirsiniz. Esasen yukarıdaki açıklamalar bu husus için teferruatı ile açıklanmıştır.

Tehiri İcra Kararı ve İcranın Durdurulması Süreci

Borçlu tarafından tehiri icra kararı ancak icra takibinin yapıldığı yerde İcra hukuk Mahkemesinden talep edilmektedir.  

Borçlu tarafından icra dairesine teminat sunularak mehil vesikası istenildiğinde mehil süresince icra takibini ilerletici herhangi bir işlem yapılamaz. Bu sürede mahkemeye başvuruda bulunarak tehiri icra kararı getirilmelidir.  

İcra Hukuk mahkemesi, icranın geri bırakılması talebini pekâlâ çeşitli sebepler ile reddedebilmektedir. Örneğin bir dosyamızda borçlu karşı taraf sigorta şirketi mehil vesikası almasına rağmen tehiri icra kararı alabilmek için mehil süresinde Mahkemeye başvuruda bulunmamış daha sonra başvuruda bulunmuş ve mahkeme tarafından mehil süresinde başvuruda bulunulmadığından bahisle tehiri icra talebi reddedilmiştir.

Mehil vesikası süresi içinde başvuruda bulunulmadığında 3 aylık dosya hesabına göre yatırılan teminat miktarı da dosya borcunu karşılamaya yetmemektedir. Ancak dosya hesabını karşılayan teminat bulunuyor ise (3 aylık dosya hesap tutarından daha fazlasını yatırması halinde) her halükârda tehiri icra kararı verilmelidir. Sonuçta bu durumda kanunun lafzından önem arz eden hususun mehil süresinde başvurunun yapılıp yapılmaması değil dosya borcunu karşılar teminat sunulması olduğundan başvuru yapılan tarih itibari ile mehil vesikası süresinden sonra dahi olsa borcu karşılar teminat var ise tehiri icra kararının verilmesi gerekir. Buna ilişkin kanunda bulunan hükümlerde her ne kadar açıklık bulunmasa da kanuni hükümlerin muhteviyatından çıkan sonucun bu olduğu kanaatindeyiz.

Alacaklı tarafından tehiri icra kararını alamayan borçlu aleyhine takip işlemlerine devam edilir ve haciz vs. gibi işlemler de yapılabilir.  Uygulamada teminat mektubu sunulması halinde elden takip yetkisi alınarak bankaya ödeme yapılması talebinde bulunulması halinde dosya daha hızlı bir biçimde tahsil ile sonuçlanabilmektedir.

İcranın Geri Bırakılması Talebinin Reddedilmesi

İcra Müdürlüğünden tehiri icra kararı alabilmek için mehil talebinde bulunan borçluya bir sebepten dolayı mehil vesikası verilmese ne olacaktır?

Bu işleme karşı borçlu taraf takibin tedbiren durdurulması talepli memur muamelesini şikayet yoluna gidecek ve icra mahkemesinden talepte bulunacaktır. Ancak kanunumuzda tehiri icra kararı alabilmek için mehil vesikasının şart olduğuna dair herhangi bir düzenlemede bulunmamaktadır.  Pekâlâ kararı süresinde getirebileceğini düşünen borçlu/vekili doğrudan teminatın yatırılması ve derkenar ile tehiri icra talebinde bulunabilir. Ancak farklı şehirlerde bulunan bazı icra hukuk mahkemelerinin mehil vesikası bulunmadığından bahisle tehiri icra taleplerinin reddine dair karar kurdukları görülmektedir. Bu durum şu an uygulamada da bir sorun teşkil etmektedir. Ancak kanaatimize göre bu şekilde verilen kararlar yanlıştır. Mehil vesikası tehiri icra kararı getirinceye kadar borçlu aleyhine olacak şekilde haciz işlemleri yapılmaması adına verilen süredir. Bu süreye gerek duymayan kararı hemen alabilecek borçlu için tehiri icra kararı verilmeyişi mantıklı da değildir.

Tehiri İcra Kararı Hangi Mahkeme Tarafından Verilir?

Tehiri icra kararı icra hukuk mahkemesi tarafından verilir.

2021 yılında 7343 sayılı yasa ile tehiri icra kararları ilgili istinaf veya temyiz mahkemesinden talep edilmek yerine sistem değiştirilecek icra takibinin yapıldığı yer icra hukuk mahkemesinden talep edilmektedir. Mahkeme tarafından yasada gereği yerine getirilmesi gereken şartlar mevcut ise icranın geri bırakılmasına dair karar verilmek zorundadır.

İcra Hukuk mahkemesine icranın geri bırakılması ile ilgili talep gelmesi halinde mahkeme tarafından değişik iş esasına kaydedilerek karar verilmektedir. Verilen karar kesindir. Bu karara karşı herhangi bir kanun yoluna başvuruda bulunulamaz.

Tehiri İcra Talep Dilekçesi Örneği

                ANKARA NÖBETÇİ

       İCRA HUKUK MAHKEMESİNE

İCRA DOSYA NO      : Ankara …. İcra Müdürlüğü

TEHİR-İ İCRA

TALEBİNDE

BULUNANLAR          : 

VEKİLİ                       :  Av. Rüştü Ufuk BARANOĞLU

                                   Kızılırmak Mah. Dumlupınar Blv. YDA Center Kat:10 No:417

                                   Çankaya/ANKARA

KONU                       : Tehir-i icra kararı verilmesi talebinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR        :

 Ankara Batı 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 10.02.2025 Tarih, 2024/27-Esas, 2025/118-Karar sayılı kararına karşı tarafımızca yasal süresinde müvekkiller adına tehiri icra talepli olarak istinaf kanun yoluna başvurulmuştur.

Ancak verilmiş olan hüküm hakkında davalılar vekilince Ankara 9. İcra Müdürlüğü’nün 2025/19825 E. sayılı icra dosyası ile icra takibi başlatılmıştır

Teminat olarak da icra dosya hesabı raporuna göre teminat yatırılmış olup Talebimiz üzerine  Ankara 9. İcra Müdürlüğünce 14.02.2025 tarihinde tarafımıza mehil verilmiştir. Mehil vesikası ekte yer almaktadır.

 Ankara Batı 5. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2024/27-Esas sayılı dosyasına ilişkin istinaf taleplerimizin incelenmesi sürecinde icranın geri bırakılması için Mahkemenize başvurma zaruretimiz hasıl olmuştur.

NETİCE-İ TALEP      : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerle müvekkiller hakkında başlatılan işbu haksız İCRA TAKİBİNİN GERİ BIRAKILMASINI,  Ankara 9. İcra Dairesi’nin 2023/19825 E. Sayılı dosyasına sunmak üzere TEHİR-İ İCRA KARARI VERİLMESİNİ saygılarımla vekaleten arz ve talep ederim.20.02.2025

                                                                                                                                                                                                        Tehir-i İcra Talebinde Bulunan Vekili

                                                                                                                                                       Av. Rüştü Ufuk BARANOĞLU

                                                                                          

EK       :

1-Mahkeme İlamı

2-Derkenar Şerhi

3-Nakdi Teminat Makbuzu

4-Dosya Hesabı

5-Mehil Vesikası

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Hemen Ara