Hmk Madde 44 Ret Talebine İlişkin Kararların Temyizi

Hmk 44. Madde

Ret Talebine İlişkin Kararların Temyizi

MADDE 44- (1) Esas hüküm bakımından temyiz yolu kapalı bulunan dava ve işlerde, bölge adliye mahkemesi başkan ve üyelerinin reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararları kesindir.

(2) Esas hüküm bakımından temyiz yolu açık bulunan dava ve işlerde ise ret talebi hakkındaki karar, tefhim veya tebliği tarihinden itibaren bir hafta içinde temyiz edilebilir. Bu hâlde 347 nci madde hükmü uygulanmaz. Yargıtayın bu husustaki kararı kesindir.7

(3) Bölge adliye mahkemesi hâkiminin reddine ilişkin talebin reddi konusundaki kararın temyizi üzerine Yargıtayca bozulması veya ret talebinin kabulüne ilişkin kararın Yargıtayca onanması hâlinde, ret sebebinin doğduğu tarihten itibaren reddedilen hâkimce yapılmış olan ve ret talebinde bulunan tarafça itiraz edilen esasa ilişkin işlemler, davaya daha sonra bakacak olan bölge adliye mahkemesi tarafından iptal olunur.

Table of Contents

Ret Talebine İlişkin Kararların Temyizi Nedir?

Hmk madde 44, hakim reddi talebine ilişkin kararların hangi durumlarda temyiz edilebileceğini düzenleyen bir hükümdür. Bu madde, istinaf yolunun kapalı olduğu durumlarda, kararların daha üst bir mercie götürülüp incelenme imkanı sunar.

Madde 44’e Göre Temyiz İmkânı

Madde, esas olarak iki farklı durumu düzenler:

  1. Bölge Adliye Mahkemesi Başkan ve Üyelerinin Reddi: Bölge adliye mahkemesi başkan ve üyelerinin reddi ile ilgili verilen kararlar kesindir ve temyiz edilemez. Yani, bu kararlara karşı başka bir hukuki yol bulunmamaktadır.
  2. Esas Hüküm Bakımından Temyiz Yolu Açık Olan Davalar: Bu tür davalarda, ret talebi hakkındaki karar, tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz edilebilir. Bu durumda, dava durdurulmaz ve Yargıtay’ın kararı kesindir.

Madde 44’ün Önemi

Hmk madde 44’ün önemini şu şekilde tasnif edebiliriz. Buna göre; 

  1. Yargı Birliği İlkesi: Yargıtay’ın, daha alt mahkemelerin kararlarını denetlemesi yargı birliği ilkesinin bir gereğidir.
  2. Hatalı Kararların Düzeltilmesi: Temyiz yolu sayesinde, hatalı veya usule aykırı kararların düzeltilmesi mümkün olur.
  3. Hakların Korunması: Tarafların, kararlara karşı itiraz hakkı bulunması, haklarının korunması açısından önemlidir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir