Hmk Madde 45 Zabıt Kâtibinin Yasaklılığı ve Reddi

Hmk 45. Madde

Zabıt Kâtibinin Yasaklılığı ve Reddi

MADDE 45- (1) Davada görevli zabıt kâtibi hakkında 34 ve 36 ncı maddelerde düzenlenen sebeplerden birisiyle ret talebinde bulunulabilir. Ret talebi, zabıt kâtibinin görev yaptığı mahkeme tarafından karara bağlanır. Bu konuda verilecek kararlar kesindir. 

(2) Zabıt kâtibi 34 üncü maddedeki sebepleri bildirerek görevden çekinebilir. Bu hâlde gereken karar, görev yaptığı mahkeme tarafından verilir.

(3) Zabıt kâtibinin aynı işte hâkim ile birlikte reddi veya çekinmesinin istenmesi hâlinde, hâkim hakkında ret veya çekinmeyi inceleyecek olan merci, her ikisi hakkında karar verir.

Table of Contents

Zabıt Katibinin Yasaklılığı ve Reddi Nedir?

Hmk madde 45, bir davada görevli zabıt katibinin, hakim gibi belirli sebeplerle davadan uzaklaştırılması (yasaklılığı) veya davadan çekilmesi (reddi) durumlarını düzenler. Bu madde, adil yargılamanın gerçekleşmesi için tarafsız bir ortamın sağlanması amacıyla önemlidir.

Madde 45'e Göre Zabıt Katibinin Reddi

Zabıt katibinin reddi şu şekilde yapılmaktadır. 

  1. Ret Sebepleri: Maddeye göre, zabıt katibi hakkında, hakimin yasaklılığı ve reddine ilişkin olarak HMK’nın 34. ve 36. maddelerinde düzenlenen sebeplerden biriyle ret talebinde bulunulabilir. Bu sebepler arasında, zabıt katibinin taraflarla yakınlığı, davada taraf olan biriyle akrabalık bağı bulunması gibi durumlar sayılabilir.
  2. Ret Talebinin Karara Bağlanması: Zabıt katibi hakkında yapılan ret talebi, zabıt katibinin görev yaptığı mahkeme tarafından karara bağlanır. Yani, talebin kabul edilip edilmeyeceğine o mahkeme karar verir.
  3. Kararın Kesinliği: Bu konuda verilen kararlar kesindir. Yani, bu karara karşı başka bir hukuki yol açıktır denilemez.

Madde 45'in Önemi

Hmk madde 45’in önemini şu şekilde sıralayabiliriz. Buna göre; 

  1. Tarafsızlık İlkesi: Madde, yargılamanın tarafsız bir ortamda gerçekleşmesi ilkesini güçlendirmektedir.
  2. Adil Yargılanma Hakkı: Tarafların, yargılamanın her aşamasında tarafsız kişilerle karşı karşıya gelme hakkını güvence altına alır.
  3. Güven Duygusu: Tarafların yargıya olan güvenini artırır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir