- Minval Hukuk
- İş Hukuku
- 11 Ocak 2024
Keytruda SGK tarafından karşılanıyor mu, Keytruda ilaç fiyatı ne kadar, bu kanser ilacı SGK tarafından nasıl karşılanır, Keytrudanın ücretsiz temini için SGK’ya dava yolu ve ihtiyati tedbir nedir, Keytruda ilacına ödenen meblağın iadesi mümkün mü, bu ilaç için dava nerede açılır, dava devam ederken keytruda kullanan hastanın ölmesi durumunda ne olur, keytruda kullanılması tavsiye edilen hasta için hekim raporu önemli mi, keytruda akıllı bir ilaç mıdır, keytruda ilacının yan etkileri nelerdir gibi sorular kanser tedavisi gören hastalarımızın sıkça merak ettiği sorulardandır. Bizler bu makalemizde Keytruda ile ilgili tüm merak edilen soruların cevaplarını derledik. Faydalı olmasını umuyoruz. gibi sorular sıkça sorulmaktadır. Bu makalemizde merak edilen tüm bu soruların cevapları derlenmiştir. Ayrıca Hukuk ofisimizde Keytruda akıllı kanser ilacı ile ilgili görülen emsal niteliği taşıyan bazı kararlar bilgilerinize sunulmuştur.

İçerik Başlıkları
Keytruda SGK Tarafından Karşılanıyor Mu?
Türkiye’de 3 farklı kanser türünde 5 farklı kullanım şekliyle ruhsatlı olmasına rağmen KEYTRUDA (Pembrolizumab) SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak SGK’nın ret cevabına karşı dava açılarak ödeme kapsamına alınmaktadır. Başka bir deyişle kanser hastaları SGK’nın ret cevabına karşı görevli ve yetkili mahkemede dava açarak bu ilaçtan karşılıksız faydalanabilecektir. Görevli ve yetkili mahkeme makalemizin ilerleyen bölümünde açıklanmıştır.
Keytruda Kanser İlaç Fiyatı Ne Kadar?
Keytruda adlı ilacın 12 Mart 2025 tarihi itibarı ile bir kutu fiyatı 68.522,30-TL‘dir.
Keytruda Kanser İlacına Karşı Dava Yolu
Keytruda kanser ilacına karşı dava yolu ile SGK’nın ödemediği bu ilacın bedelinin ödenmesinin hasta için bir hak niteliğinde olması bazı şartlara ve aşamalara bağlıdır. Buna göre;
- Hastanın İlaç Kullanım Hakkı Olması : İlaç kullanım hakkı, hekim tarafından hastanın kanser tedavisi için kullanılacak ilacın belirlenmesini ifade eder. Daha sonra tedaviye başlanabilmesi için Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) endikasyon dışı ilaç kullanım başvurusu yapılması gerekmektedir. Hekim tarafından reçete edilen ilacın eczaneden ücretsiz bir şekilde temin edilememesi durumunda ikinci aşamaya geçilir.
- SGK Başvurusu Yapılması: Hastalar SGK’yı durumdan haberdar etmek amacıyla, ilacın kullanılmaya başlanmadan önce veya başlandıktan sonra, önceden ödenmiş olan ilaç bedellerinin SGK tarafından iade edilmesi ve bundan sonraki tedavi sürecinde kullanılacak ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanması talepleriyle SGK’ya başvuruda bulunmalıdır.
- İmmünoterapinin Zorunlu ve Tıbba Uygun Olarak Kullanılması: Eğer bu başvuru SGK tarafından reddedilirse, sürecin son adımı olan “Kurum İşleminin İptali ve İlaç Temini” davası açılmalı; iş/idare mahkemelerinde açılacak olan davada, SGK’ya yapılan başvurunun reddinin iptali ve hastanın tedavi süresince ilaçlarının ödenmesi taleplerinin yanı sıra, yargılama süresince hastanın ilaca erişiminde oluşabilecek mağduriyeti önlemek amacıyla ihtiyati tedbir talebinde de bulunulmalıdır.
Dolayısıyla yargılama sonucu beklenerek alınacak olumlu bir kararın ardından hastanın tedavi sürecinde kullanacağı ilaç bedelleri SGK tarafından ödenmektedir.
Keytruda İlacına Ödenen Meblağın İadesi
Keytruda kanser ilacını kullanan hasta ödemiş olduğu meblağı geri alabilir mi sorusu sıkça sorulmaktadır. Öncelikle hasta tarafından ödenen meblağın SGK tarafından iade edilebilmesi için yasal prosedürlerin işletilmiş olması gerekmektedir. Bu durumu şu şekilde izah edebiliriz. Kanser hastasıne teşhis konulduktan sonra hekim raporu ve reçete ile SGK ya başvuran hasta başvuru tarihinden sonraki tüm süreçte kullanmış olduğu Keytruda ilacının parasını SGK dan iade alabilecektir. Zira bu durumda ihbar/ihtar şartının gerçekleştiği ve SGK nın sorumluluğunun başladığı muhakkaktır. Ancak SGK ya herhangi bir başvuru yapılmamış ise bu durumda hastanın, akıllı ilaca ödemiş olduğu meblağı alıp alamayacağı noktasında ihtilaf bulunmaktadır. Son dönem çıkan kararlarda hasta tarafından ilacın kullanımının zaruri olması, hastanın sağ kalımını arttırması, hayati öneme haiz olması gibi durumların söz konusu olması halinde kabul kararları verilmektedir.
Keytruda Akıllı İlaca Karşı İhtiyati Tedbir Talebi
6100 Sayılı HMK’nın 389. maddesinde ”Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir.” denmektedir. Buna ilişkin olarak Keytruda kanser ilacı için, ilaç temininde yaşanacak gecikmenin önlenmesi, hastaların hak kaybı yaşamaması ve yargılama sürelerinin uzunluğu göz önünde bulundurularak talep üzerine İhtiyati Tedbir kararının öncelikli olarak verilmesi gerekmektedir. Ancak İhtiyati tedbir kararı verilebilmesi için HMK 389 uyarınca yaklaşık ispat koşulunun yerine getirilmesi gerekmektedir. Kanser ilaçlarının ihtiyati tedbir kararı alınması ile dava süreci boyunca ücretsiz ve kesintisiz temini için gerçekleşebilecek yaklaşık ispat koşulu ancak Yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş durum bildirir hekim raporu ile ilacın kullanımının hastanın sağlığında iyileşme sağlayacağı, hayati öneme haiz olduğu, ölüm/yaşam beklentisinde ciddi artış sağlayacağından bahisle gerçekleşeceğinden davanın açılması sırasında veya dava açılıp tedbir kararı henüz verilmeden önce temin edilmesi dava süreçlerinin de etkin sonuç doğurmasına olanak sağlayacaktır.
Keytruda Akıllı İlaca Karşı Yürütmenin Durdurulması Talebi

Hastanın sosyal güvenlik kayıtları davanın açılacağı yerin belirlenmesi noktasında önem arz etmektedir. 5434 sayılı emekli sandığına tabi çalışanlar, iştirakçiler bunlar üzerinden yetim ve dul aylığı alanların davaları (diğer özel koşullar ve yasal düzenlemeler saklı kalmak kaydı ile) İdare mahkemelerinde açılmalıdır. İdare mahkemelerinde açılan davalarda iş mahkemelerinden farklı olarak ihtiyati tedbir talebinin yerini YÜRÜTMENİN DURDURULMASI talebi alır. Yürütmenin durdurulması konusu, 2577 Sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunun 27. Maddesinde “Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilirler. Uygulanmakla etkisi tükenecek olan idari işlemlerin yürütülmesi, savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurulabilir.” denilerek düzenlenmiştir.
Buna ilişkin olarak kanser ilaçlarında, ilaç temininde yaşanacak gecikmenin önlenmesi, hastaların hak kaybı yaşamaması ve yargılama sürelerinin uzunluğu göz önünde bulundurularak talep üzerine idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması kararının öncelikli olarak verilmesi gerekmektedir.
Keytruda İlacı İçin Görevli ve Yetkili Mahkeme
SGK Tarafından Karşılanmayan Kanser ilacı olan Keytruda için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 101. maddesi uyarınca,
- Kanunun 4/a ve 4/b maddelerine göre sigortalı sayılanlar hakkında açılacak dava İş Mahkemelerinde görülür. Başka bir deyişle Görevli Mahkeme İş Mahkemesidir. (Sigorta kaydı 4/a veya 4/b olmasa dahi yaşlılık aylığı alanlar, yeşil kartlılar vs gibi durumlarda da davalar iş mahkemelerinde görülecektir.)
- Kanunun 4/c maddesine göre sigortalı sayılanlar veya emeklilerinin yani Emekli Sandığı‘na bağlı çalışanlar hakkında açılacak davada ise İdare Mahkemeleri görevlidir.(5510 sayılı kanunun yürürlük tarihi dikkate alınarak değerlendirme yapılmalıdır)
- Yetkili mahkeme ise, SGK’ya yapılan başvuruyu reddeden ilgili şubenin bulunduğu yer idare veya iş mahkemeleridir. Bununla birlikte davanın açılacağı yerde iş mahkemelerinin bulunmaması durumunda asliye hukuk mahkemesi iş mahkemesi sıfatıyla davaya bakar.
Tedavi Devam Ederken Hastanın Ölmesi
SGK tarafından karşılanmayan kanser ilacı olan Keytrudaya ilişkin dava devam ederken hastanın vefat etmesi durumunda dava konusuz kalmaktadır. Başka bir deyişle davanın konusu tedavi süresince ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasıdır. Bu sebeple kanser hastasının vefatı halinde korunmaya değer bir yarar kalmadığından dava konusuz bırakılmaktadır. Şu kadar ki ödenen ilaç bedellerinin iadesi için açılan davalarda durum farklıdır. Koşulları sağlamak kaydıyla ilaç bedelinin iadesi davasının devam edebilmesi için müteveffanın mirasçıları davaya devam edebilirler.
Bir diğer durum ise hastanın tedbir kararı ile ilacı kullanırken vefat etmesi halidir. Bu durumda SGK tarafından yine hastaya bir takım ödemeler yapıldığından davaya devam durumunun söz konusu olmaması halinde SGK mirasçılara rücuya yönelik işlemler yapmakta ve mirasçılar bu anlamda mağduriyet yaşayabilmektedirler.
Akıllı Kanser İlacı Keytruda İçin Hekim Raporunun Önemi
Keytruda akıllı kanser ilacında hekim raporu, Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak başvuruda ve devamında yürütülmesi muhtemel olan yargı süreci kapsamında son derece önemlidir. Şöyle ki; hasta, tedavi gördüğü hastanenin tıbbi onkoloji bölümünden alacağı hekim raporu ile uygulanacak tedavinin hastaya uygunluğu, tedavi yöntemi, tedavinin mahiyeti, ilacın bilgileri, dozu ve ilacın kullanım süresi belirlenmektedir.
Dolayısıyla başvuru/dava yoluyla SGK’dan talep edilecek olan hususlar hekim raporu sayesinde şekillenmekte ve hem SGK hem mahkeme tarafından diğer evraklarla birlikte başvuru değerlendirmesi yapılmaktadır.
Belirtmekte fayda var ki hekim raporunda Keytruda ilacının hasta için kullanımının hayati öneme haiz olması gerekmez. Başka bir deyişle tedavi için faydalı olması, tıbben kullanılmasında bir engel bulunmaması, ilacın tedavi anlamında muadilinin ilgili hasta bakımından bulunmaması yeterlidir. Zira modern tıbbın uygun ve faydalı gördüğü ilaç YAŞAM HAKKI kapsamında değerlendirilmekte ve Sosyal Devlet anlayışı gereği karşılıksız temini devletin asli görevlerinden sayılmaktadır.
Keytruda’ya Karşı Açılan Davanın Kazanılması Sonrası Yasal Süreçler
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına karşı yürütülmüş olan kurum işleminin iptali/akıllı kanser ilacının temini davasında, yargılama sonucu beklenerek alınacak olumlu bir kararın ardından hastanın tedavi sürecinde kullanacağı ilaç bedelleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Bunun için SGK’ya bir dilekçe yazılarak (ve buna mahkemenin kararı da eklenerek) lehe kararın uygulatılması gerekmektedir.
Söz konusu dilekçe bir talep evrakı niteliğinde olup içeriğinde, mahkemenin ilacın tedavi süresince ücretsiz ve kesintisiz olarak SGK tarafından karşılanacağına hükmettiğini bildirmekte ve ilacın temininin zorunluluğunu ifade etmektedir. Bu dilekçe ile birlikte hekimin hastaya yazdığı reçetenin asıl sureti de SGK’ya fiziken (elden) sunularak ilaçların bedel ödenmeksizin temini sağlanır. İlaçların ülkemizde ruhsatlandırılmış olması durumunda bedelin hasta tarafından ödenip Eczaneden ıslak imzalı olarak Fatura ve Karekod sonlandırması ile birlikte SGK’ya teslim edilmesi gerekmektedir. Alınacak ilacın ülkemizde ruhsatlı olmaması durumunda SGK tarafından Türkiye Eczacılar Birliğine mahkeme kararına istinaden ödemesi yapılarak hasta için ilaç teminini gerçekleştirilmektedir.
Bilindiği üzere reçetelerin yazıldıktan itibaren temin edilmesi için belirli bir süresi bulunmaktadır. Bundan dolayı hasta, tedavi süresince reçete edilen her yeni doz akıllı ilaç için bahsedilen üstyazı ile birlikte SGK’ya tekraren başvurur. Böylelikle mahkeme ilamının ibrazı ile birlikte yenilenen başvurular sonucunda hasta, dava yoluyla elde ettiği hakkının icrasını gerçekleştirmiş olur. Bu süreç, dava süresince alınan akıllı ilaç kürlerinin bedelinin hastaya ödenmesinde de benzer şekilde işler ve bu kez ödenen ilaç bedellerinin hastaya iadesi yine SGK tarafından sağlanır.
Keytruda Akıllı İlaç Mıdır?
Kanser hücrelerinin büyüme ve gelişimini ya da yayılım göstermesini önlemeye yönelik ilaçlara akıllı ilaç denilmektedir. Başka bir deyişle akıllı ilaçlar, kanser hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasını ve yayılmasını önlemek için modern tıp tarafından tasarlanmış, doğrudan hedefe yönelik tedavi için en önemli araçlardan biridir.
Akıllı İlaç Hangi Alanlarda Kullanılır?
Akıllı ilaçlar birçok tedavi yönteminde kullanılmakla birlikte esasında; kanser tedavisi, akciğer kanseri tedavisi, prostat kanseri tedavisi, kolon kanseri tedavisi, meme kanseri tedavisi, rahim kanseri tedavisi, bağırsak kanseri tedavisi, cilt kanseri tedavisi, pankreas kanseri tedavisi rahim ağzı kanseri tedavisi, beyin tümörü tedavisi, ışın tedavisi, lösemi tedavisi, akciğer kanser tedavisi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Keytruda Akıllı İlacın Yan Etkileri Nelerdir?
Akıllı ilacın yan etkileri, kanser tedavisinde uygulanan klasik kemoterapi gibi tedavi yöntemlerine kıyasla daha azdır ancak akıllı ilaçların da hastadan hastaya göre yan etkilerinin görülmesi olasıdır. Keytruda bir akıllı ilaç türü olduğundan yan etkiler hastada görülebilmektedir. Bunlardan bazıları, yüksek tansiyon, cilt reaksiyonları (kuruluk, kızarıklık, döküntü), kan pıhtılaşması, yaraların geç iyileşmesi, sindirim ve bağışıklık sistemi problemleri, karaciğer fonksiyonlarında bozukluk vb.dir.
Keytruda İlacı Tedbir Kararı
Ankara 62. İş Mahkemesi 2024/59 Esas
İHTİYATİ TEDBİR İSTEYEN DAVACI : Yxxxxxx Kxxxxxx
KARŞI TARAF DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
TALEP : İhtiyati tedbir TALEP TARİHİ : 29/04/2024
KARAR TARİHİ : 30/04/2024 İhtiyati tedbir isteyen davacı vekili tarafından mahkememize verilen dilekçe incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ: Davacı vekili 29/04/2024 tarihli dilekçesinde özetle; müvekkilinin böbrek kanseri olduğunu, tedavisinin Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yapıldığını, tedavisi yapan doktorlar tarafından durum bildirir sağlık kurulu raporunda böbrek karsinomu nedeniyle opere olan ve hastalık tekrarlanmaması adına adjuvan pembrolizumab tedavisi başlanan hastanın mevcut durumda tedavisi hastalıksız sağsağkalımı nüksü azalttığı için verildiğini, belirten durum bildirir raporuna istinaden “PEMBROLIZUMAB” etken maddeli “KEYTRUDA” isimli ilaç bedellerindeki değişimden etkilenmeksizin sürekli ve kesintisiz şekilde davalı kurum tarafından karşılanması için takdiren teminatsız olarak ihtiyati tedbir kararı verilmesini talep etmiştir.
Dava dosyası incelendiğinde davacı Yxxx Kxxxxxx’nın Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden almış olduğu ilaç kullanım raporu, e-reçete ve manuel reçete bilgilerinin bulunduğu, bu haliyle davacının ilacını kullanmasının tıbbi zorunluluk ve yaşamsal gereklilik olduğunun bildirildiği görülmüştür. Bilindiği gibi geçici hukuki koruma olarak adlandırılan ihtiyati tedbir Kurumu HMK 389 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Anılan madde uyarınca; “Mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir…“HMK’nin 390/3. maddesine göre de anılan koşullar dışında davanın esası yönünden haklılığın yaklaşık olarak kanıtlanması aranmaktadır.
Somut olayda; davacının böbrek kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü ve “PEMBROLIZUMAB” etken maddeli “KEYTRUDA” isimli ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmaması nedeniyle 02.02.2024 tarihinde tedavisini sürdürebilmek için ilaç bedelinin karşılanması amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına başvurduğu, talebin SGK Ankara Bahçelievler Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından ilacın Sağlık Uygulama Tebliği Ek-4/A listesinde yer almadığı gerekçesiyle reddedildiği anlaşılmıştır.
Bilindiği gibi T.C. Anayasanın 56. Maddesinde Sağlık ve Yaşama Hakkı düzenlenmiş, 60. maddesinde de Sosyal Güvenlik Hakkı yer almaktadır. Anılan 56. madde Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması başlığını taşımakta olup, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliği gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elde planlayıp hizmet vermesini düzenler.
Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir. ” şeklindedir. T.C. Anayasasının 60. maddesi ise; Sosyal Güvenlik Hakkı başlığı taşımakta olup, herkesin Sosyal Güvenlik Hakkına sahip olduğu ve devletin Sosyal güvenliği sağlamak için gerekli tedbirleri alacağı ve teşkilat kuracağı kabul edilmiştir. Yukarıda açıklanan ihtiyati tedbir koşullarına döndüğümüzde davacının tedavisinin sürdürülmemesi halinde ciddi bir zararın meydana geleceği açıktır. Böbrek Kanseri tedavisi gören davacının etkin ilacı kullanmaması nedeniyle Anayasal güvence altında olan sağlık ve yaşama hakkından mahrum kalacaktır. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla yükümlüdür. Diğer bir anlatımla temel insan hakkı olan yaşama hakkının korunması devletin temel görevleri arasındadır. Diğer yandan Sosyal devlet sosyal güvenlik hakkı kapsamında devletin sosyal güvenliği sağlama yükümlülüğü de vardır. Davacının yaşama hakkını tehdit eden hastalığın tedavisi devletin Anayasal görevleri arasındadır. Tedavi giderlerinin karşılanmaması davacının yaşama hakkını ihlal niteliğinde olabilecek ve davacı için telafisi imkansız zararlara neden olabilecektir. İhtiyati tedbirin koşulları somut olayda gerçekleştiğinden davacının ilaç bedellerinin kurum tarafından karşılanmasına ilişkin tedbir isteminin kabulü gerekmiş ve aşağıdaki şekilde karar verilmiştir:
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 390/3. Maddesine göre davacının iddiasını yaklaşık olarak ispat ettiği, dosya içerisinde mevcut davacı Yxxxxx Kxxxxxxx’nın Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden almış olduğu ilaç kullanım raporu, e-reçete ve manuel reçete bilgilerinin bulunduğu, ilaç kullanım raporunda hastanın 21 günde bir Pembrolizumab 200 mg/gün ilacını 6 ay kullanmasının uygun olduğunun gerektiğinin belirtildiği, söz konusu ilacın kullanılmaması durumunda; hastanın sağlığını ciddi hızlı ve geri dönüşü olmayan bir bozulmaya ve ölüme ya da yaşam belirtisinde ciddi azalmaya veya yoğun acıya veya hastanın kaybına sebep olabileceği bu haliyle davacının ilaçlarını kullanmasının tıbbi zorunluluk olduğunun göz önünde bulundurularak tedbirin şimdilik kısmen kabulüne karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur:
KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
- İhtiyati tedbir talebinin KISMEN KABULÜNE, davacı xxxxxxxxxxx T.C. Kimlik Numaralı Yxxx Kxxxxxxxxx’nın tedavisi için gerekli “PEMBROLIZUMAB” etken maddeli “KEYTRUDA” ilacının karar tarihi olan 30/04/2024 tarihinden başlamak suretiyle 6 aylık süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından bedelsiz ve kesintisiz olarak karşılanmasına ve İlacın ithali için gerekli ödemenin doğrudan ithale yetkili Türk Eczacıları Birliğine yapılmasına,
- Dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda kararın tebliğinden itibaren 2 (iki) haftalık süre içerisinde itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 30/04/2024
KARAR ÖZETİ:
Yukarıda emsal olarak gösterilen mahkemenin kararında özetle; tedbir kararı verilebilmesi için akıllı kanser ilaçlarının karşılanmaması kişinin yaşama hakkını ihlal niteliğinde olabilecek ve davacı için telafisi imkansız zararlara neden olabilecek durumda olması koşulu aranmaktadır. Dosya kapsamında sunulan Sağlık Kurulu Raporunda ilgili ilacın kullanılması davacı açısından hayati öneme haiz olması /kullanılmasının faydalı olması şartını ihtiva etmektedir. Davacı tarafın bu ilacı kullanmaması telafisi güç ve imkansız zararlara sebebiyet verecektir. Bu sebeple mahkeme ihtiyati tedbir kararı vererek kişinin ücretsiz ve kesintisiz olarak kanser ilaçlarından faydalanması sonucuna varmıştır.
Sıkça Sorulan Sorular
Keytruda tedavisi, her üç haftada bir uygulanır ve bu döngüler, hastanın durumuna göre birkaç ay veya daha uzun süre devam edebilmektedir.
Keytruda tedavisi bazı hastalarda yan etkilere yol açabilir, özelikle Kas ve kemiklerde ağrı; eklem ağrısı baş ağırsı gibi yan etkileri vardır.
Keytruda tedavisi her üç haftada bir uygulanır ve bu döngüler, hastanın durumuna göre birkaç ay veya daha uzun süre devam edebilir. Keytrudanın kaç kür alınacağına hastanın durumuna bağlı olarak hekim karar vermektedir.
Keytruda, Amerikan ilaç şirketi Merck & Co. tarafından üretilmektedir.
Keytruda’nın yan etkileri arasında gözlerde iltihap (görmede değişiklikler), kaslarda iltihap (kas ağrısı veya güçsüzlüğü), kalp kasında iltihap (nefes darlığı, düzensiz kalp atışları, yorgunluk veya göğüs ağrısı) ve pankreas iltihabı (karın ağrısı, bulantı ve kusma) yer alabilir.
Evet, Keytruda bazı hastalarda ishal yapabilir. Bu yan etki, bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi nedeniyle ortaya çıkabilir.
Akıllı ilaçlar, kanserin erken evrelerinde, ileri evrelerde ve tedavi sonrası tekrar etme riskini azaltmak için kullanılabilir.
Evet, Keytruda Türkiye’de mevcuttur ve belirli kanser türlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.
Keytruda tedavisi sırasında kas ağrıları, baş dönmesi veya bayılma, dinmeyen veya olağandışı baş ağrıları gibi belirtiler görülebilir.
Kullanıcıların Soruları
Akıllı ilaç kullanıcıları genellikle; Keytruda İlaç Ne İşe Yarar, En Pahalı Kanser İlacı Ne Kadar, Keytruda Endikasyon Dışı İlaç Mı, Keytruda Türkiye’de Var Mı, Keytruda’nın Türkiye’deki Durumu, Kullanım Alanları, Keytrudaya Erişilebilirlik, Keytruda Nereden Alınır, Keytruda Fiyatı Ne Kadar, Keytruda Ödeniyor Mu, Pembrolizumab Saç Döker Mi, Pembrolizumab Akıllı İlaç Mı, gibi soruları sıkça sormaktadır. Merak edilen bu soruları asizin için derledik.
Keytruda İlaç Ne İşe Yarar?
Keytruda, etkin madde olarak pembrolizumab içeren bir immünoterapi ilacıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kanser hücreleriyle savaşmasına yardımcı olur. Keytruda’nın Kullanım Alanlarını şu şekilde tasnif edebiliriz. Melanom (cilt kanseri), Küçük hücreli dışı akciğer kanseri, Mesane kanseri (ürotelyal karsinom), Klasik Hodgkin lenfoma, Baş ve boyun kanseri, Mide kanseri, Kolorektal kanserinde kullanılmaktadır.
En Pahalı Kanser İlacı Ne Kadar?
En pahalı kanser ilacı Keytruda olarak bilinmektedir. 2025 yılında kanser tedavisinde kullanılan keytruda ilacının fiyatı 78.000,00 TL civarındadır.
Keytruda Endikasyon Dışı İlaç Mı?
Keytruda (Pembrolizumab) ruhsat dahilinde kullanıldığında doğrudan kullanılabilmektedir. Ruhsatlı olduğu endikasyonlar haricinde kullanıldığında ise kullanılabilmesi için Türkiye Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu (TTİCK)’ ndan endikasyon dışı kullanım izni alınmalıdır.
Keytruda Türkiye'de Var Mı?
Keytruda Türkiye’de mevcuttur. Ancak, bu ilacın kullanımı ve erişilebilirliği bazı koşullara bağlıdır.
Keytruda’nın Türkiye’deki Durumu:
- Mevcudiyet: Keytruda, Türkiye’de bulunmaktadır ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir ilaçtır.
- Kullanım Alanları: Keytruda, bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak, her kanser türü için uygun olmayabilir.
- Erişilebilirlik: Keytruda’ya erişim, hastanın durumuna, kanser türüne ve diğer faktörlere bağlıdır. İlaç, doktor reçetesiyle eczanelerden temin edilebilir.
Keytruda Nereden Alınır?
Keytruda (Pembrolizumab) 15 farklı kanser türünde ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayına sahiptir. Ülkemizde ise sadece 5 farklı endikasyonda ruhsatlandırılmıştır. Ülkemizde ruhsatlı olması nedeniyle keytruda ilacı eczanelerden temin edilebilir.
Keytruda Güncel Fiyatı Ne Kadar?
Keytruda ilacı fiyat 2025 tarihi itibarı ile 68.522,30-TL’dir.
Keytruda Ödeniyor Mu?
Amerika’da on beş farklı kanser türünde kullanılmaktadır. Türkiye’de ise 3 farklı kanser türünde 5 farklı kullanım şekliyle ruhsatlı olarak Keytruda(Pembrolizumab) SGK tarafından karşılanmamaktadır. Ancak dava yoluyla SGK’dan ödemesi sağlanabilmektedir.
Pembrolizumab Saç Döker Mi?
Pembrolizumab saç dökülmesine sebebiyet verememektedir. Ancak bu ilacın bazı yaygın yan etkileri şunlardır: Eklem ağrısı, sırt ağrısı, Vücudun şişmesi, Cilt rengindeki değişiklikler, Aşırı yorgunluk vb yan etkileri olabilir.
Pembrolizumab Akıllı İlaç Mı?
Pembrolizumab, bilinen en ödemli akıllı ilaç türlerindendir. Pembrolizumab (Keytruda), 19 Nisan 2019’da FDA onayı aldı. Bu aynı zamanda, bir immünoterapi ve akıllı kanser ilacının ilk FDA onaylıdır.

Minval Hukuk & Danışmanlık Bürosu Sigorta Hukuku(Trafik ve İş Kazaları), İş Hukuku, Kamulaştırma ve İstimlak, Tazminat Hukuku, Ölüm ve Yaralamalı Trafik Kazalarından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları, Yangın Sigortaları, Dask Sigortası, İşveren Mali Sorumluluk Sigortaları, Araç Değer Kaybı ve Araç Hasar Bedeli Davaları ile Vatandaşlık Hukuku ve Nüfus Davaları, Göç Davaları, SGK’nın karşılamadığı akıllı ilaç bedellerinin ödenmesi ve ücretsiz temin edilmesi ile ilgili davalar üzerine yoğunlaşmış ve bu alanların her birinde yüzlerce danışanın haklarını ilgili kişi ve kurumlar nezdinde çözüme kavuşturmuştur. Minval Hukuk Bürosunun Kurucu ortaklarının çeşitli site ve dergilerde yayınladığı onlarca makalenin yanında basılan “Sigorta Hukuku ve Tahkim Uygulamaları” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.
6 Comments