TCK 85 (Taksirle Adam Öldürme Suçu)

Madde Metni:
“Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklindedir.
Bu madde kapsamı genelde trafik kazalarında fazlaca karşımıza çıkmaktadır. Trafik kazası sonucu bir kişinin ölmesine neden olan kimse bakımından alınacak bilirkişi raporu ile kusurlu olduğu da tespit edilmesi halinde kazaya neden olan başkaca bir neden de yok ise TCK 85 kapsamında iddianame düzenlenmekte ve kamu davası açılmaktadır.
TCK 85 2
Taksir Ne Demektir
- Hareketin İradi Olması: Failin yaptığı eylem bilinçli ve isteyerek olmalıdır. Örneğin, araba kullanmak, bir ameliyat yapmak gibi. Ancak bu iradi hareketin sonucu olan suç, fail tarafından istenmemiştir.
- Sonucun İstenmemesi: Fail, meydana gelen neticeyi (örneğin bir yaralama veya ölüm) kesinlikle istemez. Eğer isteseydi, bu durum taksir değil, kast olurdu.
- Dikkat ve Özen Yükümlülüğüne Aykırılık: Failin, o anki duruma göre kendisinden beklenen dikkat ve özeni göstermemesi gerekir. Herkesin uyması gereken genel kurallar (trafik kuralları, iş güvenliği kuralları vb.) bu yükümlülüğün kapsamına girer.
- Nedensellik Bağı: Failin dikkatsiz ve özensiz davranışı ile ortaya çıkan netice arasında doğrudan bir sebep-sonuç ilişkisi bulunmalıdır.
- Sonucun Öngörülebilir Olması (veya Öngörülememesi): Bu nokta, taksirin türünü belirlemede önemlidir. Öngörülebilir bir sonucun öngörülmemesi durumunda taksirden bahsedilir.
Taksirle Adam Öldürme Cezası
Trafik Kazası Nedeniyle Taksirle Adam Öldürme
Trafik kazası sonucu meydana gelen ölümlerden dolayı kusuru bulunan araç sürücüsü hakkında iddianame düzenlenmekte ve ceza davası açılmaktadır. Ceza davası yargılaması sırasında kusur raporunun nasıl düzenleneceği ceza tayini bakımından önem arz etmektedir. Kazada kusur oranları cezanın ne kadar tayin edileceğini alt sınırdan mı yoksa üst sınırdan mı ceza verileceğini belirlerken göz önüne alınır.
Taksirle adam öldürme suçunun cezası genellikle atfedilebilir kusur oranı düşük olan sanıklar bakımından mahkemeler tarafından alt sınırdan verilmektedir.
Kazada kusur oranları ve taksirin şartlarının değişmesi basit değil bilinçli taksir olması halinde ise verilecek cezanın miktarı artmaktadır.

Minval Hukuk & Danışmanlık Bürosu Sigorta Hukuku(Trafik ve İş Kazaları), İş Hukuku, Kamulaştırma ve İstimlak, Tazminat Hukuku, Ölüm ve Yaralamalı Trafik Kazalarından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları, Yangın Sigortaları, Dask Sigortası, İşveren Mali Sorumluluk Sigortaları, Araç Değer Kaybı ve Araç Hasar Bedeli Davaları ile Vatandaşlık Hukuku ve Nüfus Davaları, Göç Davaları, SGK’nın karşılamadığı akıllı ilaç bedellerinin ödenmesi ve ücretsiz temin edilmesi ile ilgili davalar üzerine yoğunlaşmış ve bu alanların her birinde yüzlerce danışanın haklarını ilgili kişi ve kurumlar nezdinde çözüme kavuşturmuştur. Minval Hukuk Bürosunun Kurucu ortaklarının çeşitli site ve dergilerde yayınladığı onlarca makalenin yanında basılan “Sigorta Hukuku ve Tahkim Uygulamaları” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.
0 552 681 94 88
info@minvalhukuk.com
Kızılırmak Mahallesi Dumlupınar Bulvarı YDA Center Kat:10 Daire:417 Çukurambar Çankaya/ANKARA