Hasar farkı, hasar gören aracın onarımının orijinal parçalar yerine eş değer parçalar kullanılarak yapılması halinde orijinal parçalarla onarım bedeliyle eş değer parçalarla onarım bedeli arasındaki farka denir. Araçta oluşan zararın orijinal parçalar yerine eş değer parçalarla giderilmesi halinde araçta oluşan gerçek zarar tazmin edilemeyeceği için dava yoluyla bakiye zarar miktarı tazmin edilebilir.

Hasar Farkı Bedeli Nedir?

Trafik kazasında zarar gören aracın tamir masraflarının, aracın piyasa değerinden daha fazla olması halinde aradaki farkın sigorta şirketinden tazminat olarak talep edilmesine hasar farkı bedeli denir. Hasar farkı bedeli, hasar gören aracın trafik sigortası kapsamındadır. Fakat bunun için hasar gören aracın tamir edilemeyecek derecede zarar görmesi gerekir. Aksi halde yalnızca tamir masrafları sigorta kapsamına girer.

Hasar Farkı Tazminatı Nasıl Alınır?

Hasar gören aracın onarımı orijinal olmayan parçalarla tamamlanmışsa oluşan zarar kusurlu olan aracın sürücüsünden, araç sahibinden ya da sigorta şirketinden tazmin edilebilir. Meydana gelen zararı sigorta şirketinden tazmin edebilmek için söz konusu sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunulur. Sigorta şirketinin 15 gün içinde bu başvuruya cevap vermesi gerekir. Cevap verilmediği ya da eksik ödeme yapıldığı hallerde ilgili mahkemede dava açılması veya sigorta tahkim komisyonuna başvurulması gerekir.

Hasar Farkı Tazminat Davası Kime Açılır?

Hasar farkı tazminat davası, aracın onarımını yaptıran sigorta şirketine karşı açılır çünkü onarım kararı sigorta şirketince verilmektedir.

Ayrıca sigorta şirketi tarafından mutabakatla onarım adı altında aracın onarımı için imzalatılan hukuki sorumluluğu daraltan hatta kaldıran anlaşmalar geçersizdir. Nitekim bu husus Karayolları Trafik Kanunu’nun 111. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;

Madde 111 – Bu Kanunla öngörülen hukuki sorumluluğu kaldıran veya daraltan anlaşmalar geçersizdir.

Tazminat miktarlarına ilişkin olup da, yetersiz veya fahiş olduğu açıkça belli olan anlaşmalar veya uzlaşmalar yapıldıkları tarihten başlayarak iki yıl içinde iptal edilebilir.

Kaza Hasar Fark Bedeli Kime Ödenir?

Trafik kazası sonucu araçta meydana gelen hasar bu hasara neden olan aracın sürücüsü ya da araç sahibi tarafından karşılanır. Kazaya neden olan taraf, karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür. Eğer bu kişilerin kullandıkları aracın zorunlu trafik sigortası var ise hasar bedeli kazaya neden olan tarafın sigorta şirketince poliçe limiti dahilinde karşılanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Hasar farkı nasıl hesaplanır?

Araç Hasar farkı, hasar için ödenen bedel ile aracın hasarının gerçek bedeli arasındaki tutarı ifade eder. Örnek olarak, kaza sonucunda araç hasar bedeli olarak 50.000,00-TL ödendiğini varsayalım. Ancak aracın gerçek hasarı ise 70.000,00-TL’dir. Bu durumda 20.000,00-TL Hasar Fark Bedeli için dava açılabilir.

Hasar fark tazminatını, kusurlu araç sürücüsü, aracın Trafik Sigortası veya Kasko şirketi karşılamaktadır.

Fark tazminatı diğer bir deyişle muadil fark bedeli olarak da bilinmektedir. Sigorta şirketi orijinal parça takmak zorunda iken muadil parça taktığı durumlarda fark tazminatı çıkmaktadır.

Kural olarak sigorta şirketleri orijinal parça takmak zorundadır. Ancak kazaya karışan aracın orijinal parçası yok ise bu durumda muadil parça takılabilir. Sigorta şirketi muadil parça taktığı durumlarda bu durumda muadil parça fark bedeli için hak sahibi dava açabilir.

Hasar fark bedeli için sigorta şirketine karşı Tahkime başvuru yapılacağı gibi genel mahkemelerde dava da açılabilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

8 Comments

  • Osman Turan

    Kaç model araçlar hasar farkı alır

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Osman Bey;
      Hasar fark bedeli için araçların marka ve modelleri önem arz etmemektedir. Her türlü araçta bu fark bedeli alınabilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Halim

    Merhabalar. Aracın tamirini yapan usta hasar farkı bedelinin kendisi alacağını söylüyor. Ve bu nedenle avukatı adına vekalet istiyor şu an bitmiş olan aracımızı alamıyoruz . Hasar farkı bedeli ustanın hakkı mıdır? Teşekkürler…

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Halim Bey;
      Hasar fark bedeli, değer kaybı, hasar bedeli ile ikame araç bedeli araç malikine aittir. Ustaya karşı şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca sizin aracınızı teslim etmek zorundadır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • ersin

    merhabalar 2 araç kazaya karışıyor biri yüzde 25 suçlu diğeri ise yüzde 75 sigorta şirketi poliçe teminatını ödüyor 120 bini birde 10 bin küsür değer kaybı çıktı araca aracın piyasa değeri yaklaşık 450 bin exper 250 bin araca hasar açıyor sonrasında araç ihaleden satılıyor 100 küsür bine araç sahibinin onayı ile ama ağır hasarlı olarak işlem yapılıyor araca bu araç hasar fark bedeli alabilir mi bilgi verirseniz sevinirim

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ersin Bey;
      Araç hasar bedeli için sigortaya karşı tahkim yoluyla ödeme alınabilmektedir. Ancak sigorta şirketi ile yapılan ibranamede ihtirazi kayıt olması gerekir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • ZAFER

    Merhaba
    Kaza yaptım karşı taraf %100 kusurlu. Tamir 42.000 tuttu. 25.000 değer kaybı aldım. İkame bedeli için mahkeme devam ediyor. Hasar farkı alabilir miyim?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Zafer Bey;
      Hasar farkı orijinal parça-muadil parça farkından doğmaktadır. Hasarınızın eksik ödendiği kanaatinde iseniz bu bedeli alabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Hemen Ara