- Minval Hukuk
- Sigorta Hukuku
- 11 Mart 2024
Bu makalemizde KTK 54/1-b Trafik Cezası Ne Kadar?, KTK 54/1-b Ceza Puanı Ne Kadar?, KTK 54/1-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?, KTK 54/1-b Araç Trafikten Menedilir Mi?, Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?, KTK 54/1-a Ödeme Yöntemleri Nelerdir?, 54/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?, KTK 54/1-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?, KTK 54/1-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?, Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?, Sürücü Belgesi Mahkemelerce İptal Edilir Mi?, Ceza Tebliğ Tarihi Ne Zamandır?, Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur? gibi soruların cevaplarını derledik.
Sizlere sunulan işbu çalışmamız 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda hazırlanmış olup trafik ihlallerinde sürücülerin alacağı cezaların tespiti noktasında faydalı olacaktır. Zira sürücülerin, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında düzenlenen yükümlülüklerden herhangi birini ihlal etmesi sonucunda idari para cezasına hükmedilecektir.

Bununla birlikte, idari para cezasına itiraz edilmek suretiyle iptal edilmesi mümkündür. Nitekim, makalemizde detaylıca belirtildiği şekilde araç sürücülerine verilen idari para cezasına itiraz etme imkânı tanınmış olup bu hukuki yola araç sürücüleri tarafından başvurulması, birtakım maddi hak kayıplarının doğmaması açısından son derece önem teşkil etmektedir.
İçerik Başlıkları
54/1-b Trafik Cezası Ne Kadar? 2025
Karayolları Trafik Kanunu’nun 54/1-a maddesindeki trafik ihlalinde, ihlali yapan sürücülere 2025 yılı için 2.167,00 Türk lirası idari para cezası uygulanır. KTK 54/1-b ihlalinin konusu geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçmektir.
KTK 54/1-b Ceza Puanı Ne Kadar?
Karayolları Trafik Kanunu’nun suç saydığı bir fiilden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için yönetmelikte belirlenen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri 2 ay süre ile geri alınır. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı ceza rehberinde,
KTK 54/1-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?
KTK 54/1-b ihlalinde, sadece bu ihlalden dolayı sürücünün sürücü belgesine EL KONULMAYACAKTIR. Ancak KTK 54/1-b trafik cezası ihlalinin yanında, sürücü belgesine el konulmasını gerektirecek başka bir kural ihlali mevcutsa sürücü belgesine el konulabilir.
KTK 54/1-b Araç Trafikten Menedilir Mi??
Yalnızca geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçmek ihlalinden kaynaklı olarak araç trafikten menedilmeyecektir.
Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?
KTK 54/1-b ihlalinde, hakkında cezai işlem uygulanan sürücü söz konusu ihlal sebebiyle araç kullanmaktan menedilmez.
KTK 54/1-b Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Karayolları Trafik Yönetmeliği Para cezalarının ödeme şekli başlıklı maddesinde ‘’Trafik idarî para cezaları; Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka ve PTT aracılığıyla ödenebilir. TRAFİK İDARİ PARA CEZALARI KREDİ KARTI İLE DE ÖDENEBİLİR.’’ denilmek suretiyle, trafik cezalarının ödeme yöntemleri belirtilmiştir.
54/1-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?
Trafik cezasına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.
Sulh Ceza Mahkemesine başvuru için gerekli evraklar;
- Trafik cezasına itiraz dilekçesi,
- Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi,
- Trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi,
- Trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi,
- Trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi,
- Trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont,
- Haklılığı kanıtlayan somut deliller.
KTK 54/1-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?
İlgili mevzuatta trafik cezasına itiraz edilebileceği düzenlenmişse, Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak trafik cezasına itiraz edilebilir. Mahkemece itiraz sebeplerinin haklı bulunması durumunda söz konusu trafik cezası iptal edilebilir.
KTK 54/1-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?
Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde; dörtte bir oranında indirim yapılır. 2025 yılı için 2.167 Türk lirası olarak belirlenen geçmenin yasak olduğu yerlerde önündeki aracı geçme cezası,
Erken ödendiği takdirde %25 İndirimli olarak 1.625,25 Türk lirası ödenebilecektir.
Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sürücüler, ehliyet ceza puanlarını ve trafik cezalarını e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaparak kolayca öğrenebilirler.
- Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama
- Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-surucu-belgesi-ve-sahislara-yazilan-ceza-sorgulama
Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Trafik idari para cezalarının tutanağın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir. Bir ay içinde ödenmeyen cezalar için her ay %5 faiz uygulanır. Bu suretle bulunacak tutar cezanın iki katını geçemez. Örneğin 2025 yılı için 2.167 lira tutarındaki 54/1-b cezası, kaç ay geçerse geçsin 4.334 liradan fazla ödenmez.
54/1-b Trafik Cezası Tebliğ Tarihi Ne Zaman?
Karayolları Trafik Kanunu 54/1-b trafik cezası sürücülere veya araç sahiplerine uygulanan idari yaptırımlardan biridir. Trafikte kural ihlalinin tespiti halinde jandarma trafik timleri veya trafik polislerince durdurularak cezai işlem yapılmakta veya EDS(elektronik denetleme sistemi) vasıtası ile ceza sistem üzerinden düzenlenmekte ve araç sahiplerine tebliğ edilmektedir.
Trafik polisi veya jandarma trafik görevlilerince durdurularak trafik cezası tanzim (yazıldığı) edildiğinde tebliğ tarihi cezanın uygulandığı tarih ve saattir. Ayrıca bir tebliğ yapılmasına gerek yoktur.
“Tescil plakasına göre tutanak düzenlenmesi” başlıklı Kara yolları Trafik Kanunu 116. madde hükümlerince aracın tescil plakasına cezai işlem uygulanabilir. Trafik polisleri veya jandarma trafik timleri aracı durdurmak zorunda değildir. Durdurulmadan araç plakasına 54/1-b trafik cezası düzenlenebilir.
İşte bu durumda cezanın düzenlenmesi borcu doğurmaz aynı zamanda cezanın tebliğ edilmesi gerekmektedir. Trafik cezalarının tebliği ile itiraz ve ödeme süreleri başlamaktadır. Bundan dolayı kurum tarafından yapılacak tebliğ önemlidir. Usulsüz tebliğ durumunda yapılacak itirazla hem ödemeyi durdurabilir hem de cezanın adınıza tahakkuk ettirilmesinin en azından bir süre boyunca önüne geçilebilir.
Tebligat Kanunu uyarınca adresinde bulunamayan veya tespit edilemeyen kişilerin ceza tutanaklarının tebliği mernis adresine göre bağlı olan muhtarlıklara teslim edilir ve bu muhtarlığa bırakılan ceza tutanakları da tebliğ edilmiş sayılır.Kimi zaman cezalara ilişkin tebliğler PTT tarafından adrese getirilmeden usulsüz uygulama ile muhtarlıklara verilebilmektedir.
54/1-b trafik cezası muhtarlığa teslim edildiği gün tebliğ edilmiş sayılır. E-devlet sistemi üzerinden gelen bildirimler ile mail, sms yolu ile tarafınıza ceza düzenlendiğine dair bildirimler tebliğ sayılmaz.

Minval Hukuk & Danışmanlık Bürosu Sigorta Hukuku(Trafik ve İş Kazaları), İş Hukuku, Kamulaştırma ve İstimlak, Tazminat Hukuku, Ölüm ve Yaralamalı Trafik Kazalarından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları, Yangın Sigortaları, Dask Sigortası, İşveren Mali Sorumluluk Sigortaları, Araç Değer Kaybı ve Araç Hasar Bedeli Davaları ile Vatandaşlık Hukuku ve Nüfus Davaları, Göç Davaları, SGK’nın karşılamadığı akıllı ilaç bedellerinin ödenmesi ve ücretsiz temin edilmesi ile ilgili davalar üzerine yoğunlaşmış ve bu alanların her birinde yüzlerce danışanın haklarını ilgili kişi ve kurumlar nezdinde çözüme kavuşturmuştur. Minval Hukuk Bürosunun Kurucu ortaklarının çeşitli site ve dergilerde yayınladığı onlarca makalenin yanında basılan “Sigorta Hukuku ve Tahkim Uygulamaları” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.