Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı Nedir?

Ölümlü trafik kazası tazminatı, meydana gelen kaza neticesinde bir taraf kusuruyla diğer tarafın ölümüne sebep olmuşsa açılan dava sonucunda alınan maddi ve manevi tazminattır.

Ölümlü Trafik Kazalarında İstenebilecek Tazminat Çeşitleri

Ölümlü trafik kazalarında istenebilecek tazminat çeşitleri; destekten yoksun kalma tazminatı, maddi tazminat ve manevi tazminattır.

Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Meydana gelen trafik kazası sonucu ölen kişinin, hayattayken baktığı kişi ya da kişilere vermiş olduğu desteğin ölüm nedeniyle sona ermesi sonucu destek alan kişilerce talep edilen tazminat türüne destekten yoksun kalma tazminatı denir. Söz konusu desteğin yalnızca parasal anlamda bir destek olması gerekmez. Hizmet edimleri de bu desteğin kapsamına girmektedir.

Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken; ölenin kazadaki kusuru, yaşı mesleği, maaşı, ölenin desteğini alan kişinin aldığı destek tutarı, medeni hali gibi birçok unsur göz önünde bulundurulur.

Ölümlü trafik kazalarında tazminat miktarı, uğranılan zararın da büyük olması sebebiyle oldukça fazladır.

Destekten yoksun kalma tazminatı almaya hakkı olan kişilerin maddi durumları desteğe ihtiyaç duymayacak derecede iyi olsa dahi bu durum söz konusu tazminatı talep etmelerine engel değildir.

Maddi Tazminat

Ölümlü trafik kazası neticesinde istenebilecek maddi giderler;

  1. Cenaze ve Defin Giderleri: Meydana gelen trafik kazası neticesinde ölen kişi ya da kişilerin cenaze ve defin işlemlerine yönelik tüm masraflarının tazmini zarar verenden talep edilebilir.
  2. Ölümün Kazadan Belli Bir Süre Sonra Gerçekleşmesi Halinde Tedavi Masrafları: Kişi trafik kazası neticesinde hastanede tedavi gördüğü sırada veya daha sonra vefat etmiş ise kişiye yapılan tedavi ve hastane giderleri için zarar verenden talepte bulunulabilir.
  3. Aracın Uğradığı Zarar: Ölümlü trafik kazası sonucu ölen kişinin aracında meydana gelen zarar, ölenin mirasçıları tarafından zarar verenden talep edilebilir.

Manevi Tazminat

Ölenin yakınlarının duydukları acı ve üzüntünün bir nebze olsun hafifletilmesi amacıyla hükmedilen tazminattır. Manevi tazminat bir zenginleşme aracı değildir, yalnızca ölenin yakınlarının ölüm sebebiyle yaşadıkları psikolojik yıkımı azaltmak amacıyla getirilmiş bir tazminat türüdür. Maddi ve manevi tazminat, aynı dava içinde birlikte talep edilebilir.

Kimler Ölümlü Trafik Sigortası Tazminatı Alabilir?

Meydana gelen ölümlü trafik kazası neticesinde ölen kişinin annesi, babası, çocuğu, kardeşleri, eşi gibi ölen kişiye yakın olan herkes maddi ve manevi tazminat isteminde bulunabilir. Destekten yoksun kalma tazminatında ise arada kan bağı olmasa bile ölen kişi tarafından destek gören kişiler söz konusu tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Türk Medeni Kanunu’nun 364. maddesinde;

Madde 364- Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür. Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır. Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır. ” denmek suretiyle, çocuğun anne ve babasına, anne ve babanın ise çocuğuna bakım ve nafaka yükümlülüğü vardır. Ayrıca eşler arasında da tarafların birbirlerine bakma yükümlülükleri vardır. Bu sebeple anne, baba, çocuk ve eş destekten yoksun kalma tazminatı talep ederken ölen kişiden destek aldıklarını ispat etmek zorunda değildir. Ancak bu saydıklarımız dışında kalan kişiler, ölenin sağlığında ondan destek aldıklarını ispat etmek zorundadır.

Ölümlü Trafik Kazasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Ölümlü trafik kazalarında görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir. Fakat sigorta şirketine dava açılacağı durumlarda görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise; davacının yerleşim yeri mahkemesi, davalının yerleşim yeri mahkemesi, kazanın meydana geldiği yer mahkemesi, sigorta şirketinin bulunduğu yer mahkemesi seçeneklerinden birisi olabilir. Bununla birlikte hak sahipleri Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurarak zararlarının karşılanmasını talep edebilirler. 

Ölümlü Trafik Kazasında Tazminat Hesaplama

Ölümlü trafik kazasında tazminat miktarı hesaplanırken; ölen kişinin yaşı, mesleği, aylık kazancı, kazadaki kusur oranı gibi faktörler göz önünde bulundurularak somut olaya göre değerlendirme yapılır.

Ölüme sebep olan kişinin kusurunun hafif ya da ağır olması tazminat miktarının belirlenmesinde önem arz eder. Ölen kişinin kusurlu olması yakınlarının manevi tazminat almasına engel değildir. Ancak tüm kusurun ölen kişide olması durumunda kusursuz bir kişi aleyhinde manevi tazminata hükmedilmesi hakkaniyete aykırılık oluşturur.

Sıkça Sorulan Sorular

Ölümlü trafik kazalarında cenaze masrafları kime aittir?

Ölümlü trafik kazalarında cenaze masrafları, kusurlu araç sürücüsüne, aracın sigorta şirketinden veya KASKO şirketinden tahsil edilebilir. Esasında cenaze giderleri Türk Borçlar Kanununa göre ölüm ve cismani zarar nedeniyle doğan tazminatlarda doğrudan zarar kalemlerinden sayılmaktadır.

Ölümlü trafik kazalarında ölen kişi ile şüpheli arasında akrabalık ilişkisi var ise tutuksuz yargılanma söz konusudur. Bununla birlikte ölümlü trafik kazasında ceza yargılaması şikayete tabi suçlardan değil ise de, mağdurun şikayette bulunmaması veya şikayetinden vazgeçmesi tutuksuz yargılanmayı gündeme getirebilir.

Ölümlü trafik kazasında tazminat alma süreci sigortaya karşı olan davada 4 AY ile 6 AY arasında sürmektedir. Kusurlu araç sürücüsüne karşı açılan dava ise takriben 2 YIL ile 3 YIL arasında sürmektedir.

Tek taraflı ölümlü trafik kazasında araç sürücüsü %100 kusurlu sayıldığından destekten yoksun kalanlar tazminat alamazlar.

Ölümlü trafik kazasını etkileyen unsurlar şunlardır; Ölen kişinin kazadaki kusur oranı, müteveffanın yaşı, aldığı ücret ve desteğinden yoksun kalanların yaşı tazminat miktarını etkilemektedir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Hemen Ara