- Minval Hukuk
- Sigorta Hukuku
- 11 Kasım 2023

İçerik Başlıkları
- Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
- Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?
- Araç Değer Kaybı Talebi ve Şartları Nelerdir?
- E-Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Değer Kaybı İçin Sigorta Şirketine Başvuru
- Araç Değer Kaybı İçin Hangi Evraklar Gerekli?
- Araç Değer Kaybında Tahkime Başvuru Yapılabilir Mi?
- Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
- Sıkça Sorulan Sorular
Araç değer kaybı, bir aracın, kaza öncesi rayiç değeri ile kaza sonrası ve kaza sebebiyle rayiç değeri arasındaki eksilmeyi ifade eder.
Değer kaybı başvurusu ile bu eksilmenin kusurlu taraftan karşılanması amaçlanır. Başvuru, kazanın tespitine ilişkin delillerle, hak sahibinin ve aracın gerekli bilgileri ile birlikte kusurlu olan aracın sigorta şirketine yazılı olarak yapılır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır?
Araç değer kaybını almak için yapılacak ilk şey, kazanın meydana geldiği taraflardan kusurlu olanın sigorta şirketine başvuru yapılmasıdır. Sigorta şirketlerinin bu başvuruyu 15 gün içinde değerlendirip başvurucuya bir dönüt vermesi beklenir.
Başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda da sigorta şirketlerine karşı Asliye Ticaret Mahkemesinde veya Sigorta Tahkim Komisyonunda dava açılması gündeme gelir. Dolayısıyla araç değer kaybı tazminatı öncelikle başvuru/ihtar ardından dava yoluyla kazada kusurlu taraftan karşılanabilmektedir.
Hem mahkeme hem de Komisyon tarafından verilen kararlar ilam hükmünde olup sonucunda verilen karara göre sigorta şirketleri değer kaybını ödemekle yükümlü olmaktadır. Hak kaybı yaşamamak ve sürecin sorunsuz geçirilmesi için alanında tecrübeli avukatlarla çalışılması zarar görenlerin lehine olmaktadır.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nereye Yapılır?
Araç Değer Kaybı başvurusu, kazanın tespitine ilişkin delillerle, hak sahibinin ve aracın gerekli bilgileri ile birlikte kazada kusurlu bulunan aracın sigorta şirketine
yazılı olarak yapılır.
Araç Değer Kaybı Talebi ve Şartları Nelerdir?
Kaza sonrası hasarlı araç sahibinin, araç değer kaybı talep edebilmesi için;
- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalı,
- Kaza çift taraflı olarak gerçekleşmeli,
- Kaza tespit tutanağı bulunmalı,
- Araç hasar dosyası tamamlanmış olmalı,
- Değer kaybı talep eden taraf kazada %100 kusurlu olmamalı,
- Araçta onarılacak derecede bir hasar oluşmalı ve bu hasar onarılmalı,
- Değer kaybına uğrayan aracın yaşı 36’dan büyük olmamalı,
- Hasarlanan parçalar daha öncesinde bir başka kaza nedeni ile onarılmamış olmalıdır.
E-Devletten Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
E-Devlet üzerinden araç değer kaybı başvurusu sıklıkla merak edilen konulardandır. Fakat e-devlet üzerinden araç değer kaybı başvurusu yapma imkânı henüz yoktur. İlgili sigorta şirketine değer kaybı başvurusu yalnızca mail/posta yoluyla yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra e-devlet üzerinden araç değer kaybı için eksper raporu talep edilmesi ve eksper atamasının yapılması mümkündür. Bu konuda Sigorta Bilgi ve Denetim Merkezi görevlidir.
Değer Kaybı İçin Sigorta Şirketine Başvuru
Değer kaybı için aşağıda belirtilen gerekli evraklarla birlikte kazaya karışan araçlardan kusuru fazla olanın sigorta şirketine başvuru yapılır. Bu başvurunun
yazılı yapılması ve başvuruya araç değer kaybı için talep edilen tazminat tutarının ödeneceği banka ve hesap bilgilerinin eklenmesi son derece önemlidir.
Araç Değer Kaybı İçin Hangi Evraklar Gerekli?
Araç değer kaybı için gerekli evraklar başlıca şunlardır:
- Kaza tespit tutanağı
- Eksper raporu
- Araç ruhsat ve poliçe bilgileri
- Hasar görenin kimlik bilgileri
- Aracın hasar ve varsa onarım fotoğrafları
- Başvuru vekil aracılığıyla yapılıyorsa onaylı vekaletname sureti ve avukat bilgileri
Araç Değer Kaybında Tahkime Başvuru Yapılabilir Mi?
Araç değer kaybı uyuşmazlıklarında tahkime başvuru yapılabilir ve tahkime başvuru yapılması da önerilir. Çünkü Komisyonda görülen davalar hukuk mahkemelerinde açılan davalara göre daha ivedi şekilde sonuçlanmaktadır.
Üstelik tahkim yolu başvurularındaki aşamalar, normal dava açma sürecindeki aşamalara göre daha kolaylaştırılmış durumdadır.
Fakat tahkim sürecinin baştan sona yürütülmesi için de uzman vekillerden yardım almak gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Kazaya karışan bir aracın değer kaybının hesaplanması bazı kriterlere bağlıdır. Buna göre değer kaybının hesaplanmasında aşağıdaki hususlar önem arz etmektedir.
- Aracın markası ve modeli,
- Aracın rengi ve tipi,
- Aracın kilometresi ve aracın piyasada tercih edilebilirliği,
- Aracın kullanım amacı (Ticari veya hususi)
- Aracın toplam onarım bedeli,
- Aracın kaza öncesi kasar kaydı,
- Aracın segmenti (boyut, hacim, fiyat)
- Parça değişim işlemi var ise hangi parçaların değiştiği,
- Boyama işlemi var ise hangi parçalara uygulandığı gibi ölçütler göz önünde bulundurularak aracın değer kaybı tespit edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
E devlet üzerinden değer kaybı başvurusu yapılamamaktadır. Bu sebeple değer kaybı başvuruları sigorta şirketine elektronik mail yoluyla, iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtasıyla yapılmaktadır.
Kusur oranı ilgili kazanın bağlı bulunduğu Cumhuriyet başsavcılığına, SBM kusur oranı belirleme sayfalarından öğrenilebilmektedir. Ayrıca e devlet üzerinden de sürücüler kusur durumuna bakabilirler.

Minval Hukuk & Danışmanlık Bürosu Sigorta Hukuku(Trafik ve İş Kazaları), İş Hukuku, Kamulaştırma ve İstimlak, Tazminat Hukuku, Ölüm ve Yaralamalı Trafik Kazalarından Kaynaklanan Maddi ve Manevi Tazminat Davaları, Yangın Sigortaları, Dask Sigortası, İşveren Mali Sorumluluk Sigortaları, Araç Değer Kaybı ve Araç Hasar Bedeli Davaları ile Vatandaşlık Hukuku ve Nüfus Davaları, Göç Davaları, SGK’nın karşılamadığı akıllı ilaç bedellerinin ödenmesi ve ücretsiz temin edilmesi ile ilgili davalar üzerine yoğunlaşmış ve bu alanların her birinde yüzlerce danışanın haklarını ilgili kişi ve kurumlar nezdinde çözüme kavuşturmuştur. Minval Hukuk Bürosunun Kurucu ortaklarının çeşitli site ve dergilerde yayınladığı onlarca makalenin yanında basılan “Sigorta Hukuku ve Tahkim Uygulamaları” adlı bir kitabı da bulunmaktadır.
54 Comments