Bu makalemizde KTK 51/2-b Trafik Cezası Ne Kadar?, KTK 51/2-b Ceza Puanı Ne Kadar?, KTK 51/2-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?, KTK 51/2-b Araç Trafikten Menedilir Mi?, Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?, KTK 51/2-b Ödeme Yöntemleri Nelerdir?, 51/2-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?, KTK 51/2-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?, KTK 51/2-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?, Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?, Sürücü Belgesi Mahkemelerce İptal Edilir Mi?, Ceza Tebliğ Tarihi Ne Zamandır?, Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur? gibi soruların cevaplarını derledik.

Sizlere sunulan işbu çalışmamız 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda hazırlanmış olup trafik ihlallerinde sürücülerin alacağı cezaların tespiti noktasında faydalı olacaktır. Zira sürücülerin, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında düzenlenen yükümlülüklerden herhangi birini ihlal etmesi sonucunda idari para cezasına hükmedilecektir. 

51/2-b Trafik Cezası Ne Kadar?

Bununla birlikte, idari para cezasına itiraz edilmek suretiyle iptal edilmesi mümkündür. Nitekim, makalemizde detaylıca belirtildiği şekilde araç sürücülerine verilen idari para cezasına itiraz etme imkanı tanınmış olup bu hukuki yola araç sürücüleri tarafından başvurulması, birtakım maddi hak kayıplarının doğmaması açısından son derece önem teşkil etmektedir.

KTK 51/2-b Trafik Cezası Ne Kadar?

Karayolları Trafik Kanunu’nun 51/2-b maddesindeki trafik ihlalinde, ihlali yapan sürücülere 2024 yılı için 3.135 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.

KTK 51/2-b hükmü; Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız sınırlarına uyma zorunluluğu” başlıklı 51. maddesinin 2. fıkrasının b bendinde; “Yönetmelikte belirlenen hız sınırlarını %30’dan %50’ye (elli dahil) kadar aşmak olarak tanımlanmıştır.

KTK 51/2-b Ceza Puanı Ne Kadar?

Karayolları Trafik Kanunu’nda suç sayılan eylemlerden dolayı haklarında ceza uygulanan sürücülere, aldıkları her ceza için yönetmelikte belirtilen ceza puanları verilir. Trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını dolduran sürücülerin sürücü belgeleri, 2 ay süre ile geri alınır. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı ceza rehberinde,

KTK 51/2-b İhlalinde Sürücü Belgesine El Konulur Mu?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Hız sınırlarına uyma zorunluluğu” başlıklı 51. maddesinin 2. fıkrasının b bendinde belirtilen ihlal nedeniyle cezai işlem uygulanan kişilerin bu ihlal sebebiyle sürücü belgelerine geriye doğru 1 yıl içinde toplamda 5 defa ihlal edildiğinde 1 yıl süre ile geçici olarak trafik kolluğunca el konulabilir. Sürücü belgesi geri alınanların süresi sonunda psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanının muayenesi sonucunda sürücü belgesi almasına mâni hali olmadığı anlaşılanlara bu Kanun kapsamında verilen trafik idari para cezalarının tahsil edilmiş olması şartıyla belgeleri iade edilir. Son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde bu kapsamda sürücü belgesi ikinci defa geri alınanların sürücü belgeleri iptal edilir. Belgesi iptal edilenlerin tekrar sürücü belgesi alabilmeleri için; sürücü kurslarına devam etmeleri ve yapılan sınavlarda başarılı olarak motorlu taşıt sürücüsü sertifikası almaları gerekir. Bu kişilerin sürücü kurslarında eğitime başlayabilmeleri için tabi tutulacakları psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı muayenesi sonucunda sürücülüğe engel hali bulunmadığını gösterir belgenin sürücü kursuna ibrazı zorunludur.

KTK 51/2-b Araç Trafikten Menedilir Mi?

KTK 51/2-b ihlalinde, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin kullandığı araç trafikten menedilmez.

Sürücü Araç Kullanmaktan Menedilebilir Mi?

KTK 51/2-b ihlalinde, hakkında cezai işlem uygulanan sürücü söz konusu ihlal sebebiyle araç kullanmaktan menedilmez.

KTK 51/2-b Ödeme Yöntemleri Nelerdir?

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Para cezalarının ödeme şekli” başlıklı 164. maddesinde “Trafik idarî para cezaları; Maliye Bakanlığına bağlı muhasebe birimlerine, vergi dairelerine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca yetkilendirilen banka ve PTT aracılığı ile ödenebilir. Banka veya posta ile yapılan ödemelerde paranın bankaya yatırılma veya postaya veriliş tarihi ödeme tarihi sayılır. Trafik idari para cezaları kredi kartı ile de ödenebilir. Bankalar ile PTT tarafından tahsil edilen paralar ile kredi kartı ile yapılan tahsilâtın muhasebe birimi hesaplarına aktarılma süresi ile uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.” denilmek suretiyle, trafik cezalarının ödeme yöntemleri belirtilmiştir.

51/2-b Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik cezasına karşı, kararın tebliği tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemesine itiraz için başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idari para cezası kesinleşir.

Sulh Ceza Mahkemesine başvuru için gerekli evraklar;

  1. Trafik cezasına itiraz dilekçesi,
  2. Trafik cezası kesilen araca ait ruhsat fotokopisi,
  3. Trafik cezası kesilen kişiye ait ehliyet fotokopisi,
  4. Trafik cezası kesilen kişiye ait kimlik fotokopisi,
  5. Trafik cezasının karar tutanağının/tebligatının fotokopisi,
  6. Trafik cezası ödenmiş ise ödemeye ait dekont,
  7. Haklılığı kanıtlayan somut deliller.

KTK 51/2-b Trafik Cezası İptal Edilebilir Mi?

İlgili mevzuatta trafik cezasına itiraz edilebileceği düzenlenmişse, Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak trafik cezasına itiraz edilebilir. Mahkemece itiraz sebeplerinin haklı bulunması durumunda söz konusu trafik cezası iptal edilebilir.

KTK 51/2-b Erken Ödeme İndirimi Var Mı?

“Para Cezalarının Ödeme Süresi” başlıklı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 165. maddesinde Trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde; dörtte bir oranında indirim yapılır.” denilmektedir. Buna göre, 51/2-b maddesinde belirtilen trafik idari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 indirimden faydalanılır. 2024 yılı için KTK 51/2-b da belirtilen idari para cezası erken ödeme indirimiyle 2.351,25 Türk Lirası olarak ödenir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sürücüler, ehliyet ceza puanlarını ve trafik cezalarını e-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaparak kolayca öğrenebilirler.

  1. Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama:  https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-arac-plakasina-yazilan-ceza-sorgulama
  2. Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-surucu-belgesi-ve-sahislara-yazilan-ceza-sorgulama

Sürücü Belgesi Mahkemelerce İptal Edilir Mi?

2918 sayılı KTK’nın “Hız sınırlarına uyma zorunluluğu” başlıklı 51. maddesinin 2. fıkrasının b bendinde belirtilen ihlal nedeniyle cezai işlem uygulanan kişilerin yalnızca bu ihlal sebebiyle sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilmez. Ancak KTK 51/2-b trafik cezası ihlalinin yanında, sürücü belgelerinin mahkemelerce iptal edilmesini gerektiren başka bir kural ihlali mevcutsa sürücü belgeleri mahkemelerce iptal edilebilir.

Trafik Cezası Ödenmezse Ne Olur?

Trafik idari para cezaları, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmezse cezaya geciken her ay için %5 oranında faiz uygulanır. Ancak uygulanacak faiz, cezanın iki katından fazla olamaz. Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse kişinin bankada bulunan hesaplarından faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer kişinin bankada parası yoksa maaşına haciz konulur veya hakkında icra takibi başlatılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Karayolları Trafik Kanunu’nun 51/2-b maddesi, belirlenen hız sınırını %30 ile %50 arasında aşmak anlamına gelir. Yani, örneğin 80 km/saat hız sınırının bulunduğu bir yol seyir halinde iken 90 ile giderseniz 51/2-a maddesinden, 115 km/saat ile giderseniz belirlenen hız sınırını yüzde 30’dan fazla ancak yüzde 50’den daha az aşmış olmanız dolayısı ile 51/2-b maddesinden hakkınızda cezai işlem uygulanacaktır.

2024 yılı için 51/2-b trafik cezası 3.135,00 TL’dir. 15 gün içinde ödenirse % 25 indirimle 2.351 TL’ye düşer.

EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) cezaları, genellikle ceza kesildiği tarihten itibaren belirli bir süre sonra sisteme düşmektedir. Ancak bu süre, işlem yapılan bölge ve birim farklılığı dolayısı ile e-devlet sistemine geç yansıyabilmektedir.

82 km hız sınırında, 51/2-b maddesine göre % 30’dan fazla % 50’den az olacak şekilde hız sınırının aşılması halinde 51/2-b maddesinden cezai işlem uygulanacaktır. Ancak, % 50’den fazla miktarda bu sınırın aşılması durumunda daha fazla ceza miktarı tayin edilmiştir.  

Radara kaçla girdiğinizi öğrenmek için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • E-Devlet: E-Devlet üzerinden trafik cezalarınızı sorguladığınızda hızınızın ne kadar olduğu da kesilen trafik cezası tutanağında belli olacağından bu şekilde sorgulama yapabilirsiniz.
  • SMS Bildirimi: Bazı durumlarda, ceza kesildiğinde telefonunuza SMS veya e-devlet uygulaması üzerinden bildirim gerçekleşmektedir.

Hayır. Trafik sigortanız, karşı tarafın (yani sizin aracınıza çarpan kişinin) aracında oluşan hasarları karşılar. Kendi aracınızda oluşan hasarlar tazmini için % 100 kusurlu olunan kazada ancak kaskonuz var ise kasko sigortanız tarafından karşılanmaktadır.  Ancak bazı ek teminatlarla trafik sigortası, kendi aracınızdaki bazı hasarları sınırlı olarak karşılayabilir. Bu konuda poliçe dikkatli biçimde incelenmelidir.

Erken ödeme indirimi oranı %25’dir. Cezanın türüne ve ceza yazıldığı tarihe göre değişiklik gösterebilir.  Cezanın tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ödenmesi durumunda bir indirim uygulanır.

51 2 b ifadesi, bir kusur oranı yüzde 25’tir.  Kaza durumuna göre oranlar değişkenlik gösterebilir.

Plakaya yazılan bir cezanın iptali için genellikle cezanın yazıldığı gerekçenin hatalı olduğuna dair kanıtlar sunmanız gerekir. Trafik cezasına itirazlarınızı cezanın yazıldığı bölgede bulunan sulh ceza mahkemesine sunmanız gerekmektedir.

Radar cezası ödenmezse, ceza miktarı zamanla artabilir ve hakkınızda icrai haciz işlemleri uygulanabilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

5 Comments

  • Duran GÜNEYSU

    Bana tebligat ulaşmadı sorgulayabileceğim bir merci bir telefon numarası varmı

    Cevapla
  • Dursun Kartal

    45 engelliyim ilk arabayı 60 yaşında 2019 yılında ötv indirimli aldım, acemi olduğum için şehir içi veya şehirler arası yolculugumda 90 km hızdan fazla hız yapmıyorum
    Sebebi, mazot fiyatları katlanıyor diğer acemiyim kaza yapma korkusu 65 yaşında memleketim Amasyaya İzmir’den ziyarette bulunmak istedim giderken 30.4.2024 1506 ₺ gider 90 km hızla gittin 80 km hız siniriymis geri dönüşte 14.5.2024 gelirkende 3135 ₺ gelirken yine afyonda ceza yemisiz ne kadar dikkat edersek edelim olan dürüst vatandaşa oluyor emekli maaşımızı böyle geri alma taktiği vesselam allaha havale ediyorum ilk kez şehir dışı seyahatimi çok gördüler bana yazık çok yazık

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Dursun Bey;
      Hız sınırınızı aşmadığınızı düşünüyorsanız düzenlenen cezalara Sulh Ceza Hakimliklerinde itiraz edebilirsiniz. Yapılan yargılama sonucunda haksız kesilen cezalar iptal edilecektir.

      İyi Çalışmalar.

      Cevapla
  • Eyup

    İstanbuldan Ardahan’a kendi aracımla gidip geldim otoban ücreti 360,00 TL ( İstanbul Gerede arası) ödedim tek şoför olduğum için yolda otelde konakladık 2.250,00 TL otele ödedim 8.700,00 TL akaryakıta ödedim devletimiz bizi düşündüğü için yolda muhtelif yerlerde 82 KM hız sınırı koyarak 6.270,00 TL ceza kesip göndermiş. Emekliye 12.500,00 TL yi verirken ıkına ıkına veren devletimiz bir haftalık tatilde iki aylık maaşımı vergi ve ceza olarak geriye hokus pokus yaparak aldı. İyi ki emeklilerin yılı yoksa ne yapardık. Bu kadar zulmü gavur yapmaz ama iyi ki Müslüman bir ülkede yaşıyoruz yoksa Allah muhafaza etsin başımıza neler gelirdi. Benim tek dileğim zehir zıkkım olsun çoluğundan çocuğundan çıksın.

    Cevapla

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir