Tek Taraflı Ölümlü Trafik Kazalarında Tazminat

Kaza yapan aracın başka bir araca çarpmadan veya yayalara zarar vermeden gerçekleştirdiği kazalar tek taraflı trafik kazalarıdır. Burada ancak sürücü veya aracın içinde bulunan yolcular veya aracın kendisi zarar görmektedir. Örneğin, bir aracın bir ağaca çarpması veya tek bir aracın kontrol kaybı yaşayarak yoldan çıkması vb.

 

Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında tazminat hakkı işleten ve sürücünün aynı kişi olup olmamasına göre değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

 

Sürücünün aynı zamanda işleten sıfatıyla aracı sevk ve idare ettiği durumlarda kaza tek taraflı olduğundan sürücünün %100 kusurlu olduğu kabul edilir. Bu durumda sürücü işletenin yaralanması halinde ”hiç kimse kendi kusurundan faydalanamaz’‘ ilkesi gereği ve işleten, üçüncü şahıs sayılamadığından sigorta şirketinden tazminat talep edemez. Ancak sürücü işletenin ölümü halinde tazminat talep edilip edilmeyeceği Yargıtay ve doktrinde tartışmalıdır. Kanımızca burada kanun maddesi açıkça üçüncü şahıslardan bahsetmekte olup, işleten sürücü ölümlerinde zarar gören müteveffanın kendisi değil desteğinden yoksun kalanlardır. Bu sebeple işleten sürücünün, ölümü halinde desteğinden yoksun kalan kişiler ”Destekten Yoksun Kalma Tazminatı” talep edebileceklerdir. Ancak 2016 tarihindeki torba yasa ile bu durum teminat dışı bırakılmıştır. 

Sigorta Hukuku Davaları

Sürücünün aynı zamanda işleten olmayıp aracı sevk ve idare ettiği durumlarda sürücü, sigorta sözleşmesinin tarafı olmayıp üçüncü şahıs olarak nitelendirilir. Fakat kaza, tek taraflı olduğundan sürücünün %100 kusurlu olduğu kabul edilir. Bu durumda sürücünün, yaralanması halinde ”hiç kimse kendi kusurundan faydalanamaz” ilkesi gereği sigorta şirketinden tazminat talep edemez. Ancak sürücünün ölümü halinde tazminat talep edilip edilmeyeceği Yargıtay ve doktrinde tartışmalıdır. Kanımızca burada kanun maddesi açıkça üçüncü şahıslardan bahsetmektedir. 

 

Burada poliçenin tarafları işleten ile sigortacı olduğuna göre işleten olmayan sürücü ve desteğinden yoksun kalanlar üçüncü şahıs sayılmalıdır. Kusurlu sürücü öldüğüne göre desteğinden yoksun kalanlara izafe edilebilecek bir kusur da söz konusu değildir. Bu sebeple işleten olmayan sürücü ölümlerinde, müteveffanın desteğinden yoksun kalanlar sigortadan tazminat talep edebilirler. Aynı sonuç kazada sürücünün kusurlu olmadığı, örneğin kazaya neden olan bir mücbir sebebin bulunması durumunda da geçerlidir. Bu durumlarda sigorta şirketi tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Tek Taraflı Trafik Kazasında Sigorta Şirketi Ödeme Yapar Mı?

Tek taraflı trafik kazasında sigorta şirketi ödeme yapmamaktadır. Şöyle ki, ZMSS meydana gelen trafik kazası nedeni ile üçüncü kişilerin uğradıkları maddi zararların temini amacıyla yasa gereği her türlü motorlu araç için zorunlu kılınan bir tür mal sigortasıdır.

 

Bu sigorta, zarar gören üçüncü kişilerin zararlarını teminat altına aldığı gibi araç işletenini de kaza riskine karşı ekonomik olarak korunmaktadır. Dolayısıyla tek taraflı kazada araç sürücüsü veya işleteni üçüncü kişi olmadığı için maddi hasarlar sigorta şirketleri tarafından karşılanmamaktadır.

 

Şu kadar ki araçta yolcu konumunda olanlar üçüncü kişi sıfatına haiz olduğundan sigorta şirketinden tazminat talebinde bulunabilirler.

Tek Taraflı Trafik Kazasında Yolcuların Tazminat Hakkı

Tek taraflı veya çift taraflı kazalarda aracın içinde yolcu konumunda olanların yakınları, tarafların kazadaki kusur oranları dikkate alınmadan destekten yoksun kalma tazminatı talep edebileceklerdir. Bu her halükârda kazada hayatını kaybeden yolcu yakınlarına tanınmış bir tazminat hakkıdır.

Tek Taraflı Trafik Kazalarında Kusur Durumu

Tek taraflı trafik kazalarında işleten ve sürücünün aynı kişi olup olmamasına göre kusur durumu değişmemekte ve her iki durumda da kaza tek taraflı olduğundan sürücünün %100 kusurlu olduğu kabul edilmektedir.

Tek Taraflı Trafik Kazalarında Sürücü/İşletenin Tazminat Hakkı

Tek taraflı trafik kazalarında sürücü/işleten %100 kusurlu kabul edildiğinden tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak araç içinde yolcu konumunda olanlar yaralanma ve ölüm neticesinde tazminat talep edebilirler.  Ölen veya yaralanan yolcu, sürücünün yakını olsa dahi sürücünün kendi lehine ileri sürebileceği bir tazminat hakkı yoktur.

Tek Taraflı Trafik Kazası Destekten Yoksun Kalma Tazminatı

Destekten yoksun kalma tazminatı, kişinin hayatta iken yakınlarına sağlamış olduğu veya olacağı yardımdan kendisinin ölmesi halinde artık diğerlerinin bu destekten mahrum kalması sebebi ve yakınlarının maddi kayıp yaşamaması amacıyla düzenlenen maddi tazminattır.

 

Sürücünün aynı zamanda işleten sıfatının bulunduğu durumlarda sürücü işletenin ölümü halinde tazminat talep edilip edilmeyeceği Yargıtay ve doktrinde tartışmalıdır. Kanımızca meydana gelen işleten sürücü ölümlerinde zarar gören müteveffanın kendisi değil desteğinden yoksun kalanlardır. Bu sebeple işleten sürücünün, ölümü halinde desteğinden yoksun kalan kişiler ”Destekten Yoksun Kalma Tazminatı” talep edebileceklerdir. Ancak 2016 tarihindeki torba yasa ile bu durum teminat dışı bırakılmıştır.

 

 

Sürücünün aynı zamanda işleten olmadığı durumlarda ise sürücünün ölümü halinde tazminat talep edilip edilmeyeceği yine Yargıtay ve doktrinde tartışmalıdır. Kanımızca burada poliçenin tarafları işleten ile sigortacı olduğuna göre işleten olmayan sürücü ve desteğinden yoksun kalanlar üçüncü şahıs sayılmalıdır. 

Kusurlu sürücü öldüğüne göre desteğinden yoksun kalanların kusuru da söz konusu değildir. Bu sebeple işleten olmayan sürücü ölümlerinde, müteveffanın desteğinden yoksun kalanlar sigortadan tazminat talep edebilirler. Aynı sonuç kazada sürücünün kusurlu olmadığı, örneğin kazaya neden olan bir mücbir sebebin bulunması durumunda da geçerlidir. Bu durumlarda sigorta şirketi tazminatı ödemekle yükümlüdür. Neticede Yargıtay’ın bu konuda çelişkili kararları mevcuttur.

Tek Taraflı Ölümlü Trafik Kazalarında Destek Tazminatı Yargıtay Kararları

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 3.11.2022 Tarihli, 2021/9821 E., 2022/13841 K. Sayılı Kararı

…Somut olayda, sürücü desteğin sevk ve idaresindeki araçla 22.08.2015 tarihinde kusurlu olarak yapmış olduğu tek taraflı trafik kazasında vefatı nedeni ile davacılar aracın zorunlu mali sorumluluk sigortacısından destekten yoksun kalma tazminatı talebinde bulunmuştur. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartları A.3. maddesine ve A.5. maddesinin (ç) bendine göre ancak üçüncü kişinin ölümü dolayısıyla oluşan destek zararları, destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı kapsamındadır. Bunun sonucu olarak, sigortacının destek zararlarından sorumlu olması için, motorlu aracın işletilmesi sırasında ölen kişinin mutlaka üçüncü bir kişi olması gerekir. Eldeki davada ise, murisin (desteğin) üçüncü kişi olarak kabulü mümkün değildir. Yine Genel Şartların A.6. maddesi (d) bendine göre, destekten yoksun kalan hak sahibinin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmakla beraber, destek şahsının kusuruna denk gelen destek tazminatı taleplerinin teminat kapsamı dışında tutulması nedeniyle asli kusuru ile kendi ölümüne neden olan sürücü murisin tam kusuruna isabet eden destek tazminatı sigorta teminatı kapsamında bulunmamaktadır. 

 

(Aynı yönde HGK’nun 20.04.2021 tarih, 2020/17-191 Esas ve 2021/514 Karar sayılı ilamı) Kaza tarihi (22.08.2015) itibari ile davacıların, davalı …Ş.’den destek tazminatı talep etme hakkı bulunmadığından davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir. SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazının kabulüyle hükmün HMK’nın 371.maddesi gereğince BOZULMASINA…

 

 

 

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 24.11.2022 Tarihli, 2021/9803 E., 2022/15425 K. Sayılı Kararı

 

…2- )Davalı … vekilinin davacı … yönünden verilen kararın temyiz incelemesine gelince; dava, ölümlü tek taraflı trafik kazası nedeniyle ölenin yakınlarının, 818 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 45/2. ( 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 53/3. ) maddesi gereği, destekten yoksun kalma tazminatı istemine ilişkindir. Davacılar desteğinin davalı … şirketine zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçesi ile sigortalı aracın sürücüsü iken gerçekleşen tek taraflı kazada, asli ve tam kusurlu olarak kendi kusuru sonucunda öldüğü dosya kapsamından anlaşılmaktadır… 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında, kapsama giren teminat türlerinin tanımlandığı A.5. maddesinin ( ç ) bendinde; Destekten Yoksun Kalma ( Ölüm ) Teminatı; “Üçüncü kişinin ölümü dolayısıyla ölenin desteğinden yoksun kalanların destek zararlarını karşılamak üzere bu genel şart ekinde yer alan esaslara göre belirlenecek tazminattır.” şeklinde ifade edilmiştir. Genel Şartların A.6. maddesinin ( c ) bendinde ise, “İlgililerin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan tazminat talepleri” ve ( d ) bendinde, “Destekten yoksun kalan hak sahibinin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmayan destek tazminatı talepleri ile destekten yoksun kalan hak sahibinin, sigortalının sorumluluk riski kapsamında olmakla beraber destek şahsının kusuruna denk gelen destek tazminatı talepleri” Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası teminatının dışında kalan hallerden sayılmıştır. 

 

Somut olayda, sürücü/desteğin sevk ve idaresindeki araç ile 13.02.2016 tarihinde kendi kusuru ile sebebiyet verdiği kaza sonucunda vefat ettiği anlaşılmaktadır. Yukarıdaki açıklamalar ışığında, davalının sorumluluğunun kapsamı 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk ( Trafik ) Sigortası Genel Şartları’na göre belirlenecek olup, anılan Genel Şartların “Teminat Dışında Kalan Haller” başlıklı A.6. maddesinin ( d ) bendinde; “destek şahsının kusuruna denk gelen destek tazminatı talepleri” teminat kapsamı dışında bırakılmakla, kendi ölümüne neden olan sürücünün ( desteğin ) tam kusuruna isabet eden destek tazminatı talebi zorunlu mali sorumluluk sigorta poliçe teminatı kapsamında olmayıp davacı tarafın davalıdan destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakkı bulunmadığından, davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde davanın kabulü yönünde hüküm kurulması, Bölge Adliye Mahkemesince de davalı … vekilinin bu yöne ilişkin istinaf taleplerinin esastan reddi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir…

 

Sıkça Sorulan Sorular

Tek Taraflı Ölümlü Kazada Tazminat Alınır Mı?

Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında sürücünün tazminat hakkı bulunmamaktadır. Zira sürücü %100 kusurlu sayıldığından kimse kendi kusurundan faydalanamaz ilkesi gereği tazminat alamaz. Araçta bulunan yolcular ise tazminattan faydalanabilirler.

Tek taraflı kazalarda sigorta şirketi bazı durumlarda zararı karşılarken bazı durumlarda ise karşılamamaktadır. Örneğin bedeni zararlarda yolcuların tazminat hakkı var iken sürücünün ve ehliyet sahibinin tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ayrıca Trafik Sigortası tek taraflı kazalarda araç hasarını ödememektedir.

Tek taraflı maddi hasarlı trafik kazlarında öncelikle tutanak tutulması için polis veya jandarmaya haber verilmelidir. Kolluk kuvvetlerinin tutanak tutmaması durumunda ise sürücü kendisi bu tutanağı tutmalıdır. Aracın Kaskosu var ise kasko şirketine ihbarda bulunması gerekir.

Ölümlü Trafik Kazasında tazminatı kusurlu olan aracın sigorta şirketi ödemektedir. Kusur birden fazla araca verilmiş ise sigorta şirketleri kusur nispetinde ödeme yapmaktadır.

Ölümlü trafik kazalarında kan parası 2024 tarihinde 1.800.000,00(Birmilyonsekizyüz bintürklirası) olarak belirlenmiştir. 2025 Tarihinde ise bu tutar 2.700.000,00-TL’dir. (İkimilyonyediyüzbintürklirası)

Ölümlü kazalarda kan parasını, kusurlu aracın sigortası ödeme yapmaktadır. Kan parası poliçe limitini aştığı takdirde araç sürücüsü veya araç malikine karşı dava açılabilir.

Tek taraflı ölümlü kazalarda Kasko sigortası maddi ve manevi tazminat ödemesi yapmaktadır. Manevi Tazminat için doğrudan kasko şirketine başvuru yapılabilirken Maddi Tazminat için ise öncelikle Trafik Sigortası’nın(ZMSS) tüketilmesi gerekmektedir.

Trafik kazasında karşı taraf ölür ise kusur durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Zira ölen taraf kusursuz ise kusurlu olan aracın sigortası ölen kişinin mirasçılarına ödeme yapmaktadır.

Tek taraflı kazalarda genellikle beyan yeterli olmamaktadır. Bunun yanında tanık ifadelerine de başvurulması gerekmektedir.

Tek taraflı trafik kazalarında zamanaşımı süresi 15 YIL’dır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

10 Comments

  • Kerem keklik

    Merhabalar ben yaklaşık 6.7 ay önce bı trafik kazası geçirdim tek taraflı kaza lastik palama sonu kaza yaptım kazada ölüm oldu küçük bı kız cocuguda yetim kaldı şimdi kendim için deyil bu kiza bı hak yokmu örene bilirmiyim bı bilgi vere bilirmisiniz

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Kerem Bey;
      Geçirmiş olduğunuz kazadan ötürü baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Kazada yolcu konumunda olup vefat eden yolcunun (küçük kız) tazminat hakkı bulunmaktadır. Sürücü hariç diğer yolcularda da yaralanma veya ölüm söz konusu ise onlar da tazminata hak kazanır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • İbrahim

    Merhaba benim damadım tek tarafli bi kazageçirdi kazada vefat etti bir çocuğuvar eşi tırafik sigorta şirketinden dava açabilirmi?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba İbrahim Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında aracı süren kişi %100 kusurlu sayıldığından geride kalan eş ve çocuklar tazminat alamamaktadır. Kazada başka bir etken var ise durum değerlendirilmesi yapılabilir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • Abdülrezzak Özbek

    19.06.2024 Tarihinde Tır Şoförü Olan Babam Fransa’da Tek Taraflı ve Vefatlı Bir Trafik Kazası Geçirdi. Basit Bir Ölüm Değildi Tabiki. Yanma vs vs. Aracın Kasko ve Sigortası Var Fakat Dorsenin Muayenesi Yokmuş. Otopsi Sonucu Hala Çıkmadı. Geride Annem ve Kız Kardeşim Kaldı. Suçun Hepsi Muhtemelen Babama Kalacak. Nasıl Bir Yok İzlememiz Gerekir.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Abdürezzak Bey;
      Meydana gelen kaza nedeniyle baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.
      Kusurun tamamı babanıza verildiği takdirde tek taraflı trafik kazası sayılacağından herhangi bir tazminat alamazsınız. Ancak dorsenin bakım ve onarım eksikliği var ise bu sebepten dolayı çalışmış olduğu iş yerine dava açılabilir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • edanur yılmaz

    merhabalar benim yakınım yakın bir tarihte kendi arabasını arkadaşına kullandırırken kendisi yolcu koltuğundayken kaza geçirdi ve vefat etti.ailenin tazminat hakkı var mdıır?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhabalar Eda Hanım,
      Trafik kazası sonucu araç sahibinin yolcu konumunda olduğunda vefat etmesi halinde ailenin destek tazminatı hakkı bulunmamaktadır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • A. Türkmen

    Merhabalar ben 2018 de tek taraflı kaza yaptım . Eşimin kolu kırık ekspertiz raporumuz var . Bunu tazmin etme hakkımız var . Benim sorum şu olacak. Sigorta şirketi sonradan %100 kusurlu olan ben olduğum için bu parayı tekrardan benden talep eder mi ?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Rücu şartları şunlardır: 1- Alkol etkisinde kaza yapmak, 2-Ehliyetsiz araç kullanmak, 3- Sigortasız araçla kaza yapmak. Bu üç şartı ihlal etmemiş iseniz eşinizin alacağı tazminat size rücu edilmez. Ayrıca yaralanmalı trafik kazalarında zamanaşımı süresi 8 YIL’dır. Kaza tarihi 2018 olduğundan 1 yıl içerisinde bu davayı ikame etmeniz gerekmektedir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

📞 Hemen Ara