- Minval Hukuk
- Sigorta Hukuku
- 16 Kasım 2023
Trafik kazası ne demek, trafik kazası kusur oranları nelerdir, asli kusurluyum ne yapabilirim, tali kusur değişir mi, kusur oranına e devlet üzerinden itiraz edebilir miyim, kusur itirazı nasıl yapmalıyım gibi sorular müvekkillerimiz tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu içeriğimizde trafik kazalarında kusur oranları, kusura itiraz ve diğer tüm merak edilen sorulara cevap verilmeye çalışılacaktır. Karayolları Trafik Kanununa göre kusur durumlarının tamamı aşağıda sıralanmıştır. Bilgi almak istediğiniz madde içeriğine ulaşmak için ilgili içeriği tıklayarak bilgi edinebilirsiniz.
KTK ya Göre Kusur Durumu Maddeleri
Trafik Kazası Ne Demek?
Karayolları üzerinde meydana gelen ez az bir motorlu taşıtın karışmış olduğu ölüm, yaralanma veya maddi hasarlı olaylara Trafik Kazası denilmektedir. Ayrıca hemzemin geçitlerde meydana gelen kazalar da trafik kazası kapsamında değerlendirilmektedir.
Trafik Kazası Kusur Oranı Nedir?
Trafik Kazası Kusur Oranı ise meydana gelen trafik kazasında kazaya sebebiyet veren yaya, sürücü veya diğer etkenlerin kural ihlallerine denilmektedir.
Asli Kusur Ne Demek?
Meydana gelen trafik kazasına birinci derecede neden olan ve KTK’ya göre asıl kural ihlaline sebep olma durumuna Asli Kusur denilir. Başka bir deyişle KTK’da kural ihlali sayılan asıl sebep sayılan bir veya birden fazla maddenin ihlali anlamına gelmektedir.
Tali Kusur Ne Demek?
Meydana gelen trafik kazasında asli ihlaller dışındaki kural hatalarına tali kusur denilmektedir. Tali Kusur birinci dereceden kusur sayılmamakla birlikte Türk Borçlar Hukuku ve Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde sorumluluğu ortadan kaldırmaz.
Trafik Kazalarında Kusur Oranları Ne İşe Yarar?
Trafik kazalarında kusur oranları sigorta şirketlerinin karşılayacağı zarar tutarını belirler. Kusur oranları belirlenirken genellikle 4 ölçüt dikkate alınır. Bunlar %0, %25, %50 ve %100 kusur oranlarıdır. Belirlenen oranın hatalı olduğu kanısına varılmasında ise yukarıda bahsedildiği üzere kaza tespit davası açmak mümkündür.
8’de 8 Kusur Ne Demek?
Trafik kazaları kusur oranını belirleyen bilirkişiler 2012 yılına kadar 8’de 8 kusur oranı üzerinden değerlendirme yapmaktaydı. Ancak trafik yönetmeli 156. Maddesindeki, kaza tespit tutanağı tanzim eden görevliler oran belirtmeden kazanın oluşumunda kimin hangi kuralı ihlal ettiğini belirtmesi yeterli olacağını belirtmesi üzerine 21 Mart 2012 yılından itibaren 8’de 8 veya 8’de 2 gibi oranları üzerinden değil asli tali kusur üzerinden hesaplama yapılmaktadır.
asli kusur yüzde oranı %75
tali kusur yüzde oranı %25
Kusursuz yüzde oranı %0
olarak kabul etmektedir.
Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nasıl Belirlenir?
Meydana gelen trafik kazalarında ilk yapılması gereken tarafların uzlaşarak kendilerince veya uzlaşma olmaması halinde kolluk kuvvetlerince tutanak tutulmasıdır.
Tutanak yazılı belge niteliğindedir ve tarafların imzasını taşır. Ancak imzadan imtina edilebilir. Daha sonra tarafların kusurluluğuna dair incelemelerin yapılması için tutulan tutanak, kaza sonrası yapılan fotoğraflamalarla birlikte ilgili sigorta şirketine gönderilir. Neticede bu sigorta şirketleri de kazaya karışan araç malikleri ile ilgili dosyayı açar ve TRAMER kaydı oluşturur. Kısacası kazalarda, anlaşmalı KTT (kaza tespit tutanağı) TRAMER olarak da bilinen SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) sistemine, sigorta şirketi tarafından ilgili evrakların yüklenmesi ile Tramer Komisyonu çalışmaları ve takdiri doğrultusunda sisteme girişin yapılmasından itibaren 3 gün içinde kusur oranları belirlenir.
Trafik Kazası Ceza Dosyalarında Kusur Tespiti Nasıl Yapılır?
Trafik kazalarının esasında haksız fiil teşkil etmesi iki farklı sorumluluğa yol açmaktadır. Bunlardan birincisi hukuki sorumluluk diğeri ise cezai sorumluluktur. Uyuşmazlığa konu olan olayın iki farklı mahkemede görülmesi ve yargılama esnasında alınan bilirkişi raporlarının, uzman görüşlerinin farklılık içermesi mümkündür.
Bu durumda hukuk hâkimi ile ceza hakiminin kararlarındaki çelişkilerin giderilmesi gerekir. Çünkü kazanın taraflarına atfedilen asli veya tali kusurluluk her iki mahkemenin de kararını etkileyecek niteliktedir. Sonuç olarak maddi olayların varlığını saptayan ceza mahkemesi kararı hukuk hakimini bağlayacak; bunun dışındaki beraat kararı, kusur ve derecesi, zarar tutarı, temyiz gücü ve illiyet bağı gibi hususlardaki tespitler bağlayıcılık taşımayacaktır.
Trafik Kazası Kusur Oranına İtiraz Nasıl Yapılır?
Mutabakat (Anlaşmalı kaza tespit tutanağı) Kaza Tespit Tutanağı tramer olarak da bilinen sigorta bilgi merkezi SBM sistemine ilgili evrakların yüklenmesi ve tramer komisyonu kanaati doğrultusunda oran dağılımı yapılmaktadır.
Kolluk kuvvetleri (Jandarma veya polis) ekiplerince düzenlenen kaza tespit tutanaklarına ise ilgili mercilere itiraz yapılabilir.