İkame araç bedeli, meydana gelen trafik kazası sonucunda aracı kullanamayan kişinin, bu süre zarfında kiraladığı veya kiralamak zorunda kaldığı bir araç için talep ettiği tazminattır. Başka bir anlatımla, aracın onarım sürecinde veya bir kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu süre boyunca başka bir araç kullanmak zorunda kalmaktan kaynaklanan maddi kaybın karşılığı olan kiralama bedelidir. Hemen belirtmekte fayda var ki ikame araç bedeli için kişinin araç kiralamış olması gerekmez. Kaza sonucunda aracın yattığı süre içerisinde günün koşullarına göre muadil bir aracın kiralama bedeli ikame araç olarak hesaplanmaktadır. 

İkame Bedel Nedir?

İkame bedel, trafik kazası veya aracın haksız fiil sonucu hasara uğraması gibi nedenlerle kendi aracını kullanamayan bir kişinin, bu süre zarfında kiraladığı veya kiralamak zorunda kaldığı bir araç için talep ettiği tazminat miktarına ikame bedel denilmektedir. Halk arasında aracın yatma bedeli olarak da bilinmektedir. Kısacası aracın kaportacı veya serviste onarıldığı süre zarfında araç sahibinin o süre içerisinde araçsız kalmaması için kiralamak zorunda olduğu bedeldir. 

İkame araç bedeli, esasında kazanın veya arızanın sorumlusu olan kişi veya sigorta şirketi, mağdurun yaşadığı mağduriyeti gidermek amacıyla bu bedeli öder. Öte yanda araç, bir birey veya işletme için önemli bir ulaşım aracıdır. Aracın onarıma ihtiyaç duyması veya kullanılamaz hale gelmesi, günlük yaşamı veya işleri olumsuz etkileyer r ve ek maliyetlere neden olur. İkame araç bedeli, bu ekonomik kaybı telafi etmeye yöneliktir.

İkama Araç İçin Ücret Ödenir mi?

İkame araç için ücret ödenmektedir. Yargıtay kararlarına göre, aracın yattığı dönem itibarı ile araç sahibinin kiralama yapıp yapmadığı önem arz etmeksizin ikame araç bedeli ödeneceği noktasındadır. Ancak çoğunlukla bu ücretin kim tarafından ve ne şekilde karşılanacağı, bilinmemektedir. Aşağıda ikame araç bedelinin ödenme kriterleri açıklanmıştır. 

İkame Araç Ücreti Kim Tarafından Ödenir?

İkame araç bedeli, ZMSS (Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası), KASKO Şirketi, araç sürücüsü veya araç işleteni tarafından ödenmektedir. 

Kasko Sigortası: Kasko sigortası temelde taraf iradelerine dayanan bir tür sözleşmelerdir. Bu sebeple KASKO poliçesinde İkame araç KLOZU var ise kaza yapan araç sahibi, kusurlu veya kusursuz olmasına bakmaksızın ikame araç bedelini sigorta şirketinden talep edebilir. Anacak kasko poliçesinde ikame araç süresi kaç gün yazılmış ise bu bedel ödenmektedir. Bu sebeple ikame klozuna dikkatlice bakılmalıdır.

Trafik Sigortası: Trafik sigortası, meydana gelen kazada karşı tarafın aracına verilen maddi ve bedeni zararları karşılar. İkame araç bedeli ekstra kloz bulunmadığı müddetçe ZMSS poliçesi kapsamında değildir. 

Araç Mahrumiyet Bedeli Günlük Ne kadar?

Araç mahrumiyet bedeli, kazaya karışan aracın muadili olan başka bir aracın kiralama bedeli kadardır. Bu bedel, birçok faktöre göre değişiklik gösterir. Bu sebeple mahrumiyet bedeli aşağıdaki faktörlere göre tespit edilmektedir. Bunlar; 

  1. Araç Tipi ve Modeli: Aracın lüks mü yoksa daha az ekonomik bir araç mı olduğu mahrumiyet bedelini etkilemektedir. 
  2. Kiralama Süresi: Aracın kiralama süresi gün hesabı olarak toplam kiralama bedelini etkilemektedir. 
  3. Kiralama Şirketleri: Mahrumiyet bedeli kiralama şirketlerinin ortalamasına göre yapılmaktadır. Bu sebeple tek bir kiralama firmasından değil birden fazla kiralama şirketinden teklif alınmalıdır. 
  4. Piyasa Koşulları: Arz ve talep durumu mahrumiyet bedelini doğrudan etkilemektedir. 
  5. Aracın Hasar Durumu: Meydana gelen kazada hasar gören aracın, hasar durumu, hasarın kapsamı ve onarım süresi mahrumiyet bedelini doğrudan etkilemektedir.

Günlük mahrumiyet bedeli hesaplaması şu şekilde yapılmaktadır. Örneğin; A markalı 2024 model, 100.000,00 KM de aracın ikame araç bedeli şu şekilde hesaplanmaktadır. Benzer marka ve modelde bir aracın kiralama şirketinden fiyat teklifi alınmaktadır. Örneğin X firması benzer araca günlük 3.000,00-TL Y firması ise 5.000,00-TL kiralama bedeli olduğunu varsayarsak aracın günlük kiralama bedeli 4.000,00-TL olarak kabul edilmektedir. Bu aracın onarım süresi 10 gün ise ikame araç bedeli 10X4.000,00-TL=40.000,00-TL olarak tespit edilmektedir. Formül olarak göstermek gerekirse; 

(Günlük İkame Bedeli = GİB ) X (Onarım Süresi = OS) = Toplam İkame Araç Bedeli şeklindedir. 

İkame Araç Bedelinden Kim Sorumlu?

İkame araç bedelinden, araç sürücüsü, araç sahibi (malik) ve sigorta şirketleri sorumludur. 

Sigorta şirketlerinin Sorumluluğu

Kasko Sigortası: Kasko sigortası temelde taraf iradelerine dayanan bir tür sözleşmelerdir. Bu sebeple KASKO poliçesinde İkame araç KLOZU var ise kaza yapan araç sahibi, kusurlu veya kusursuz olmasına bakmaksızın ikame araç bedelini sigorta şirketinden talep edebilir. Anacak kasko poliçesinde ikame araç süresi kaç gün yazılmış ise bu bedel ödenmektedir. Bu sebeple ikame klozuna dikkatlice bakılmalıdır. 

Trafik Sigortası: Trafik sigortası, meydana gelen kazada karşı tarafın aracına verilen maddi ve bedeni zararları karşılar. İkame araç bedeli ekstra kloz bulunmadığı müddetçe ZMSS poliçesi kapsamında değildir. 

Kazanın Sorumlusu(Araç Sürücüsü veya İşleteni): İkame araç bedeli kusurlu olan araç sürücüsü veya araç işleteninden de talep edilebilir. Kaskosu bulunmayan araçlarda ikame bedel sürücüden veya işletenden talep edilmektedir. 

Kazadaki Kusur Durumu

Tek Taraflı Kazalarda: Trafik kazası tek taraflı olarak meydana gelmiş ve kazanın oluşumunda başkaca herhangi bir etken yok ise sürücü %100 kusurlu kabul edilir. Bu gibi durumlarda aracın KASKO’su var ise sigorta şirketi ikame araç bedelini ödeyecektir. Aksi durumda araç sahibi meydana gelen zarara katlanmak durumundadır. Şu kadar ki kazanın oluşumunda Karayolları veya Belediyenin kusuru var ise dava bu kurumlara açılarak ikamenin tahsili sağlanabilmektedir. 

Çift Taraflı Trafik Kazaları: Çift taraflı trafik kazalarında sürücülerin kusur durumları irdelenmelidir. Her bir araç sahibi karşı tarafın kusuru nispetinde ikame araç bedelini alabilir. 

İkame Araç Bedeli Kaç TL?

İkame araç bedelinin kaç TL olduğu, kazaya karışan aracın, onarım süresi, hasar miktarı, aracın marka ve modeline göre değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple ikame araç bedeli 1.000,00-TL çıkabileceği gibi, 100.000,00-TL de çıkması mümkündür. 

Mahrumiyet Bedeli Kimden Talep Edilir?

Mahrumiyet bedeli, kazaya karışan araçların sigorta şirketlerinden, aracı kullanan sürücülerden veya araç maliklerinden talep edilebilir. 

Genellikle araç mahrumiyet bedeli şu durumlarda talep edilebilir. Bunlar;

  1. Kaza Durumu: Trafik kazasının sürücünün kendi kusurundan kaynaklandığı durumlarda kasko şirketi var ise bu zararı karşılamakla yükümlüdür. Ancak kusur karşı tarafta ise bu zarar karşı aracın kasko firmasından, ZMSS poliçesinden veya araç malikinden tahsil edilebilir. 
  2. Aracın İç Aksam Arızası: Meydana gelen trafik kazası aracın iç aksamından kaynaklanıyor ve bu arıza üretici veya servisten kaynaklanıyor ise, üretici firma veya yetkili servisten zararın tahsili talep edilebilir. 
  3. Garanti Kapsamındaki Araçlar: Araç garanti süresi içerisinde hasara uğramış ise zararın temini araç satıcısından veya üretici firmadan talep edilebilir. 

Araç İkame Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Araç ikame bedeli, aracınızın bir kaza veya arıza nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu süre zarfında kiralayacağınız bir araç için talep ettiğiniz tazminattır. Bu bedelin hesaplanması, çeşitli faktörlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Genel olarak, araç ikame bedeli şu şekilde hesaplanır:

  1. Aracın Günlük Kiralama Bedeli: Benzer özelliklere sahip bir aracın piyasadaki günlük kiralama bedeli belirlenir.
  2. Aracın Onarım Süresi: Aracın tamir edilmesi için gereken süre hesaplanır.
  3. Toplam Bedel: Günlük kiralama bedeli, aracın onarım süresi ile çarpılarak toplam ikame araç bedeli bulunur.

Örnek olarak;

  1. Günlük Kiralama Bedeli: 2.000,00-TL
  2. Onarım Süresi: 10 gün
  3. Toplam İkame Araç Bedeli: 2.000,00- TL/gün * 10 gün = 20.000,00 TL

Araç Mahrumiyet Bedeli Nasıl Talep Edilir?

Araç mahrumiyet bedeli, kimden talep edileceğine göre değişkenlik göstermektedir. Si-mahrumiyet bedelinin sigorta şirketlerinden talep edildiği durumlarda, elektronik posta, noter veya iadeli taahhütlü mektupla ihtar çekilmektedir. Sigorta şirketinin yasal süresi içerisinde cevap vermemesi durumunda icra takibi, tahkim veya dava açılabilmektedir.

Mahrumiyet bedelinin şahıslardan talep edildiği durumlarda ise icra takibi veya dava yoluyla talep edilebilir. Araç mahrumiyet bedelinin şahıslardan talep edildiği durumlarda onarım faturası, kiralama faturası ve var ise ikame eksper raporu ile birlikte ilamsız takip konusu edilebilmektedir. Şahsın itiraz etmesi durumunda itirazın iptali davası açılarak mahrumiyet bedelinin tahsili talep edilebilir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Pert bedeli, kazaya karışan aracın kasko sigortasından, kusurlu olmak kaydıyla karşı aracın ZMSS poliçesinden, araç sahibinden veya araç sürücüsünden alınmaktadır. Pert bedeli aracın kaza öncesi piyasa değeri (rayiç bedeli) üzerinden hesaplanır. Pert bedeli kimden alınmaktadır sorusu sıkça sorulmaktadır. Buna göre; 

Kasko sigortası yaptırmış olanlar Açısından Değerlendirme: Kazaya karışan aracın kasko sigortası var ise ve pert bedeli teminat kapsamında ise KASO pert bedelini ödemekle yükümlüdür. Ancak kasko poliçesindeki klozlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin poliçede, pert durumunda rayiç fiyat yazılı değil ise bu durumda total zarar karşılanmayabilir. 

Karşı tarafın sigortası açısından değerlendirme: Kazaya karışan karşı aracın kusurlu olması durumunda ZMSS poliçe limitleri dahilinde pert bedeli öder. Örneğin 2024 ayı itibarı ile ZMSS limiti 200.000,00-TL’dir. Karşı aracın kusurlu olduğu varsayımında sigorta bu bedele kadar olan kısmı ödemekle yükümlüdür. 

Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik sigortası), zorunlu bir sigorta türüdür. ZMSS meydana gelen kazalarda karşı araç ve şahıslara verilen zararları karşılamaktadır. Başka bir deyişle trafik sigortası, trafik kazalarında karşı tarafa verilen maddi ve bedeni zararları karşılamaktır. Öte yandan ZMSS kusurlu veya kusursuz olunmasına bakılmaksızın kazaya karışan aracı teminat altına almaz. Araç içerisindeki yolcular bakımından durum farklıdır. 

“Araç yatma bedeli” terimi, genellikle “araç mahrumiyet bedeli” veya “ikame araç bedeli” olarak ifade edilir. Bu terimler, aracınızın bir kaza, arıza veya başka bir nedenle kullanılamaz hale gelmesi durumunda, bu süre zarfında kiralayacağınız bir araç için talep edebileceğiniz tazminatı ifade eder.

Araç mahrumiyet bedelleri, eksperler, bilirkişiler veya kiralama şirketinden alınan teklifler üzerine kişilerin kendisi de tespit edebilir. Ancak yargılama aşamasında mutlaka bilirkişi marifetiyle denetime elverişli rapor aldırılmaktadır.

Araç mahrumiyet bedeline itiraz etmek mümkündür. Mahrumiyet bedelleri genellikle ilamsız icra takibine konu edilmektedir. İlamsız icra takibine itiraz edildiğinde takip kendiliğinden durur.

İkame araç bedeli sigorta şirketinden(KASKO Şirketi) alınan durumlarda arabuluculuğa başvurma dava şartıdır. Zira KASKO’dan kaynaklanan davalar Asliye Ticaret Mahkemesi veya duruma göre Tüketici mahkemesinde açılmaktadır. Bu sebeple arabuluculuğa başvurulmalıdır. Ancak araç sahibi veya aracın sürücüsüne açılan davalarda arabuluculuk zorunluluğu bulunmamaktadır.

Araç mahrumiyet bedelinin ödenmemesi durumunda hak sahibinin icra takibi veya dava açma hakkı bulunmaktadır. Karşı tarafın talep etmiş olduğu ikame bedelin yüksek olduğu durumlarda takibe veya açılan davaya itiraz edilebilir.

İkame araç alınırken, verilen bedelin, onarım süresini kapsayıp kapsamadığı, benzer aracın piyasa koşullarındaki kiralama bedellerine dikkat edilmelidir. Ayrıca KASKO şirketinden alınan ikame araç bedellerinde şirketin imzalattığı ibraname ve içeriğine de dikkat edilmelidir.

İkame araç süresi, kazaya uğrayan aracın hasar duruna göre onarım süresine göre belirlenmektedir. Bu sebeple ikame araç süresi 2 gün olabileceği gibi 2 ay veya 4 ay da olabilmektedir. Ancak uygulamada 7 ila 15 gün arasında bir süre verilir. İkame araç süresi sigorta şirketi veya araç sahibi tarafından keyfi olarak belirlenemez. Bu durum objektif şartlara göre tespit edilir.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4.5]

108 Comments

  • çağlar

    merhaba, eşim 2023 de ki kaza yaptı. maddi hasarlı kazada %100 kusurlu görüldü. karşı taraf kaskosu var ve bize mahrum kalma davası açtı.
    karşı tarafın aracı tamirde 50 gün kaldı ve kaskosu yılda 2 defa 30 gün + 30 gün ikame araç hakkı veriyor. karşı tarafın mağduriyetini kaskosu karşılamasına rağmen yine de tazminat talebinde bulunabilir mi?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazası nedeniyle öncelikle geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Karşı taraf hem kasko şirketinden hem de sizden araç mahrumiyet bedeli alamaz. Size dava açıldığı takdirde mükerrer tahsilat nedeniyle davanın reddi yönünde savunma yapabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

      Saygılarımızla.

      Cevapla
    • Mustafa

      2024 Mayıs ta park için yavaşlarken önümdeki sürücü (kaza sonrası kendisi otomatik vites araca alışamadığını bu yüzden debriyaj yerine frene bastığını belirterek) birden durunca bende arkadan çarptım. Tutanağa da “yanlış pedala bastım ve kaza oldu” diye yazdı. Ancak sanırım arkadan vurduğum için yüzde 100 olarak beni kusurlu buldular. Karşı araç tamir edildi. Karşı taraf, kaskosu olmasına ve kendilerine yine kasko tarafından ikame araç teklif edilmesine rağmen ikame araç kullanmadı. (Bunu karşı aracın kullanıcısı daha önce beyan etmişti). Aradan gecen 7 ay sonra kapıma İcra Müdürlüğü’nden 8 günlük araç mahrumiyeti var diye kaşesiz imzasız kimin hazırladığı belirsiz bir raporla toplam 12500 TL araç için, avukat ve harç masrafları ile toplam 19 bin TL ilamsız ödeme kağıdı geldi. Süresi içinde itiraz ettim. Özetle, karşı tarafı, kendi kaskosunun ikame aracını kullanmazken benden ikame araç bedeli+avukat bedeli talep etmesi yasal mı? Bunun etik olmadığını biliyorum, önce kaskosundan karşılanması gerekmez miydi? Buna rağmen bana karşı dava açarsa kazanma/kaybetme olasılığım nedir. Zaman geçti, kaskodan talep edilirse kasko bu masrafı karşılar mı? Konu davaya dönerse ve kaybedersem (Avukat , mahkeme giderleri gibi) çok daha yüksek bedel çıkma olasılığı hakkında da bilginiz varsa paylaşır mısınız? Detaylı vereceğiniz cevap ben ve ben gibi birçok kişiye yol gösterecektir. Şimdiden teşekkürler.

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Mustafa Bey;
        İkame araç bedeli nedeniyle size karşı dava açıldığı takdirde mükerrer tahsilat nedeniyle itirazda bulunabilirsiniz. Öte yandan ikame araç bedelinin kaskodan karşılanma zorunluluğu yoktur. Kişi dilerse kasko sigortasından dilerse kusurlu sürücüden bu bedeli talep edebilir. Ayrıca verdiğiniz bilgiler ışığında, karşı aracın kusurlu olduğu kanaatindeyiz. Sürücünün ani frenle durması tek başına kusur sebebidir. Bu yönüyle de itirazda bulunmanızı tavsiye ederiz. İlamsız icra takibine karşı alacaklı vekili itirazın iptali davası açtığı takdirde belirttiğimiz bu itirazları dile getirebilirsiniz. Karşı taraf dava açmadığı takdirde ise dosya kapatılacaktır.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
  • Emine

    Merhaba, 1 ay önce maddi hasarlı bir kaza yaptım duran arabaya çarptım tutanak tutulmadı karşı tarafla anlaşmıştık.sigortadan arabasını yaptırdı.bugün ilamsız icra emri geldi kapıma araç kiralamadığı halde kiralasaydım şu kadar ödeme yapmam gerekirdi gibi bi açıklamayla ödeme istiyolar.Ortadan kiralanan bir araç yok sigortadan araç yapıldı ve araç ticari değil.Bu konuda itiraz etsem sonuç lehime mi olur aleyhime mi ne yapmamı önerirsiniz acaba?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Emine Hanım;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından kaynaklı olarak geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Meydana gelen kaza nedeniyle aracın ticari olup olmamasına bakılmaksızın ikame araç bedeli Yargıtay kararlarına göre ödenmesi gerekmektedir. Ancak bedelin fahiş olduğu kanaatindeyseniz buna itiraz edebilirsiniz. Ayrıca kusur yönünden de itiraz etmeniz mümkündür.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Şeyma Yarım

    Merhaba. 2023 yılında eşim kaza yaptı ve %100 kusurluydu. Karşı taraf 2024 yılında maduriyet için 6500 tl para talep etti 7 gün aracını kullanamadığı için. 5 ay sonra sigorta şirketi de ikame araç bedeli talep etti. Biz şahsa ödemesini yapmıştık. Ama şahıs zaten ikame aracı sigorta şirketinden almış. Şimdi sigorta şirketinden para bekliyorlar. Çünkü ikame araç vermişler. Ne yapabiliriz? Adamın hem ikame araç almaya hemde bizden maduriyet parası almaya hakkı var mı?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Şeyma Hanım;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Meydana gelen kazadan kaynaklı karşı aracın maddi hasarlarınızı ödemek durumundasınız. Ancak karşı araç ikame almış ise bu bedeli sizden talep edemez. Zira bu durum mükerrer tahsilat anlamına gelir. Bahse konu durumu izah ederek alacağa itiraz edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
    • Veysel

      Merhaba iyi günler %100 kusurlu bulunduğum kazada bir araçla çarpıştık carpistigim arac diger araca zarar verdi zarar gören aracin kaskosu var benim de sigortam vardi aractan yoksun kalma bedelini benden talep ediyor nasil bir yol izlemeliyim

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Veysel Bey;
        İkame araç bedelini(Mahrumiyet bedeli) ZMSS sigortası(Trafik Sigortası) karşılamadığından sizin ödemeniz gerekecektir. Ancak KASKONUZ var ise ihbar ederek bu zararın kasko şirketinden tahsilini sağlayabilirsiniz. Karşı tarafın KASKO şirketi bu zararı ödese dahi bu zarar size rücu edilebilir.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla

        Cevapla
    • Ayşe

      Merhaba yaklaşık 2 ay önce zincirleme bir trafik kazası yaşadım bu kazada ortada bulunan araçtım takip mesafemi koruyarak durdum fakat arkamdaki aracın hızı fazla olduğu için öndeki araca benim araç sadece değdi önümdeki araçta herhangi bir hasar meydana gelmedi zaten bu kazada ben yüzde 0 kusurlu bulundum bütün kusur en arkadaki araca verildi fakat önümdeki araç icraya verdi 25 bin ikame +avukat vekalet 32 bin talep etti itiraz ettik şuan dava yoluna gittiler 100 bin TL talep ediyorlar bu davayı kazanabilme ihtimalleri var mı benim kusur oranım SGM tarafından yüzde 0 bulundu çünkü

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Ayşe Hanım;
        Meydana gelen kazada kusurunuz bulunmamakta ise bu durumda size karşı açılan davayı kazanma ihtimalleri bulunmamaktadır. Bu sebeple davayı kazanacağınız kanaatindeyiz.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
    • Kerim f

      Merhaba 2024 Eylül de trafik kazası yaptık ve karşı taraf %100 kusurlu bulundu.ikame araç 10 gün aldık. Kaskodan aracımızı tamir ettirdik.Karşı taraftan hak mahrumiyetini talep edebiliyor muyuz.hak mahrumiyetini yeni öğrendik.

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Kerim Bey;
        İkame Araç Bedeli aracın tamir süresini kapsayan kiralama bedeli olarak da adlandırılmaktadır. Bu şekli ile kazada kusursuz veya daha az kusurlu olan taraf kusurlu taraftan mahrumiyet bedeli talebinde bulunabilir. Ancak ikame araç bedeli tek sefer alınabilen bir bedeldir. Bu sebeple hem kaskonuzdan hem de karşı taraftan bu bedeli tahsil ettiğiniz takdirde mükerrer tahsil sayılır. Bu haliyle Kaskonun veya karşı tarafın bu bedeli size rücu etme durumu söz konusu olabilir.
        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
  • suzan aksu

    merhaba, nisan 2024 kaza yaptım %100 kusuru bana verdi. aralık ayında icara dairesinden tebligat geldi ve ( 20.000 TL+ 2.617 faizi) mahrumiyet tazminatı istiyorlar. karşı tarafın kullandığı araç 2005 nisan micra bu rakam fazla değil mi? ve ben bu tazminata itiraz ettiğimde benim lehime sonuçlanır mı? ya da avukatla bu tutarda pazarlık yapılabilir mi? itiraz edersem dava durur mu? sonuçları ne olur? yardımlarınızı rica ediyorum.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Suzan Hanım;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından ötürü geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Meydana gelen kaza nedeniyle karşı aracın aleyhinize başlatmış olduğu ilamsız icraya itiraz edebilirsiniz. İtiraz sonucu takip duracaktır. Karşı taraf itirazın iptali davası açar ise yargılama başlayacaktır. Dava açıldığı takdirde kusur oranına, bedele itiraz edebilirsiniz. Karşı taraf dava açmaz ise takip iptal olacaktır. Öte yandan kaskonuz var ise kaskonuzu ihbar edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
    • Ayşe

      Merhaba yaklaşık 2 ay önce zincirleme bir trafik kazası yaşadım bu kazada ortada bulunan araçtım takip mesafemi koruyarak durdum fakat arkamdaki aracın hızı fazla olduğu için öndeki araca benim araç sadece değdi önümdeki araçta herhangi bir hasar meydana gelmedi zaten bu kazada ben yüzde 0 kusurlu bulundum bütün kusur en arkadaki araca verildi fakat önümdeki araç icraya verdi 25 bin ikame +avukat vekalet 32 bin talep etti itiraz ettik şuan dava yoluna gittiler 100 bin TL talep ediyorlar bu davayı kazanabilme ihtimalleri var mı benim kusur oranım SGM tarafından yüzde 0 bulundu çünkü

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Ayşe Hanım;
        Meydana gelen kazada kusurunuz bulunmamakta ise bu durumda size karşı açılan davayı kazanma ihtimalleri bulunmamaktadır. Bu sebeple davayı kazanacağınız kanaatindeyiz.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
    • Ayşe

      Merhaba cevabınız için teşekkür ederim UYAP tan incelediğim dava dilekçesinde dava bana açılmış ama plaka benim aracın plakası değil arkada yüzde yüz kusurlu bulunan aracın plakası yazılarak dava açılmış ve ben 0 kusurlu bulundum dilekçede benim için yüzde yüz kusurlu ifadesi kullanılmış bu durumda hakim davanın reddine karar verip tüm masrafları karşı tarafa yükler mi ve hukuku yanıltma suçundan dava açabilir miyim karşı tarafa

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Ayşe Hanım;
        Açılan dava kapsamında hakim yeniden kusur incelemesi için dosyayı bilirkişiye verecektir. Gelen raporda size kusur verilmez ise sizin açınızdan davanın reddine karar verilir. Karşı taraf aleyhinde hukuku yanıltma suçundan dava açamazsınız. Zira trafik kazalarında kusur durumu mahkemeler eliyle değişebilmektedir.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
  • Mahmut koçak

    İyi akşamlar Eylül 2024 tarihinde motosiklet yandan tarafından bize trafik kusuru bize buldu Aralık ayında bana icra dairesinden maaşıma icra geldi karşı taraf beni avukata vermiş bizim haberimiz olmadı benden 12000 TL istiyorlar arabamın kaskosu var kasko bu parayı odermi yoksa itiraz etsen bir sonuç cikarmi teşekkürler

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Mahmut Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından ötürü geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Kaskonuz karşı araçta meydana gelen bu hasarları karşılamaktadır. Bu sebeple kaskonuzu ihbar ederek borçtan kurtulabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Ali ak

    %50 kusurluyuz kiralık araç karşı taraf tamircide kaldigi için 27 binlira ile tazminat açmış fayizide dahil icra gelmiş direk önceden ne bildiri nede başka birşey bu durumda neyapmamiz gerekiyor

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ali Bey;
      İcra takibine itiraz edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • NUrsel ÇELİK

    merhaba.01/11/2024 tarihinde karşı taraf %100 kusurlu olmak kaydıyla alkollü olarak bir başkasının aracıyla kırmızı ışıkta arkadan çarptı.kaskom var.kazayı 01/11/2024 de yapamama rağmen ikame aracı 06/11/2024 tarihinde 7 gün olarak kullandım.fakat araç 01/11/2024 de kazaya karışmasına ragmen servis tamiratına kaskodan onarımına 05/11/2024 tarihinde bıraktım.aracımı ise 25/11/2024 tarihinde teslim aldım.bu 25 günlük süre zarfında ikame aracı 7 gün kullandım.aradaki 18 günlük için ikame araç bedeli talep edebiliriyim.bir diğer husus bana tahsis edilen araç kazaya karışan aracımın emsali degildi.bunun içinde ayrıca bir talepte bulunabilirmiyim.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Nursel Hanım;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından ötürü geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Bakiye ikame araç bedelini alabilirsiniz. Ayrıca size tahsis edilen araç muadili değil ise de mağduriyetiniz giderildiğinden ayrıca dava açamayacağınız kanaatindeyiz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • Merve

    Merhabalar %100 kusurlu olarak araca arkadan çarptım tutanak tuttuk ve kendi sigortamdan aracı yaptırdım karşı taraf değer kaybı ve araçtan mahrum kaldığı için arabulucuğa gitmiş sonuç ne olur yardım ederseniz çok sevinirim

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhabalar,
      Çift taraflı trafik kazalarında kusurlu olan tarafın meydana gelen zarardan sigorta şirketi ile beraber müşterek sorumluluğu bulunmaktadır.
      Dolayısı ile değer kaybı taleplerini tarafınıza da yöneltebilirler. Arabuluculuk menfaat temelli bir süreç de olduğundan makul rakamlar teklif edip anlaşma sağlanması
      iki tarafında yararına olmaktadır.
      Detaylı bilgi almak için 0543 156 10 06 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz.

      Cevapla
      • Faruk p

        01.01.2025 tarihinde kaza yaptım.Aracım yürümez haldeydi. Aracımı ertesi gün servise tamire gönderdim. Karşı taraf %100 kusurlu bulundu. Karşı tarafın kaskosu yok. Benim kaskom ise 15+15 30 günlük. Kaskom bana 07.01.2025 tarihinde araç gönderdi. Aracım halen tamirde. Eğer ikame araç süresi yeterse bu kaza tarihinden ikame aracım teslim tarihi arasında kalan 6 gün için araç mahrumiyet bbedeli alabilir miyim?
        Birde bu mahrumiyet bedelini kişi arayarak dava açmadan pazarlık ile alabilir miyim? Yasal yoldan problem yaşar mıyım?
        Birde kasko firması süreç uzarsa ikinci 15 gün ikame araç hakkını kullanabilir miyim?
        Teşekkür ederim

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhabalar Faruk Bey, İkame araç bedeli ile ilgili taleplerinizi karşı araç sürücüsü ve ruhsat sahibine karşı yöneltebilirsiniz.
          Dava yoluna veya icra takibine gidip gitmemek tamamen tarafların süreç içinde takınacakları tutum ile ilgili. Kaskonuzun size sağlamış olduğu ikame aracı hiç kullanmadan uygun tamir süresinin tamamı için karşı taraftan talepte bulunabilirsiniz. Kasko firmanızın ikinci 15 gün ile ilgili tasarrufun Şirket ile görüşülmesi yararınıza olacaktır.
          Detaylı Bilgi için 0543 156 10 06 telefon numarasından bize ulaşabilirsiniz.
          Sağlıklı günler dileriz.

          Cevapla
        • Veysel Alpar

          Merhaba iyi günler %100 kusurlu bulunduğum kazada bir araçla çarpıştık carpistigim arac diger araca zarar verdi zarar gören aracin kaskosu var benim de sigortam vardi aractan yoksun kalma bedelini benden talep ediyor nasil bir yol izlemeliyim

          Cevapla
          • Minval Hukuk

            Merhaba Veysel Bey;
            İkame araç bedelini(Mahrumiyet bedeli) ZMSS sigortası(Trafik Sigortası) karşılamadığından sizin ödemeniz gerekecektir. Ancak KASKONUZ var ise ihbar ederek bu zararın kasko şirketinden tahsilini sağlayabilirsiniz. Karşı tarafın KASKO şirketi bu zararı ödese dahi bu zarar size rücu edilebilir.

            Detaylı Bilgi İçin;
            0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
            Saygılarımızla

  • Hasan Akyol

    Merhaba,

    Sınırsız İMMli kaskom mevcut, eğer kazada 100% kusurlu olursam, karsı tarafın araç mahrum bedelini ben mi ödemeliyim yoksa kasko şirketim mi? Eğer kasko ödemek zorundaysa beni direkt olarak dava etmişlerse ne yapılmalı?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Hasan Bey,
      Kasko poliçeniz sınırsız İMM olduğundan karşı aracın hasar bedeli, değer kaybı ve araç mahrumiyet bedeli sigorta şirketi tarafından ödenir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
    • Ali Çelebi

      Merhaba %100 kusurlu olduğum kazanın onarımını ve aracının değer kaybını sigortam karşıladı fakat ön plastik tamponda 1 karış göçük için karşı taraf avukat vekâleti aracılığı ile adresime 7 gün araç ikame bedeli göndermiş fakat araç hususi ve karşı taraf eksper raporu almış raporda sadece aracın onarımı ve değer kaybı yazıyor araçtan yoksun kalma veya ikame araçla ilgili bir rapor yok kafalarına göre 1000 TL * 7 Gün 7000 TL (Diğer masraflar hariç) yazıyor.
      İtiraz etsem iptal davası açıp kazanma ihtimalleri var mı sizce?

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Ali Bey;
        Açılan icra takibine karşı 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler ışığında karşı taraf itirazınıza karşı dava yoluna giderse bu davayı kazanacağınız kanaatindeyiz.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
        • Zeynep atay

          Merhaba 2024 eylül ayında park halindeki araca hafif vurdum tamponunda çok az göcük ve bagaj kapağında minik hasar vardı servisinde ikisininde değişimini yaptırmış.Kaskosu varken sanırım ikame araç istememiş.Servis araç parçalarını 1 ay sonra temin edip değiştirmiş.Bu süreç içerisininde araçtan mahrum kalmadı aracını kullanmaya devam ettiki zaten kullanamaması için ağır bir kaza yok ortada…şimdi ise kazayı yaptığım yerden apayrı bir şehirde avukat aracılığı ile icra takibi başlatmışlar mahrumiyet bedeli altında 40 bin gibi bir rakam hemde..itirazda bulunacağım fakat icra takibi başlatılan yerdemi itiraz edeceğim?ve birde böyle bir rakam çok fazla değilmi benim bildiğim tamponun ve bagaj kapağının değişme süre günü kadar 1 ya da 2 gün için bir bedel talep edebilirler…itiraz etsem dava açarlar mı açarlarsa kazanırlar mı böyle bir durumda teşekkürler

          Cevapla
          • Minval Hukuk

            Merhaba Zeynep Hanım;
            İkame Araç Bedeli aracın tamir süresini kapsayan kiralama bedeli olarak da adlandırılmaktadır. İkame bedel için hak sahibinin araç kiralaması da gerekmez. Maddi hasarlı her türlü trafik kazalarında cüzzi de olsa hak mahrumiyeti söz konusudur. Ancak araçta meydana gelen hasar miktarı düşük ise ikame bedel de düşük olmaktadır. Bu sebeple bedel yönünden itiraz edebilirsiniz. Öte yandan icra takibine takibin açıldığı icra müdürlüğünde veya o icra müdürlüğüne gönderilmek üzere bulunduğunuz il/ilçe adliyesinden yapabilirsiniz.

            Detaylı Bilgi İçin;
            0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
            Saygılarımızla.

  • Esra Işık

    Kardeşim eylül ayında motor ile bir araca çarpmış ve %99 hatalı şeklinde tutanak tutulmuş. Kardeşimin e devletinde sigortadan hasar bedelinin ne kadar olduğu ve karşılandığı yazılmış. Fakat ocak ayı içerisinde karşı taraf kardeşime 7 günlük mahrumiyet bedeli için dava açmış ve dava masraflarının da ödenmesi talep edilmiş. Bizim bu konuda itiraz hakkımız var mı? Yoksa belirtilen bedeli ödememiz mi gerekiyor? Daha önce karakoldan arabulucu sizinle iletişime geçer tarzında konuşulmuş ama kardeşimle kimse iletişime geçmedi. Ardından da eve icra ile alakalı kağıt geldi. Yardımcı olabilir misiniz?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhabalar Esra Hanım,
      İkame araç bedeli kusurlu olan tarafın karşı araç sürücüsü ve ruhsat sahibinden talep edilebilmektedir. Dava açılması durumunda kusur durumunun değişmesi ihtimaline binaen bilirkişiye gönderilmesini talep edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
      • Ali Yılmaz

        Merhaba park halinde olan aracıma geri geri gelip aracıma vuruldu tutanak tutuldu bu şekilde olduğunu karşı taraf beyan olarak tutanağa geçirdi aracım serviste kasko firmam aracım için 7 günlük ikame araç temin edeceğini ve c segment araç vereceğini söyledi kabul etmedim aracımın hasarsızlık bedeli ve serviste kaldığı sürece kiralama ücretini talep edebilirmiyim ve bunu karşı tarafın kaskosunamı yoksa sürücüyemi açmam gerekiyor çok teşekkür ederim saygılarımla

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Ali Bey;
          İkame araç bedelini karşı aracın kasko sigortasından talep edebileceğiniz gibi, araç sürücüsü veya araç malikinden de talep edebilirsiniz. İkame bedel makul onarım sürecini kapsayan döneme tekabül eden kiralama bedelidir.

          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla.

          Cevapla
    • Zeynep atay

      Merhaba 2024 eylül ayında park halindeki araca hafif vurdum tamponunda çok az göcük ve bagaj kapağında minik hasar vardı servisinde ikisininde değişimini yaptırmış.Kaskosu varken sanırım ikame araç istememiş.Servis araç parçalarını 1 ay sonra temin edip değiştirmiş.Bu süreç içerisininde araçtan mahrum kalmadı aracını kullanmaya devam ettiki zaten kullanamaması için ağır bir kaza yok ortada…şimdi ise kazayı yaptığım yerden apayrı bir şehirde avukat aracılığı ile icra takibi başlatmışlar mahrumiyet bedeli altında 40 bin gibi bir rakam hemde..itirazda bulunacağım fakat icra takibi başlatılan yerdemi itiraz edeceğim?ve birde böyle bir rakam çok fazla değilmi benim bildiğim tamponun ve bagaj kapağının değişme süre günü kadar 1 ya da 2 gün için bir bedel talep edebilirler…itiraz etsem dava açarlar mı açarlarsa kazanırlar mı böyle bir durumda teşekkürler

      Cevapla
  • Ali Çelebi

    Merhaba %100 kusurlu olduğum kazanın onarımını ve aracının değer kaybını sigortam karşıladı fakat ön plastik tamponda 1 karış göçük için karşı taraf avukat vekâleti aracılığı ile adresime 7 gün araç ikame bedeli göndermiş fakat araç hususi ve karşı taraf eksper raporu almış raporda sadece aracın onarımı ve değer kaybı yazıyor araçtan yoksun kalma veya ikame araçla ilgili bir rapor yok kafalarına göre 1000 TL * 7 Gün 7000 TL (Diğer masraflar hariç) yazıyor.
    İtiraz etsem iptal davası açıp kazanma ihtimalleri var mı sizce?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ali Bey;
      Açılan icra takibine karşı 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler ışığında karşı taraf itirazınıza karşı dava yoluna giderse bu davayı kazanacağınız kanaatindeyiz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Selim

        Merhaba Ali bey 4 ay önce karistigim bir trafik kazasında iki tarafda yeşil isikda geçtiğini belirtti trafik raporu belirsiz olarak çıktı karşı taraf güvenlik kameralarında yesilde geçtiğini kanitlayacagini ve beni dava edeceğini söyledi benden değer kaybını ve araç yatış parasini talep etti şimdi arabulucu beni çağırdı benim aracda fazla bir masraf olmadığı için cebimden yaptırdım kaskodan yaptırmadım. Benim kazanın olduğu tarihde sigorta ve kasko policem de var benden değer kaybı ve yatış parası 60 bin diğer masraflarida sigortamdan talep ettiğini söyledi arabulucu. Bu 60 bin TL yi kaskom yada trafik policemden talep edebilir miyim ben bu parayı ? Teşekkürler

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Selim Bey;
          Meydana gelen kazadan dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
          Kusur henüz netleşmediğinden dolayı karşı taraf sizden herhangi bir talepte bulunamaz. Ayrıca karşı taraf haklı olduğu kanaatinde ise sizin sigortanız ve kasko poliçeniz belirtilen tüm zararları karşılamaktadır.

          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla.

          Cevapla
  • Ali Çelebi

    Merhaba %100 kusurlu olduğum kazanın onarımını ve aracının değer kaybını sigortam karşıladı fakat ön plastik tamponda 1 karış göçük için karşı taraf avukat vekâleti aracılığı ile adresime 7 gün araç ikame bedeli göndermiş fakat araç hususi ve karşı taraf eksper raporu almış raporda sadece aracın onarımı ve değer kaybı yazıyor araçtan yoksun kalma veya ikame araçla ilgili bir rapor yok kafalarına göre 1000 TL * 7 Gün 7000 TL (Diğer masraflar hariç) yazıyor.
    İtiraz etsem iptal davası açıp kazanma ihtimalleri var mı sizce?
    (Karşı taraf araç kiralamamış)

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ali Bey;
      Açılan icra takibine karşı 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. Verdiğiniz bilgiler ışığında karşı taraf itirazınıza karşı dava yoluna giderse bu davayı kazanacağınız kanaatindeyiz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • MURAT AKMAZ

    Merhaba,
    19/01/2025 tarihinde bir araç aracıma çarptı. Bana çarpan araç % 100 kusurlu bulundu. Kaskom vardı. Aracımın onarımı yapılıyor. Kaskomda 7 gün ikame araç hakkı vardı. Aracın başına bir şey gelir uğraşırım korksuyla ikame aracı almak istemedim. Bu 7 günlük ikame araç parasını almak istiyorum. Bu tutarı karşı tarafın zorunlu trafik sigorta firmasından talep edebilirmiyim. Eğer karşı tarafın sigortası bana bunu öderse o da bu tutarı almak için kusurlu sürücüye mi yönelir. Teşekkürler.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Murat Bey;
      İkame araç bedeli sigorta şirketinden tahsil edilememektedir. Bu sebeple karşı araç sürücüsüne karşı icra takibi açmanız gerekir. Ayrıca karşı aracın KASKO’su var ise bu bedeli kusurlu sürücünün kasko şirketinden de talep edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Ahmet alkış

    Merhaba, öncelikle vereceğiniz cevap için çok teşekkür ederim.
    Şirket aracı ile çalışırken bir işletmenin otoparkında geri geri gelirken bir araca çarptım.
    Aracın tamponunda göçük oluştu.
    Herhangi bir parça kırılmadı. Yani ufak çaplı bir kaza meydana geldi.
    Bu kazada%100 kusurluyum.
    Karşı taraf 7 gün araç kiraladım diye şirketi ve beni icraya vermiş. Şirket bu parayı benden tahsil edeceğini söyledi.
    ***Bu duruma nasıl itiraz edebilirim.
    ***Hangi bölüme müracaat etmem gerekiyor.
    ***İlave olarak Eğer mümkün ise itira dilekçe örneği gönderebilir misiniz?
    İyi çalışmalar dilerim.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ahmet Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      İkame Araç Bedeli ilamsız icra takibine konu edilmiş ise icra takibine itiraz edebilirsiniz. İtirazınızı takibinin açıldığı icra müdürlüğüne yapmanız gerekmektedir. Her itiraz dilekçesi başlatılan icra takibine münhasır olduğundan örnek bir dilekçe maalesef söz konusu değildir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Ozan Demirtaş

    Merhabalar ,

    Park halinde olan aracıma bir çöp kamyonu çarptı ve karşı tarafın %100 kusurlu olduğu tespit edildi. Onarım sürecinde kaskodan ikame araç talebınde bulundum fakat yolladıkları araç çok kötu olduğu ıcın hıcbır yere ımza atmadan aracı hemen gerı gönderdım kullanmadım. Değer kaybı tahsılatı yapıldı bana gönderildi. Ekstra olarak ikame araç bedelını karşı taraftan talep edebılır mıyım ?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Ozan Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Aracı kullanmadığınızdan dolayı ikame araç bedelini karşı araç sürücüsü/sahibinden talep edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
    • Ömer

      Merhaba %100 kusurlu olduğum bir kazada ilamsız icra takibi dosyası açıldı. İtiraz ettim kabul edildi. Bunun akabinde maddi tazminat davası açıldı. (Araç mahrumiyet bedeli için). Karşı tarafın kaskosu olmasına rağmen ikame araç talep etmemiş. Araçtan mahrum kaldığına dair bir belge de yok. Dosya masrafları ve karşı tarafın avukat ücretinin tarafımca ödenmesi talep ediliyor. Yasal olarak böyle bir hakları var mı? Bu isteme itiraz edip iptalini sağlamam mümkün mü? İyi çalışmalar.

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Ömer Bey;
        İkame araç bedeli kusurlu tarafın araç sürücüsünden, araç malikinden veya aracın kaskosundan tahsil edilebilir. Sizin kaskonuz var ise bu bedelin oradan tahsilini sağlayabilirsiniz. Öte yandan karşı taraf kendi kaskosuna başvurmuş olsaydı dahi, kasko ikame bedeli ödedikten sonra bu bedeli size rücu edecekti.

        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
  • Mehmet EKİNCİ

    Merhaba %100 kusurlu olduğum kazanın onarımını ve aracının değer kaybını sigortam karşıladı fakat araç hususi Karşı taraf 7 gün araç mahrumiyetinden dolayı ve beni icraya vermiş. İkame Araç Bedeli ilamsız icra takibine konu edilmiş idi itirazım sonucu icra durduruldu. Bunu aracın kaza yaptığı yerden değil istanbuldan aldıkları belge ile yapmışlar. şimdi ise kazanın olduğu yerden farklı ilde dava açmış ne yapabilirim. ayrıca aracımın kaskokosu var .

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Mehmet;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      Size karşı açılan davada aracınızın KASKO şirketini ihbar ederek sorumluluktan kurtulabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Mohaz Abdi

    Merhaba, araç kiralama şirketinden araç kiraladim.100% kusurluyum park halindeki araça çarptım kiraladiğim araçın kaskosu var, araç servise çekildi, araç sahibi bana 30 günlük kira parası ödeyeceksin dedi yani (araba 30 gün tamirci’de olacakmış dedi ) bende beraber gidelim öğrenelim kaç gün kalacak dedim, bi de benden 25.0000TL almış hasar bedeli diye. Sizce ne yapmalıyım?
    Bir de bir bu ödediğim 25.0000 ikame bedelinden düşürülür mü??

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhabalar;
      Kiraladığınız aracın Kaskosu olduğundan, araç hasar bedeli, değer kaybı ve ikame araç bedeli kasko şirketi tarafından ödenmektedir. Sizin haricen kiralama şirketine herhangi bir ödeme yapmanız gerekmez.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Sinan Baş

    Merhaba,
    Birkac ay önce motosikletle yaptığımız kazada %100 kusurlu bulundum. Motorun hasarinin cok az olması sebebiyle itiraz etmedim. Motor sigortam tarafindan tamir edildi, deger kaybi ödendi. Fakat tarafıma ilamsız icra takibi başlatıldı ikame araç bedeli için. Yalnız icra dosyasına yalnızca kendilerinin hazırladıkları bir kağıt(günlük kira bedeli X tamirde kaldığı süre olarak hesaplanmış) ve kaza tespit tutanağı yüklenmiş. 10 gün tamirde kaldığı belirtiliyor fakat eksper raporu,tamir raporu vs herhangi bir belge yok. Ne kadar kaldığını bilmiyoruz, sigortadan eksperin iletisim bilgilerini aldik aradık bilgi vermediler. Dolayısıyla itiraz ettik. Karsı taraf da itirazın iptalı davası açtı. Mahkeme eksper raporunu istedi, eksper raporunda hasar onarim süresi 1 gün yazıyor.(rapor/kayıt tarihi diye bir tarih belirtilmis o da 8gün) hangisini baz almalıyız. Icra takibine itiraz etmeden ücreti yatırabilirdik fakat eksper raporu olmadığı icin yani kaç gün kaldığını resmi olarak belgeyle belirtmedikleri icin itiraz ettik. Bu davayı kazanma olasılığımız var mı?Karsı tarafın vekalet ücretini karşılamak zorunda kalır mıyız?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Sinan Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      İkame Araç Bedeli ilamsız icra takibine konu edilmiş ise icra takibine itiraz edebilirsiniz. İtirazınızı takibinin açıldığı icra müdürlüğüne yapmanız gerekmektedir. İkame araç bedelinin ispat edilmesi gerekmez. Ancak bedelin yüksek olduğu kanaatinde iseniz davayı kısmen kazanma durumunuz söz konusu olacaktır. Ayrıca ikame araç bedeli ile birlikte yargılama masrafları ve avukatlık ücreti de ödenmelidir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • İLHAN

    Merhabalar,
    Trafik sigortası ve genişletilmiş full kaskom var , kaskomda ikame araç klozuda var . Kusurlu olduğum kazada araç mahrumiyeti bedelini kim öder ? Trafik sigortasımı ? Kaskomu ? Bu konuyla ilgili herhangibir yasal düzenleme mevcutmu ? Bu bedel direk bizden talep edilirse ne yapmamız lazım ? Teşekkürler.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba İlhan Bey;
      Geçirmiş olduğunuz trafik kazasından dolayı geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
      İkame Araç Bedeli kusurlu araç malikinden, araç sürücüsünden veya aracın kaskosundan talep edilebilir. Burada sıralama ölçütü bulunmamaktadır. Zira bu kişiler arasında müşterek müteselsil sorumluluk ilkesi geçerlidir. Ancak sizden talep edildiği durumda, kaskonuzu ihbar ederek ödemenin kendi kaskonuz tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Leyla Günevur

    Merhaba,
    Öncelikle sorulara itina ile cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim🙏
    Merak ettiğim şu; ikame araç bedeli talep edilirken aracın tamirde kaldığı gün sayısı yani hasar/onarım süresi mi yoksa eksperin kayıt/rapor tarihi mi baz alınır? Araç hasarlı olduğu için tamir olunana dek trafiğe çıkamadığı günler de hesaba katılır mı? Yoksa sadece hasar/onarım süresince mi hesaplanır?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Leyla Hanım;
      İkame araç bedeli, aracın tamirde kaldığı süreyi kapsamaktadır. Tamir süresi ise aracın tam olarak trafiğe hazır hale gelmesi anlamına gelmektedir. Ancak bir aracın ikame bedeli makul olmalıdır. Başka bir deyişle servisten veya araç malikinden kaynaklanan gecikmeler ikame bedele dahil edilemez. Bu haliyle ikame bedel, tarafsız ve bağımsız bir serviste onarıldığında kaç gün içerisinde trafiğe hazır ise gün sayısı üzerinden ikame bedel alınmaktadır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • İLHAN

    Merhabalar,
    Cevabınız için çok teşekkür ederim yolum düştüğünde de mutlaka bir çayınızı içmek isterim. Bahsettiğiniz üzere itirazda bulunup , kaskomu ihbar ettim . İkame araç klozuda dahil genişletilmiş full kasko . Bu durumda kasko biz ödemiyoruz diyebilirmi ? Bunla ilgili herhangibir yasal düzenleme mevcutmu ? Nasıl hareket etmemi önerirsiniz.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Tekrar Merhaba İlhan Bey;
      Kaskonuz ödemediği takdirde mahkeme aleyhinize hüküm kurduğu takdirde kaskonuz aleyhinde rücu ilişkisine geçebilirsiniz. Ayrıca yolunuz düştüğünde çay-kahve içmeye bekleriz. Sağlıklı günler dileriz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • gokay

    Merhaba, kazada yüzde 75 hatalıyım, karşı taraf yüzde 25 hatalı. Araç mahrumiyet bedeli için ilamsız icra takibi başlatılmış. Bu durumda, bu parayı benim mi ödemem lazım yoksa benim kasko şirketim mi ödemesi lazım? Ayrıca, karşı tarafın kaskosu yok.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba;
      Karşı aracın ikame araç bedelini sizin kasko şirketiniz ödemektedir. İcra takibi sizin aleyhinize başlatılmış ise takibe itiraz ederek kaskonuzu ihbar edebilirsiniz. Ayrıca siz de ikame bedel için karşı taraf aleyhinde icra takibi başlatabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
      • İLHAN

        Merhabalar tekrar rahatsız ediyorum sizi ama dediğiniz gibi yapıp gelen ilamsız icraya itiraz ettim ve araç mahrumiyeti talebi için kaskomumu ihbar ettim. Buna rağmen karşı taraf hiç dikkate almamış sanırım hukuk dava dosyası açmış bana . Şimdi ne yapmam gerekiyor? Kaskomu nasıl devreye sokabilirim , mahkemeyimi beklemeleyim veya şuanmı bişey yapmam lazım ? Yardımcı olmanızı rica ederim. Hızlı cevaplarınız içinde çok sağolun.

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba İlhan Bey;
          Kaskonuzu ihbar ettikten sonra sizinle birlikte kasko şirketi de davayı takip edecektir. Bu süreçte kasko şirketi ile davacı arasında uzlaşma süreci başlayacaktır. Taraflar anlaşma sağlayamaz ise dosya karara çıktığı takdirde kaskonuz bu bedelleri ödeyecektir. İyi Çalışmalar.

          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla

          Cevapla
          • İLHAN

            Peki kaskonun karşı tarafın açmış olduğu araç mahrumiyeti tazminatını ödemesi için poliçemde yazması veya olması gereken bir madde varmı ekstra olarak . Yoksa genişletilmiş ikame araç klozu olan tüm poliçeler için geçerlimi bu durum . Çünkü bazılarıda yok abi kasko ödemez araç mahrumiyetini diyor . Çok kafam karıştı . Ben sizin dediğiniz gibi yapıp kaskomu ihbar edeceğim .

          • Minval Hukuk

            Merhaba İlhan Bey;
            Genişletilmiş kasko poliçelerinin tamamında teminat bulunmaktadır. Kasko ödemediği takdirde ödemiş olduğunuz bedeli kaskoya rücu edebilirsiniz.

            Detaylı Bilgi İçin;
            0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
            Saygılarımızla

      • Hasann

        Merhaba
        Babama ait engeli arabası ile kaza yaptım kusur karşı tarafa %100 olarak verildi arac serviste 45 gun kalacak dediler kasko şirketi 15 gun ikame arac verdi 30 gun arac olmadigi icin mağdur olduğum icin arac kiraladım kaza yapan arac sürücüsü olarak arac mahrumiyet davasını ben açabilirim.

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Hasan Bey;
          İkame araç bedelinin 15 günü için kasko şirketinden faydalanmışsınız. Kalan 30 gün için karşı araç sahibi ve araç sürücüsüne karşı icra takip işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca araç kimin adına ise davayı ancak o açabilir. Başka bir deyişle engelli aracı babanız adına olduğundan bu davayı ancak babanız açabilir.

          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla.

          Cevapla
  • Dilek

    Nisan ayında bir kaza yaptım yola çıkış yaptığımda aracı görmemiştim ve araç beni görmesine rağmen hızını arttırarak gelmiş. Sonuç olarak yan çaprazdan çarptı bana. Ben suçlu bulundum kullandığım araç şirket aracıydı. Bizim kaskomuz ve sigortamız var. Şubat ayında bana araçtan mahrumiyet davası açmış ilamsız. İtiraz edersem süreç sonunda o kişi tekrar dava açarsa ödeyeceğim ücret değişir mi? İtiraz etmeli miyim?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Dilek Hanım;
      Kasko sigortanız olduğu için karşı aracın mahrumiyet bedelini kasko şirketi ödeyecektir. Ödemediği takdirde size karşı dava açıldığında sigorta şirketini ihbar edebilirsiniz. İlamsız icra takibine itiraz edip etmemek tamamen sizin inisiyatifindedir. Dava açıldığında ayrıca dava masrafları da eklenecektir. Ancak ödediğiniz bu bedeli kaskoya rücu edebilirsiniz. Size tavsiyemiz alacaklı vekili ile iletişime geçip, kaskonuz olduğunu dilerlerse mahrumiyet bedelini kaskodan tahsil edebileceklerini bildirmenizdir. Ayrıca ilamsız icra takibine itiraz tebliğden itibaren 7 gündür. Bilgilerinize sunarız.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • Özgen Akın

    Merhabalar;
    benim sizlere bir sorum olacaktı. geçen yıl ağustos ayında bir kaza yaptım beni kusurlu buldular. Az önce de bir hukuk bürosu aradı adıma icra takibi başlatılmış aracın tamir boyunca kaldığı süre ile ilgili. tebligatı inceledim bir usulsüzlük görünmüyor 2 nolu haber kağıdı yapıştırılmıştır diye hazır bi kaşe vurulmuş ancak kapımda haber kağıdı yok işte olduğum için evde kimseyi bulamamış olabilir posta görevlisi. icra mahkemesine itiraz etsem tebligat öğrenme tarihini düzeltmek için haklı olma ihtimalim nedir acaba ? şu açıdan soruyorum yukarıdaki açıklamalarınıza göre yargıtay haklı olan kişi/kurum için araç kiralayıp kiralamadığına bakmaksızın ikame araç bedelinin karşı taraf tarafından ödenmesi yönünde hüküm beyan etmiş yani kanuni olarak bu bedeli ödemek durumundayım sanıyorum. eğeer öyle ise zamanında haberim olsa en azında tebligattan sonra 1 hafta içinde öder vekalet ücretinin 3/4 oranında talep ederdim.. şimdiden teşekkür ediyorum. iyi çalışmalar

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Özgen Hanım;
      İkame araç bedeli için alacaklının araç kiralaması şart değildir. Bu sebeple her halükarda bu bedelin ödenmesi gerekir. Ancak ikame bedelin yüksek olduğu veya kusurun bir miktar bile olsa karşı tarafta olduğu kanaatinde iseniz itiraz edebilirsiniz. Ayrıca ilamsız icra takibine itiraz süresini kaçırdığınızdan buna karşı ancak genel mahkemede Menfi Tespit Davası veya usulsüz tebligat nedeniyle İcra Hukuk Mahkemesinde dava açabilirsiniz. Öte yandan alacaklı vekili ile görüşüp indirim talebinde de bulunabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Bekir

    Merhaba,

    Aracım verdiğim vale tarafından duvara sürtüldü ve karşı tarafın sigortası sürecinde araç tamir edildi. Araç yaklaşık 7 gün boyunca serviste kalmasına rağmen karşı taraf masrafları benim ödememin gerektiğini ve sonrasında sigortadan para aldıklarında bana ödeyeceklerini belirttiler – ben de buna itiraz ettim ve aracım 7 gün daha serviste kaldı (ödemeyi hemen yapamadıkları ve onay süreçleri olduğu için) yani toplamda 14 gün. Benim buradaki araç mahrumiyet konusundaki hakkım 7 gün süren serviste kalma zamanı mı yoksa 7 gün + ödemeyi de 7 gün sonra yaptıkları için toplamda 14 gün süren vakit mi? Aracımın günlük ortalama kira bedeli 1500TL yani talebim 10.500TL mi yoksa 21.000TL mi olmalı?

    Şimdiden çok teşekkürler!

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Bekir Bey;
      Aracınız valenin elinde olduğu süreçte hasar aldığından sigortanın değil valenin ve vale çalıştıranın sorumluluğuna gidebilirsiniz. Mahrumiyet bedeli ise aracın tamirde kaldığı süreyi kapsamaktadır. Başka bir deyişle aracınız 7 gün içerisinde onarıldığından ikame bedeliniz 7 X 1.500,00-TL = 10.500,00-tl olarak değerlendirilir. Öte yandan sorumluluk hukuku bakımından muhatap olarak valeye dava açmanız durumunda ise zararınız 14 gün üzerinden hesaplanır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • BAYRAM ŞAHİN

    Merhabalar, ikame araç bedeli olarak karşı tarafın ilamsız icra ödemesini yaptım ve icra kalktı fakat şahıs birer ay aralıklarda başka avukatlara vekalet vermiş ve ödediğim tutar için başka bir avukatlık aracılığı ile bu ödemeyi tekrar talep ediyor.( Ödemeyi yapmadan önce birer ay aralıklarda farklı avukatlara vekalet veriyor) Ödemeye itiraz ettim fakat kişinin kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.Şahıs hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim veya bulunmam durumunda haklılık durumum nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Bayram Bey;
      İkame araç bedelini bir sefer ödedikten sonra diğer takipler mükerrer takip haline gelir. Karşı taraf aleyhine Sebepsiz Zenginleşme nedeniyle dava açabilirsiniz. Şahıs hakkında şikayette bulunursanız bile savcılık hukuki ihtilaf nedeniyle ceza soruşturmasında takipsizlik kararı vereceği kanaatindeyiz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • BAYRAM ŞAHİN

    Merhabalar, ikame araç bedeli olarak karşı tarafın ilamsız icra ödemesini yaptım ve icra kalktı fakat şahıs birer ay aralıklarda başka avukatlara vekalet vermiş ve ödediğim tutar için başka bir avukatlık aracılığı ile bu ödemeyi tekrar talep ediyor.( Ödemeyi yapmadan önce birer ay aralıklarda farklı avukatlara vekalet veriyor) Ödemeye itiraz ettim fakat kişinin kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.Şahıs hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim veya bulunmam durumunda haklılık durumum nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Bayram Bey;
      İkame araç bedelini bir sefer ödedikten sonra diğer takipler mükerrer takip haline gelir. Karşı taraf aleyhine Sebepsiz Zenginleşme nedeniyle dava açabilirsiniz. Şahıs hakkında şikayette bulunursanız bile savcılık hukuki ihtilaf nedeniyle ceza soruşturmasında takipsizlik kararı vereceği kanaatindeyiz. İyi Çalışmalar.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Bayram Şahin

    Merhabalar, ikame araç bedeli olarak karşı tarafın ilamsız icra ödemesini yaptım ve icra kalktı fakat şahıs birer ay aralıklarda başka avukatlara vekalet vermiş ve ödediğim tutar için başka bir avukatlık aracılığı ile bu ödemeyi tekrar talep ediyor.( Ödemeyi yapmadan önce birer ay aralıklarda farklı avukatlara vekalet veriyor) Ödemeye itiraz ettim fakat kişinin kötü niyetli olduğunu düşünüyorum.Şahıs hakkında suç duyurusunda bulunabilir miyim veya bulunmam durumunda haklılık durumum nedir? Şimdiden çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Bayram Bey;
      İkame araç bedelini bir sefer ödedikten sonra diğer takipler mükerrer takip haline gelir. Karşı taraf aleyhine Sebepsiz Zenginleşme nedeniyle dava açabilirsiniz. Şahıs hakkında şikayette bulunursanız bile savcılık hukuki ihtilaf nedeniyle ceza soruşturmasında takipsizlik kararı vereceği kanaatindeyiz. Bu sebeple icra hukuk mahkemesinde şikayet yolunu veya genel mahkemelerde menfi tespit davası açabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Ayşe

        Peki davayı kazanmam durumunda benim vekalet ücretim ve avukatlık ücreti mi karşı taraf mı ödeyecek sıfır kusurluyum ben

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Ayşe Hanım;
          Davayı kazandığınız takdirde yargılama masrafları ve vekalet ücreti davacı tarafa yükletilmektedir.

          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla.

          Cevapla
  • hasan basr

    Merhaba araç mahrumiyet süresi 30 gün veya daha fazla olursa kiralama ücreti aylık mı yoksa günlük mü hesaplanır? Örnegin 35 gün hak mahrumiyeti varsa 1 aylık arac bedeli + 5*günlük arac kiralama bedeli şeklinde mi olur? sonuçta bir aracın aylık ve günlük kiralama bedelleri değişiyor(günlük 1000,00 tl olan aracın aylık kira bedeli 30.000,00 yerine 23.000,00-25.000,00 TL olabiliyor) Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim. İyi Çalışmalar…

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Hasan Bey;
      Araç mahrumiyet bedeli, günlük kiralama bedelinden hesaplanmaktadır. Burada aylık kiralama veya günlük kiralama farkı zarar verene yansıtılamaz. Bu sebeple aracın tamir süresi kaç gün ise ikame bedel de bu süre üzerinden hesaplanmaktadır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Hasan

    Merhaba
    Babama ait engeli arabası ile kaza yaptım kusur karşı tarafa %100 olarak verildi arac serviste 45 gun kalacak dediler kasko şirketi 15 gun ikame arac verdi 30 gun arac olmadigi icin mağdur olduğum icin arac kiraladım kaza yapan arac sürücüsü olarak arac mahrumiyet davasını ben açabilirim.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Hasan Bey;
      İkame araç bedelinin 15 günü için kasko şirketinden faydalanmışsınız. Kalan 30 gün için karşı araç sahibi ve araç sürücüsüne karşı icra takip işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca araç kimin adına ise davayı ancak o açabilir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • mustafa

    merhaba,

    bir bankanın filosuna ait araç ile kaza yaptım, olaya dair polis tutanak tuttu. tutanakta benim kural ihlali yaptığım yazılmış. kendileri trafik sigortama hiç başvurmadan araçlarını kaskodan yaptırmış. ortada bir kusur tramer raporu bulunmuyor. bir aracı firma vasıtasıyla çok ufak bir hasar için benden 9 gün onarım süreli tazminat talep ettiler, ben de kusur oranı olmadığından ve lokal boya için 9 gün uzun olduğu sebepli icraya gitmelerini söyledim, açtıklarında itiraz etmeyi düşünüyorum. böyle kusur tramer olmadan tazminat talep edilebilir mi?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Mustafa Bey;
      Meydana gelen kazada Kaza Tespit Tutanağında kusur size verilmiş ise karşı araç maliki ikame araç talebinde bulunabilir. Ancak bedelin yüksek olduğunu düşünüyor veya kusurun sizde olmadığı kanaatinde iseniz bu durumda hem bedele hem de kusura itirazda bulunabilirsiniz. Kolluk tutanakları aksi ispat edilinceye kadar kesin delil niteliğindedir. Bu sebeple kusur tramer raporunun bulunmaması durumu değiştirmez.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Ayşe

        Merhaba öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim yüzde sıfır kusurlu bulunduğum zincirleme kazada önümde bulunan araç arkamdaki yüzde yüz kusurlu bulunan aracın plakasını kullanarak dava açmış bana fakat dava dilekçesinde belirtilen plaka bana ait değil ben sıfır kusurlu olmama rağmen dilekçede yüzde yüz kusurlu yazmışlar benim için bunlara hukuku yanıltmak suçundan dava açabilir miyim ayrıca davayı kazanma ihtimalleri var mı bütün kusur en arkada bulunan araçta ben ve önündeki araç sıfır kusurlu bulunduk

        Cevapla
  • Nihat

    Merhaba. Kamuya ait araç ile maddi ve yaralamalı trafik kazası yaptım. Karşı taraf hız limitinin çok üzerinde bana çarptı ve aracı takla attı. Kazada ben %75 kusurlu, karşı tarafı %25 kusurlu olarak belirlendi. Ben kafamın üst kısımları ve boyun kısmından basit müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandım. Karşı tarafta herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Karşı tarafın aracı perte ayrıldı. Perte ayrılma süreci bir buçuk ay bulduğundan dolayı karşı taraf benden 40 günlük kiralamadıkları aracın günlük ikame bedelini istiyorlar. İki tarafında kasko sigortası yoktur. zorunlu trafik sigortası var.

    40 gün süreli ikame bedeli talep etmeleri yasal olarak uygun mu.

    Karşı tarafın yüzde 25 kusurlu olması talep etmiş olduğu 40 günlük ikame bedelini haklı kılarmı.

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim sağ olun.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Nihat Bey;
      İkame araç bedeli için alacaklının araç kiralaması şart değildir. Bu sebeple her halükarda bu bedelin ödenmesi gerekir. Ancak karşı araç sürücüsü %25 kusurlu olduğundan bu bedelin %75’ini talep edebilir. Siz de aracınızın %25’lik kısmı için ikame araç bedeli talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca ikame bedelin yüksek olduğu veya kusurun doğru olmadığı kanaatinde iseniz itiraz edebilirsiniz. Bununla birlikte ilamsız icra takibine süresi içerisinde itiraz edebilirsiniz. Zira Yargıtay ikame araç bedelinin makul süreyi kapsadığı görüşündedir. Bu sebeple 40 gün üzerinden ikame talep edilmesi bilirkişi tarafından fahiş görülebilir.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Nihat

    Merhaba. Kamuya ait araç ile maddi ve yaralamalı trafik kazası yaptım. Karşı taraf hız limitinin çok üzerinde bana çarptı ve benim aracım takla attı. Kazada ben %75 kusurlu, karşı taraf %25 kusurlu olarak belirlendi. Ben kafamın üst kısımları ve boyun kısmından basit müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandım. Karşı tarafta herhangi bir yaralanma söz konusu değil. Karşı tarafın aracı perte ayrıldı. Perte ayrılma süreci bir buçuk ay bulduğundan dolayı karşı taraf benden 40 günlük kiralamadıkları aracın günlük ikame bedelini istiyorlar. İki tarafında kasko sigortası yoktur. zorunlu trafik sigortası var.

    40 gün süreli ikame bedeli talep etmeleri yasal olarak uygun mu.

    Karşı tarafın yüzde 25 kusurlu olması talep etmiş olduğu 40 günlük ikame bedelini haklı kılarmı. Gelecek olan icraya itiraz etsem iptal olabilir mi.

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim sağ olun.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Nihat Bey;
      İkame araç bedeli için alacaklının araç kiralaması şart değildir. Bu sebeple her halükarda bu bedelin ödenmesi gerekir. Ancak karşı araç sürücüsü %25 kusurlu olduğundan bu bedelin %75’ini talep edebilir. Siz de aracınızın %25’lik kısmı için ikame araç bedeli talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca ikame bedelin yüksek olduğu veya kusurun doğru olmadığı kanaatinde iseniz itiraz edebilirsiniz. Bununla birlikte ilamsız icra takibine süresi içerisinde itiraz edebilirsiniz. Zira Yargıtay ikame araç bedelinin makul süreyi kapsadığı görüşündedir. Bu sebeple 40 gün üzerinden ikame talep edilmesi bilirkişi tarafından fahiş görülebilir. Son olarak alacaklı vekili ile görüşüp miktar itibarı ile uzlaşabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Hilal

    Merhaba, eşim 2024 Ocak ayında bir kaza yaptı. Duraklama sırasında geri giderken arkadaki araca çarptı. Kusurlu olduk. Çarptığımız araç kiralıkmış. Bugün 1 yıldan sonra İlamsız Takiplerde Ödeme Emri tarafımıza ulaştı. Bugün 20 Mart ve belge 10 Martta hazırlanmış gözüküyor. Ancak bizim elimize belge yeni geçti. Araç mahrumiyet bedeli adı altında bir miktar para talep ediliyor. Çıkartılan borcu ödemek zorunda mıyız? Bizim kaskomuz yoktu, yalnızca zorunlu trafik sigortamız var.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Hilal Hanım;
      İkame araç bedeli Zorunlu Trafik Sigortasından karşılanmamaktadır. Bu sebeple alacaklı taraf bu bedeli, araç sahibinden, araç sürücüsünden veya varsa kasko şirketinden talep edebilir. Ayrıca ikame bedel için aracın kiralık olması da gerekmez. Her halükarda onarım süresini kapsayan sürede mahrumiyet bedeli talep edilebilir. Bununla birlikte kusur veya bedel yönünden itirazlarınız söz konusu ise bu yönüyle ilamsız icra takibine itiraz etmenizde fayda olacaktır.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • İrfan

    Merhabalar genişletilmiş ikame araç klozuda dahil olmak üzere full kaskom var , karşı tarafın araç mahrumiyeti için istediği bedeli kaskom ödemek zorunda değilmi ? Nasıl yol izlemek lazım . Ayrıca sadece 1 ayna kırılması için 14 gün ikame talebi normalmi ? Exper dosyayı 14 gün açmış açarken ama işlem 2 gün sürmüş.

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba İrfan Bey;
      Öncelikle geçirmiş olduğunuz trafik kazasından ötürü geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bununla birlikte KASKO’nuz karşı aracın ikame bedelini ödemekle yükümlüdür. Karşı taraf size karşı icra takibi başlatmış veya dava yoluna gitmiş ise kaskonuzu dosyaya ihbar edebilirsiniz. Öte yandan verdiğiniz bilgiler ışığında miktarın yüksek olduğu kanaatindeyiz. Bu sebeple miktar yönünden itiraz etmenizi tavsiye ederiz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Alparslan

    Merhaba İrfan Bey. Duran bir araca çarptım ve %100 kusurlu bulundum. Kişinin aracının sol arka kapısına vurdum ve göçük oluştu. Araç tamirden çıkmış kapı değişmiş. Şimdi bana direkt belirsiz alacak davası açılmış ve araç mahrumiyet bedeli talep ediliyor. Öncesinde de ne yazılı ne de sözlü bir talepte bulunulmadı. Anlaşmayı da kabul etmiyorlar aşağı yukarı davanın görülmesi halinde oluşabilecek fahiş tutarları istiyorlar. Sizce benim bu davayı kazanma şansım var mı? Aracın kaza günündeki mevcut hasarıyla trafiğe çıkabileceğini kapı geldiğinde değişim yapılabileceğini savunabilir miyim. Ne yapmalıyım?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Alparslan Bey;
      İkame Araç Bedeli aracın tamir süresini kapsayan kiralama bedeli olarak da adlandırılmaktadır. İkame bedel için hak sahibinin araç kiralaması da gerekmez. Maddi hasarlı her türlü trafik kazalarında cüzzi de olsa hak mahrumiyeti söz konusudur. Ancak araçta meydana gelen hasar miktarı düşük ise ikame bedel de düşük olmaktadır. Bu sebeple bedel yönünden itiraz edebilirsiniz. Öte aleyhinize dava açılması o davanın kazanılacağı anlamını taşımaz. Bu dosyada bilirkişi makul bir bedel tespiti yapacaktır. Ayrıca KASKO’nuz var ise şirketi davaya ihbar edebilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

afsqamarhyazeubebnbsbgcacebnyzh-CNzh-TWcohrcsdanleneoettlfifrfyglkadeelguhthahawiwhihmnhuisigidgaitjajwknkkkmkokukylolalvltlbmkmgmsmlmtmimrmnmynenopsfaplptparorusmgdsrstsnsdsiskslsoessuswsvtgtatethtrukuruzvicyxhyiyozu
📞 Hemen Ara