Sigortasız İşçi Çalıştırma

Sigortasız İşçi Çalıştırma; Bir iş yerinde işçi ile işveren arasında yazılı veya sözlü olarak kurulan iş sözleşmesine rağmen, işçinin çalışma edimini yerine getirdiği halde işverenin SGK prim borcunu ödememesi, (bazen eksik prim ödemesi) durumuna sigortasız işçi çalıştırma denilmektedir. Daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz üzere iş sözleşmesi herhangi bir şekle tabi değildir. Ancak ispat açısından yazılı olmasına dikkat edilmelidir.

İş Hukuku Davaları

İşçi ile işveren arasında kurulan iş sözleşmesine rağmen işverenin SGK primlerini ödememesi durumunda, iş ilişkisi devam ederken veya iş ilişkisi sona ermiş olsa bile işçi tarafından Hizmet Tespit Davası açılarak ödenmemiş (eksik ödenmiş) SGK primlerinin ödenmesine karar verilmesini sağlayabilir. SGK primlerinin doğru ödenmesi kişinin emekliliği açısından oldukça önemlidir. Şöyle ki:

Ülkemizde bir çok işveren, çalışanın SGK primlerini ödemediği gibi bazı işverenler de ücretin asgari tutarını bankadan kalan kısmını ise elden ödeyerek prim ödeme borcundan kurtulmaktadır. Ancak primin ödenmemesi veya eksik ödenmesi kişinin emeklilik maaşına etki etmektedir. Bu sebeple gerçek maaşın tamamının banka yoluyla ve primlerin düzgün ödendiğinin kontrol edilmesinde yarar vardır.

Hizmet Tespit Dava Açma Süresi:

Sigortası yatırılmayan veya primi eksik ödenen işçi, işten çıkartıldığı tarihten başlayarak 5 yıl içinde Hizmet Tespit Davası açması gerekmektedir. Hizmet Tespit Davasında 5 Yıllık dava süresi Hak Düşürücü süredir. Hak düşürücü süre resen hâkim tarafından gözetilmektedir. Bu süre geçirildikten sonra tekrardan dava açılamaz. 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nasıl Kanıtlanır? 

Sigortasız İşçi Çalıştıran (Eksik prim ödenmesi de buna dahil) işverene karşı işçi, işten çıktığı tarihten başlayarak 5 yıl içinde Hizmet Tespit Davası açabilir. Hizmet Tespit Davasında Görevli Mahkeme İş Mahkemeleridir. Bu davanın ispatı her türlü delille kanıtlanabilir. Ancak uygulamada sıklıkla tanıkla ispat külfetine gidilmektedir. Davada dinlenecek tanık, aynı iş yerinde çalışan mesai arkadaşı olabileceği gibi, komşu iş yeri çalışanları hatta bazen mahalle muhtarı bile dinlenmektedir.

Mahkeme hakimi davayı aydınlatma yükümlülüğü ilkesi gereği Hizmet Tespit Davalarında resen kamu tanıklarını da dinleyebilir.

Sigortasız işçi çalıştırma şikayet süresi de işçinin işten çıktığı tarihten başlayarak 5 yıl içinde yapılabilir. SGK bu süre içerisinde yapılan şikayetleri değerlendirerek tespit raporu düzenlemektedir. Durumun tespiti halinde işverene belirli cezalar kesilir.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Nasıl Şikayet Edilir?

Sigortasız İşçi Çalıştırma durumunun tespit edildiği durumlarda, SGK İl Müdürlüğüne veya SGK Genel Merkezine bir dilekçe ile başvuru yapılarak şikayette bulunulabilir.

Bununla birlikte ALO 170 Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi aranarak ihbarda bulunulduğu takdirde SGK yasal işlem başlatacaktır.

Ayrıca CİMER’e yapılan şikayetler üzerine, CİMER’in SGK ya bildirim yapması üzerine sigortasız işçi çalıştığı iddia edilen işyerine tespit için SGK müfettişleri görevlendirilir.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Nedir? 2024

İşçinin çalışma karşılığı sigortasının yapılması işverenin, Türk Borçlar Kanunu kapsamında asli edimlerinden biridir. Ancak işveren, SGK primlerini ödememek veya daha az ödemek için bazen bu edimi yerine getirmemektedir. İşverenin bu edim yükümlülüğünü yerine getirmediği durumlarda sigortasız işçi çalıştıran işverene 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza kesilir.

  1. İşveren, şahsi sicil veya defter tutmuyorsa 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza öder.
  2. İşveren sigortasız işçi çalıştırıp işe giriş bildirgesi de vermemiş ise 2 asgari ücret ceza öder.
  3. İşveren sigortasız işçiyi aylık prim hizmet belgesine göre göstermediği her ay için 2 asgari ücret ceza öder.
  4. Verilen ücretin tamamı, ücret bordrosunda göstermediği için ½ (yarım) asgari ücret ceza uygulanır.
  5.  Son olarak işveren yasal defter kaydetmediği her ay için ½(yarım) asgari ücret ceza uygulanacaktır.

Öte yandan sigortalı ücretinin bankaya yatırılmaması durumunda da SGK işverene ceza uygular. İşveren bu sorumluluklarına aykırı hareket ettiği durumlarda bu durumun tespit edilmesi halinde işveren bu primleri gecikmiş zammı ile ödemek zorundadır. Ayrıca şartları oluşmuş ise işçinin kıdem ve ihbar hakkı da doğar. Sigortasız çalıştırılan işçinin bu süre zarfında İş Kazası geçirmesi durumunda, kendisine veya ailesine bağlanacak maaş, tedavi giderleri, iş göremezlik tazminatı ve bakıcı gideri kayıtsız şartsız işverenden tahsil edilir. 

2023 yılı itibarı ile Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadardır?

İşyerinde sigortasız işçi çalıştıran işverene, bu durumun tespiti halinde 2023 yılı itibarı ile 1 gün için 10.008 TL ceza uygulanır.

Sigortasız Çalışan İşçi Tazminat Alabilir Mi?

İşverenin çalıştırdığı işçilere sigorta yapma zorunluluğu vardır. Bu sebeple işveren edim yükümlülüğüne aykırı davrandığı takdirde işverene karşı tazminat dava açılabilir. Bu dava Hizmet Tespit Davasıdır. Hizmet Tespit Davası primlerin ödenmemesi nedeniyle açılabileceği gibi primlerin eksik ödenmesine yönelik de açılabilir.

Dava açıldığı takdirde işçinin işten çıkartılması olası bir durumdur. Bu durumda işçi şartları oluşmuş ise İşe İade Davası açabilir. Ayrıca işveren iş güvencesi tazminatı ve kötüniyet tazminatına mahkum edilebilir.

İşe İade Davası açabilmek için çalışılan iş yerinde 30 ve üzeri işçinin çalışması gerekir. Bu davanın kazanılması halinde işçinin işe iadesine karar verilir. İşveren ilama rağmen işçiyi işe başlatmaz ise en az 4 en fazla 8 aylık ücret tutarında iş güvencesi tazminatı öder.

Sigortasız işçi çalıştırıldığı iddia edilen işyerinde 30’dan az işçi çalışıyor ise önele uygun ihbar tazminatı miktarının 3 katı tutarında “kötü niyet tazminatına” mahkum edilir. 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Tazminat Davası 2024

Sigortasız çalışan işçilerin tazminat ve diğer işçilik hakları, iş hukuku kapsamında sigortalı çalışan işçilerin hakları ile aynıdır. Aradaki fark sigortasız çalıştırıldığının ispat edilmesidir.

Kıdem Tazminat Yönünden: Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işçinin sigortalı veya sigortasız çalıştığının bir önemi bulunmamaktadır. Bu bağlamda sigortasız çalışan işçi 1 yıl ve üzeri çalışmış, işveren tarafından haksız çıkartılmış veya işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshetmiş ise kıdem tazminatına hak kazanır.  

İhbar Tazminatı Yönünden: İhbar tazminatına hak kazanabilmek için işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız bir şekilde feshedilmiş olması gerekmektedir. İşçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshetse dahi ihbar tazminatına hak kazanamaz. İşçi 6 aydan az çalışmış ise, 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arası çalışması var ise 4 hafta, 1,5-3 yıl çalışmış ise 6 hafta 3 yıldan fazla çalışmış işçi için 8 haftalık ücret tutarı ihbar tazminatı olarak talep edilebilmektedir. 

Diğer İşçilik alacakları yönünden de sigortalı çalışmak ile çalışmamak arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak sigortasız çalışan işçinin öncelikle Hizmet Tespit Davası ile hizmet süresini ispat etmesi tazminat hakları için faydalı olacaktır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma-Yargıtay Kararları

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/20041 tarih, 2014/9313-E, 2014/20041-K Sayılı Kararı

ÖZETİ Mahkemece davacının çalışmasının sigortasız olduğu, öncelikle çalışmanın varlığının kanıtlanması için hizmet tespiti davası açılması, hizmetin varlığı kanıtlandıktan sonra alacaklar yönünden araştırma yapılması gerektiği, davacı tarafa hizmet  tespit davası açması yönünden süre verilmesine rağmen dava açmadığı, dava ispatlanamamış olmakla davanın reddine karar verilmiştir. Davacı işçi alacaklarının tahsili davası açmıştır. Hiç kimse hizmet tespiti davası açmaya zorlanamaz. Hizmet tespiti davası sosyal güvenlik hakkını ilgilendirir. Bir kişinin işçi sayılması için mutlak surette SSK‘lı çalışması gerekmez. Kaldı ki, davacı tanıklarının davacının davalı yanında çalıştığı süre ile çalışma gün ve saatlerine ilişkin somut bilgiler verdikleri görülmektedir. Bu nedenlerle açılan davanın toplanan delillere göre esastan değerlendirilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle reddi hatalı olup bozma nedenidir.  

Haksız Fiil – Tazminat – Adli Yargı

Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi davacı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereği görüşüldü: 

Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait kuaför salonunda 01/06/2009-07/03/2011 tarihleri arasında çalıştığını, iş sözleşmesinin haksız feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil ve fazla çalışma alacaklarının tahsilini talep etmiştir. 

Davalı davacının müvekkili nezdinde çalışması bulunmadığını, müvekkilinin 2010 yılı başında vergi levhası aldığını, davacının başka bir kuaför salonunda çalışması olduğunu, davacının arkadaşı ve müvekkilinin çalışanı olan Kazım Aslan’ın ricası ile ara ara toplamda 2 ay olmak üzere müvekkili işyerinde staj yaptığını, haksız menfaat sağlamak için iş bu davayı açtığını belirterek, davanın reddine karar verilmesini istemiştir. 

Mahkemece davacının çalışmasının sigortasız olduğu, öncelikle çalışmanın varlığının kanıtlanması için hizmet tespiti davası açılması, hizmetin varlığı kanıtlandıktan sonra alacaklar yönünden araştırma yapılması gerektiği, davacı tarafa hizmet tespit davası açması yönünden süre verilmesine rağmen dava açmadığı, dava ispatlanamamış olmakla davanın reddine karar verilmiştir. 

Davacı işçi alacaklarının tahsili davası açmıştır. Hiç kimse hizmet tespiti davası açmaya zorlanamaz. Hizmet tespiti davası sosyal güvenlik hakkını ilgilendirir. Bir kişinin işçi sayılması için mutlak surette SSK’lı çalışması gerekmez. Kaldı ki, davacı tanıklarının davacının davalı yanında çalıştığı süre ile çalışma gün ve saatlerine ilişkin somut bilgiler verdikleri görülmektedir. Bu nedenlerle açılan davanın toplanan delillere göre esastan değerlendirilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçeyle reddi hatalı olup bozma nedenidir. 

SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 03.11.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Sıkça Sorulan Sorular

Türk hukuk sisteminde sigortasız işçi çalıştırmak yasaktır. Sigortasız çalıştırılan işçi, bağlı bulunduğu SGK’nın ihbar hattından işvereni şikayet/ihbarda bulunabilir. Ayrıca işçi, sigortasız çalıştırıldığı döneme ilişkin olarak işveren karşı Hizmet Tespit Davası açarak, geriye dönük sigorta primlerinin ödenmesini sağlayabilmektedir. 

Sigortasız işçi çalıştırıldığından bahisle SGK’ya şikayette bulunulduğu takdirde, SGK memurları işyerinin bulunduğu yere giderek denetim yaparlar. SGK denetim raporunda sigortasız işçi çalıştırıldığının tespit edilmesi durumunda işverene  1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza kesilir.

Site yöneticileri site çalışanları için işveren konumundadır. Ancak yönetici site adına hareket ettiğinden işçinin muhatabı site yönetimidir. Sigortasız kapıcı çalıştırılması durumunda kapıcı, site yönetimine karşı şikayette bulunabileceği gibi dava da açabilir.

Sigortasız çalışan işçi de tanıklık yapabilmektedir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının ispatı her türlü delille ispat edilebilmektedir.

Bir işçinin sigortası işe girdiği günden itibaren başlamaktadır. Bu sebeple sigorta girişi işçinin fiilen işe başladığı tarihle aynı olmalıdır. Aksi takdirde sigortasız işçi çalıştırıldığından bahisle işverene cezai müeyyide uygulanır.  

İşverenin sigortasız işçi çalıştırma yaptığının tespit edilmesi ile birlikte işverenin geriye dönük sigorta girişi yapabilmesi için çoğunlukla 30 gün gibi bir süresi bulunmaktadır.  Bu süre, işverenin geriye dönük prim ödemelerini yapmasını ve gerekli cezai yükümlülükleri yerine getirmesi için verilmektedir.

Sigortasız işçi çalıştıran işverene her 1 yıl için asgari ücretin 38 katı ceza kesilmektedir. İşveren, şahsi sicil veya defter tutmuyorsa 1 yıl için 28 asgari ücret katı ceza öder. İşveren sigortasız işçi çalıştırıp işe giriş bildirgesi de vermemiş ise 2 asgari ücret ceza öder. İşveren sigortasız işçiyi aylık prim hizmet belgesine göre göstermediği her ay için 2 asgari ücret ceza öder. Verilen ücretin tamamı, ücret bordrosunda göstermediği için ½ (yarım) asgari ücret ceza uygulanır.  Son olarak işveren yasal defter kaydetmediği her ay için ½(yarım) asgari ücret ceza uygulanacaktır.

Sigortasız işçi çalıştıran işverenlerin tespit edilmesi ve yapılacak olan inceleme neticesinde söz konusu işverenlere idari para cezası kesilmektedir. Bu cezalar her sene değişmekte olup, 2024 yılı için;

  • İşe başlama bildirgesinin verilmemesi halinde 20.016,00 TL,
  • SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 20.016,00 TL,
  • 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması halinde 41.000,00 TL,
  • İşçi sigortasız olarak 2 aydır çalıştırılıyorsa cezası 82.000,00 TL,
  • 1 yıl sigortasız işçi çalıştırma cezası işe giriş harici ortalama cezası 240.000,00 TL’dir

Şeklinde işverene ceza kesilmektedir.

Sigortasız çalışan işçinin tazminat alması mümkündür. Ancak öncelikle işçinin hizmet süresini ispat etmek için Hizmet Tespit Davası açması gerekmektedir. Bu dava ile işçinin hizmet süresi ispatlandığından bu döneme ilişkin tüm işçilik alacaklarını da alabilir.

İşçi ile işveren arasında deneme süreli iş sözleşmesi yapılabilmektedir. Ancak deneme süresi içerisinde dahi işçinin sigortasının yapılması zorunludur. Bu sebeple işveren işçiyi bir gün bile sigortasız çalıştıramaz.

Sigortasız çalıştırılan işçi, öncelikle Hizmet Tespit Davası açmalıdır. Bu davanın kabulü ile işçinin hizmet süresinin ispat edildiği anlaşılmaktadır. Akabinde işçi, İşçilik alacak davasını açarak kıdem ve diğer alacaklarını alabilmektedir.

Sigorta kaydı geç başlatılan işçi, alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bu durumu bildirmelidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bildirimden sonra hemen denetim başlayarak, denetim memurları işçinin iş yerine gidip soruşturma yaparlar. Akabinde denetim raporu tutularak sigortasız işçi çalıştırıldığından bahisle işverene cezai işlem uygulanır.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

29 Comments

  • Fikret

    İsyerinde 2 .5 yil calistim motor kurye olarak calisiyordum lokantanin bana ait olmayan isleri yaptiriyorlardi ben kabul etmedim istifa ettim. Maasimi istedim 3 ay sonra vereceklerini soylediler.10 gun onceden haber vermeliymisim .emekliyim ben napmaliyim

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Fikret Bey Merhaba;
      Konuyla ilgili olarak;
      Çalışmış olduğunuz şirketin bağlı bulunduğu yer Arabuluculuk bürosundan Arabuluculuğa başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

      Detaylı Danışma Hizmetimiz Ücretlidir.
      0312 987 07 06, 0543 156 10 06 arayarak danışma hizmeti alabilirsiniz.
      Saygılarımızla

      Cevapla
  • Ömer

    Merhaba motor kurye olarak çalıştığım işyerinde 9 ay sigortalı çalıştim bir muddet maasim bankaya yatti sonrasında günlük istersen verebiliriz dedi ve günlük olarak caliamaya basladim sonrasinda bir icra takibi geldi benim için.
    işverenim hesaplarima bloke gelir seni işten çıkartmam gerek dedi ve çıkarttı sonrasinda sigortasiz olarak calismaya devam ettim gunluk ortalama 15 saat calisiyorum ve bu ramazan sonu isten cikaracaklarini motorlu kuryelerle calisacaklarini söylediler ne yapmam gerek

    Cevapla
    • Emre

      Merhaba, ben 2.5 aydır çalışıyorum ve sigorta yapılacak dendi fakat hala daha yapılmıyor. Mesai saatleri dışında’da çalışıyorum (çıkış saati 7 ama ben 7.30 veya 8’de çıkıyorum) mesai yazmıyor. Ne yapmam lazım?

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba;
        Sigortasız işçi çalıştırmak hukuk sistemimize göre yasaktır. Bu sebeple işverenin işyerinde sigortasız işçi çalıştırdığına yönelik olarak SGK’ya ihbarda bulunabilirsiniz. SGK denetim memurları işyeri hakkında rapor düzenleyip işveren hakkında cezai işlem uygulayacaktır.
        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
    • Minval Hukuk

      Ömer bey merhaba;
      Konuyla alakalı olarak tanıklarınız var ise işvereni dava edebilirsiniz. Bunun dışında SGK ihbar hattında sigortasız işçi çalıştırıldığına yönelik olarak şikayette bulunabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Pelin

        1 ay deneme süreci dediler 3 ay oldu sigortami yapmıyorlar şikayet etsem benim bundan karım ne olur sadece issizmi kalirim

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Pelin Hanım;
          İş Sözleşmesi deneme süreli de olsa işveren sigorta primlerini yatırmakla mükelleftir. SGK primlerinin yatırılmamış olması işçiye sözleşmeyi haklı nedenle derhal feshetme hakkı vermektedir. Ancak hizmet sürenize bakıldığında, ücret alacağı dışında herhangi bir tazminata hak kazanmadığınız anlaşılmaktadır. İşyerinin bağlı bulunduğu SGK merkezine ihbarda bulunarak primlerinizin yatırılmasını sağlayabilirsiniz. İyi günler dileriz.

          Saygılarımızla.

          Cevapla
    • Minval Hukuk

      Ömer bey merhaba;
      Konuyla alakalı olarak tanıklarınız var ise işvereni dava edebilirsiniz. Bunun dışında SGK ihbar hattında sigortasız işçi çalıştırıldığına yönelik olarak şikayette bulunabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Oğuzhan

        Merhabalar kolay gelsin 14-15 ay sigortasız çalıştırıldım ve şuan o iş yerinden ayrıldım şuan şikayet etsem veyahut dava açsam ne gibi haklarım var

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Oğuzhan Bey;
          Sigortasız çalıştırıldığınız çalışma dönemine yönelik olarak işveren aleyhinde ilgili SGK’ya şikayet edebilir ve işverene karşı dava açabilirsiniz. Davayı kazanmanız durumunda çalışma dönemi için prim gün sayınız SGK tarafından yatırılacaktır. Ayrıca bu döneme yönelik kıdem ve diğer işçilik alacaklarınızı alabilirsiniz. İyi Çalışmalar.

          Saygılarımızla.

          Cevapla
        • Şule Genç

          Merhabalar, 2 hafta önce işe başladım sigortamı yapmadılar ve dün sebepsiz yere işten çıkarıldım. 2 hafta için şikayette bulunabilir miyim 1 ayım dolmadığı için böyle bir hakkım yok mu?

          Teşekkürler.

          Cevapla
          • Minval Hukuk

            Merhaba Şule Hanım;
            İşverenler işçiyi 1 gün dahi sigortasız çalıştıramazlar. Bu sebeple çalıştığınız döneme ilişkin olarak Alo 170 ihbar hattından şikayette bulunabilirsiniz.

            Detaylı Bilgi İçin;
            0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
            Saygılarımızla.

  • SEVİLAY

    Merhabalar bugün bir iş görüşmesine gittim. İş veren ilk ay deneme için 15 bin tl maaş vereceğini ve bunu zamanla yükselteceğini söyledi. Sigorta yapılacak mı diye sordum. İş verende şu anlık yapamayacağını (borçlarından dolayı ) ileriki zamanlarda yapacağını söyledi. Ne yapmam gerekiyor?

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Sevilay Hanım;
      Deneme süreli iş sözleşmelerinde de işverenin sigorta yaptırma zorunluluğu vardır. Bu sebeple işveren hakkında SGK’ya şikayette bulunabilirsiniz. Ayrıca deneme süreli de olsa işveren asgari ücretin altında ücret takdir edemez. Minval Hukuk & Danışmanlık iyi çalışmalar diler.

      Saygılarımızla.

      Cevapla
    • Sema

      Temizlik firmasında 2.5 yıl çalıştım daha sonra tartışma nedeni ile işten çıkarıldım 20 ay 18 gün sigortam yatırılmamış dava açsam ne kadar ücret kazanabilirim acaba ?

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Sema Hanım;
        Sigortasız çalıştığınız döneme ilişkin olarak Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz. Bu davayı kazanmanız durumunda sigortasız döneme ilişkin primleriniz yatırılacaktır. Ayrıca sigortasız çalıştırıldığınız için iş sözleşmenizin haklı nedenle sizin tarafınızdan feshedildiğini hukuken kabul etmek mümkündür. Bu sebeple kıdem ve diğer işçilik alacaklarınızı alabilirsiniz. Kıdem tazminatı ve işçilik alacakları son aldığınız brüt ücret üzerinden farklılık göstereceğinden şu aşamada hesaplamamız mümkün değildir. İyi Çalışmalar.

        Saygılarımızla.

        Cevapla
        • Doğan

          Ben bı işyerinde 4 yıl boyunca sigortasız çalıştırıldım. Şikayet etsem tazminat alabilir miyim.

          Cevapla
          • Minval Hukuk

            Merhaba Doğan Bey;
            Sigortasız çalıştırıldığına ilişkin olarak SGK’ya şikayette bulunabileceğiniz gibi, Hizmet Tespit Davası açarak da hak ve alacaklarınızı alabilirsiniz. Öncelikle çalıştığınız iş yerini sigortasız işçi çalıştırıldığından bahisle şikayet edebilirsiniz. Akabinde çalıştığınız döneme ilişkin olarak Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz. Bu davanın kazanılması ile tüm tazminatlarınızı işveren tarafından ödenecektir.
            Detaylı Bilgi İçin;
            0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
            Saygılarımızla.

  • Umut

    Merhaba iyi günler. Ben nisan 2022 de işe başladım ve hâlen sigortam yok. Şikayet etsem ne gibi haklara sahip olurum. Teşekkürler

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Umut Bey;
      Sigortasız çalıştırıldığınıza ilişkin SGK’ya isimsiz ihbarda bulunabilirsiniz. SGK denetim memurları işyerine incelemeye gelip bu durumu raporladığında, geriye dönük tüm SGK primleriniz yatırılacaktır. Ayrıca işveren hakkında cezai işlem uygulanır. Bununla birlikte, hizmet sürenize tekabül eden kıdem tazminatı, yıllık ücretli izin alacağı, fazla mesai ücreti ve şartları oluştuğu takdirde diğer işçilik alacaklarınızı alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
  • Hatice

    Merhabalar 9 yıldir çalıştığım iş yeri SSK yapmadı eyt emekli oldum ve 3 hafta önce işten ayrıldım yıpranma tazminati istedim SSK olmadığını için red ediyorlar ne yapmalıyım tazminat alabilirmiyim teşekkürler

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Hatice Hanım;
      Sigortasız çalıştırıldığınız döneme ilişkin olarak SGK ya ihbar/şikayette bulunabilirsiniz. Öte yandan aynı döneme ilişkin olarak Hizmet Tespit Davası açılarak geriye doğru primlerinizin yatırılması sağlanabilir. Hizmet Tespit Davasının kazanılması ile EYT’den faydalanabilirsiniz. Ayrıca bu davanın kazanılmasının akabinde işçilik alacaklarınıza yönelik dava açıldığı takdirde kıdem ve diğer tazminatları alma durumunuz mümkündür.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla
      • Yeşim

        Merhaba 2 buçuk sene bir teyzenin bakımını üstlendim oğulları beni işe aldı fakat sigorta yapmadılar teyze bu sene rahmetli oldu ben geçmişe dönük sigortamı öğrenmek için sgk ya gittiğimde ispatım olup olmadığını sordular her ayın 12 si 25 inde hesabıma maaşım yatıyordu ki çok az bir rakamdı ama açıklamada maaş yazmıyordu teyzenin hesabından atılıyordu dedim sgk mahkemeye başvurmam gerektiğini söyledi ne yapmam lazım kazanabilirmiyim acaba

        Cevapla
        • Minval Hukuk

          Merhaba Yeşim Hanım;
          Her ay maaşınız düzgün yatırıldığı için bu durumu ispat vasıtası yaparak Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz. Ayrıca dekontlarla birlikte SGK’ya şikayette bulunduğunuz takdirde SGK memurları denetim yapıp raporunu tanzim edecektir. Hizmet Tespit Davasını kazandığınız takdirde geriye dönük SGK primleri ödenecektir.
          Detaylı Bilgi İçin;
          0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
          Saygılarımızla.

          Cevapla
    • Yeşim

      Merhaba 2 buçuk sene bir teyzenin bakımını üstlendim oğulları beni işe aldı fakat sigorta yapmadılar teyze bu sene rahmetli oldu ben geçmişe dönük sigortamı öğrenmek için sgk ya gittiğimde ispatım olup olmadığını sordular her ayın 12 si 25 inde hesabıma maaşım yatıyordu ki çok az bir rakamdı ama açıklamada maaş yazmıyordu teyzenin hesabından atılıyordu dedim sgk mahkemeye başvurmam gerektiğini söyledi ne yapmam lazım kazanabilirmiyim acaba

      Cevapla
      • Minval Hukuk

        Merhaba Yeşim Hanım;
        Her ay maaşınız düzgün yatırıldığı için bu durumu ispat vasıtası yaparak Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz. Ayrıca dekontlarla birlikte SGK’ya şikayette bulunduğunuz takdirde SGK memurları denetim yapıp raporunu tanzim edecektir. Hizmet Tespit Davasını kazandığınız takdirde geriye dönük SGK primleri ödenecektir.
        Detaylı Bilgi İçin;
        0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
        Saygılarımızla.

        Cevapla
  • Mehmet

    Merhaba
    11 senedir bir firmada çalışıyorum son seneyi sigorta yaptılar ama bir önceki 10 seneyi sigortasız çalıştım sigorta yapmadılar şu anda işten ayrılmak istiyorum, her hangi bir tazminatım alabiliyor muyum ya da sigorta parası ödettirebiliyor muyum

    Cevapla
    • Minval Hukuk

      Merhaba Mehmet Bey;
      Geriye doğru sigortasız çalıştığınız döneme ilişkin olarak Hizmet Tespit Davası açabilirsiniz. Hizmet tespit davası 5 YIL’lık hak düşürücü süreye tabidir. Bu süre içerisinde davanızı açmadığınız takdirde alacağınız hak kaybına uğrayacaktır. Bu davayı kazandığınız takdirde geriye doğru 11 yıllık sigorta primleriniz SGK tarafından yatırılır. Yatırılan bu tutar işverene rücu edilir. Ayrıca işverene cezai işlem uygulanır. Öte yandan 11 yıla tekabül eden işçilik alacaklarınızı alabilirsiniz.

      Detaylı Bilgi İçin;
      0543 156 10 06 , 0312 987 07 06 arayarak bizimle iletişime geçebilir, info@minvalhukuk.com mail adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
      Saygılarımızla.

      Cevapla

Yorum Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir